Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Château Galoupet ανακτά την βιοποικιλλότητα

Το οινοποιείο Château Galoupet με πρόσθετες εκτάσεις αμπελώνων και δασών, έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρότζεκτ για την ανασυγκρότηση του εδάφους και τη βιωσιμότητα.

Το «Château Galoupet», ένα από τα 18 κτήματα Cru Classé της Προβηγκίας και ένα ακίνητο που απέκτησε η «Moët Hennessy» τον Μάιο του 2019, λίγο πριν αυτός ο όμιλος αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών στον πολύ μεγαλύτερο παραγωγό ροζέ Προβηγκίας, Château d’Esclans, ιδιοκτήτη της επωνυμίας Whispering Angel.

Με το οινοποιείο του Château Galoupet , 69 εκτάρια αμπελώνων που απαιτούν εκτεταμένη αναδιάρθρωση, και 77 εκτάρια προστατευόμενης δασικής έκτασης, το ακίνητο ήταν έτοιμο για ανασυγκρότηση και πιθανή αυτονομία.

Ωστόσο, η έκταση της δουλειάς που απαιτείται για να είναι ένα πραγματικά «πράσινο» κτήμα κρασιού είναι τεράστια, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της παραγωγής, από την καλλιέργεια του σταφυλιού μέχρι το χειρισμό και τη συσκευασία. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Château Galoupet, Jessica Julmy, είπε ότι αυτή η αναγέννηση αντιπροσώπευε ένα έργο 20 ετών.

Η Julmy είπε ότι η πρώτη προτεραιότητα ήταν ο αμπελώνας, ο οποίος ήταν σε κακή κατάσταση, με ελλείποντα αμπέλια και συμπιεσμένα εδάφη λόγω δεκαετιών «συμβατικής» διαχείρισης, με ζιζανιοκτόνα και αφθονία λιπασμάτων.

Ένα ακίνητο στην Ακτή της Προβηγκίας δεν πληροί τις απαιτήσεις της ονομασίας εάν λείπουν περισσότερο από το 20% των αμπελιών, και κάτι τέτοιο συνέβαινε στα δύο τρίτα σχεδόν των οικοπέδων του Galoupet, απαιτώντας τον εκρίζωση και τη φύτευση 60 % της περιουσίας.

Ένα τέτοιο σημαντικό έργο επέτρεψε στη «Moët Hennessy» να πραγματοποιήσει μια μεγάλη μελέτη των εδαφών στο Château Galoupet, όπου βρήκε τρία «μικροτοπία», που περιλαμβάνουν πετρώδες Phyllite, γκρίζο σχιστόλιθο και κολλούβιο.

Αυτά κατανέμονται σε 41 αγροτεμάχια, τα οποία είναι φυτεμένα με έξι ποικιλίες σταφυλιού: Cinsault, Grenache, Rolle, Semillon, Syrah και Tibouren – το τελευταίο είναι ένα σπάνιο σταφύλι της περιοχής και αποτελεί ειδικότητα του κτήματος, με χαρακτηριστικά  θαμνώδη αμπέλια ξηρής καλλιέργειας από το 1969.

Στόχος της προσπάθειας , εκτός της αναφύτευσης, είναι η  αναδόμηση των εδαφών ώστε να ενσωματωθεί οργανική ύλη, η βελτίωση  της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, και η ενίσχυση της υδατοικανότητας.

Όχι μόνο το κτήμα έχει ήδη ξεκινήσει τη μετατροπή για βιολογική πιστοποίηση, αλλά δοκιμάζει μια σειρά τεχνικών διαχείρισης αμπελώνα, από αναγεννητικές πρακτικές όπως η φύτευση καλλιέργειων, και η βελτίωση της ζωής του εδάφους απομονώνοντας ωφέλιμα βακτήρια, πολλαπλασιάζοντας τα και στη συνέχεια επιστρέφοντάς τα στο έδαφος.

Πειραματίζεται επίσης με τη γεωργοδασοκομία φυτεύοντας οπωροφόρα δέντρα στους αμπελώνες, τα οποία θα αποτελούν ανεμοφράγματα καθώς και φωλιές για ευεργετικά πουλιά και έντομα, ενώ οι ρίζες τους θα πρέπει να ενθαρρύνουν ένα υπόγειο δίκτυο μυκόρριζων που υποστηρίζει τα αμπέλια.

Το Château Galoupet αρχίζει επίσης να συνεργάζεται με έναν «υδροσύμβουλο» για να βοηθήσει το κτήμα να διαχειριστεί την αναχαίτιση και την αποθήκευση βροχοπτώσεων στην τοποθεσία, επιβραδύνοντας την απορροή από τις έντονες καταιγίδες που φέρνουν απαραίτητο νερό στα εδάφη.

Η

Moët Hennessy σχεδιάζει επίσης να αποκαταστήσει μια δεξαμενή στο ακίνητο, η οποία συλλέγει την απορροή νερού από τους λόφους πάνω από το κτήμα και την αποθηκεύει, αλλά επί του παρόντος υποφέρει από διαρροές και χρήζει ανακαίνισης.

Έπειτα, υπάρχει το οινοποιείο, το οποίο πρόκειται να ανακαινιστεί για να επιτύχει την πιστοποίηση «Platinum LEED», μεταβαίνοντας σε σύστημα τροφοδοσίας με ροή βαρύτητας, ενώ χρησιμοποιεί ηλιακά κύτταρα για την παραγωγή ενέργειας και εναλλάκτες θερμότητας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αλλά δεν είναι μόνο η οινοποίηση που υφίσταται μια οικολογική μετατροπή – τα μη παραγωγικά μέρη του Château Galoupet δουλεύονται επίσης για να μεγιστοποιηθεί η οικολογική τους αξία.

Έπειτα, υπάρχει ένα έργο με το OFA (Observatoire Francais d’Apidologie) για την ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών, στο οποίο το Château Galoupet έχει εγκαταστήσει έως και 200 ​​κυψέλες εντός του προστατευόμενου δάσους του κτήματος. Ως μέρος αυτού, το ακίνητο έχει γίνει ένας από τους μόλις 12 σταθμούς γονιμοποίησης βασίλισσας στον κόσμο.

Τέλος, υπάρχει η συσκευασία Η Moët Hennessy κάνει τολμηρές αλλαγές για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στη συσκευασία της, κάτι που απαιτούσε μια ριζική απομάκρυνση από τα παραδοσιακά στοιχεία του ροζέ της Προβηγκίας: βαριά, γυάλινα μπουκάλια από πυριτόλιθο.

Με το κτήμα να παράγει δύο κρασιά σε διαφορετικά επίπεδα τιμών και σε διαφορετικά στυλ, επιλέχθηκαν δύο μορφές.

Πρώτον, για το ζυμωμένο σε βαρέλι, ροζέ cru classé, που παράγεται από σταφύλια εξ ολοκλήρου από την ιδιοκτησία – το Château Galoupet – ήταν απαραίτητο να επιλεγεί ένα γυάλινο μπουκάλι, αλλά, σε αντίθεση με άλλα κορυφαία ροζέ Προβηγκίας, ένα που έχει κεχριμπαρένιο χρώμα καθώς αποτελείται από 70% ανακυκλωμένο γυαλί. Είναι επίσης ελαφρύτερο από ένα τυπικό μπουκάλι, με βάρος 499 γραμμάρια, το οποίο η Moët Hennessy λέει ότι είναι 271 γραμμάρια ελαφρύτερο από ένα μέσο μπουκάλι ροζέ και 101 γραμμάρια ελαφρύτερο από το μέσο γυάλινο μπουκάλι.

Στη συνέχεια, για ένα πιο ελαφρύ, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης σταφύλια από καλλιεργητές που μετατρέπονται σε βιολογικά από όλη την Ακτή της Προβηγκίας – το  Galoupet Nomade – η Moët Hennessy έχει αναζητήσει μια ακόμα πιο ριζική λύση. Πρόκειται για ένα επίπεδο μπουκάλι κατασκευασμένο από «προληπτικό πλαστικό ωκεανού» (POP), ζυγίζει μόλις 63 γραμμάρια, που είναι σχεδόν 10 φορές ελαφρύτερο από ένα τυπικό μπουκάλι ροζέ και, λόγω του νέου επίπεδου σχήματος του, είναι 40% χωρικά μικρότερο από μια κυκλική μορφή, που καθιστά πιο αποτελεσματική τη συσκευασία και τη μεταφορά.

Το μπουκάλι κατασκευάζεται από την Packamama, παλαιότερα γνωστό ως Garçon Wines, και είναι επίσης ανακυκλώσιμο, ευέλικτο και συμβάλλει στην απομάκρυνση της πλαστικής ρύπανσης από οικολογικά ευαίσθητες παράκτιες περιοχές.

Το Château Galoupet δεν είναι μόνο η πρώτη οικολογική επωνυμία του ομίλου, αλλά και μια βάση δοκιμής για τις πράσινες φιλοδοξίες της εταιρείας.

Πηγή: The drinks business.com
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ψιλιώτη

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την τέταρτη ετήσια έκθεση της δημοσίευσε η πρωτοβουλία International Wineries for Climate Action (IWCA), στην οποία συμμετέχει μεταξύ κορυφαίων ονομάτων του χώρου και η...

REPORTS

Η Γερμανία μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές κρασιού το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία των γερμανικών τελωνείων, με εντονότερη μείωση της αξίας παρά...

REPORTS

Οι Αμερικανοί εισαγωγείς κρασιού, οι σομελιέ και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή των δασμών στο κρασί μετά τις προεδρικές εκλογές στις...

REPORTS

Παρά την μειωμένη παραγωγή, ελέω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν φέτος τη Βουργουνδία, οι πωλήσεις οίνων με προέλευση την ξακουστή γαλλική περιοχή κινήθηκαν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...