Η σχέση της οικογένειας Κλώνα με το κρασί, ξεκίνησε το 2000 όταν έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις από τον παππού, Δημήτρη Κλώνα. Η Φωτεινή Φαρμάκη, τρίτης γενιάς οινοποιός, τον θυμάται σε αρκετές περιπτώσεις να αναφέρει ότι το όραμά του ήταν τα κρασιά του οινοποιείου να φτάσουν έως και την Κρήτη. Σήμερα, δύο και πλέον δεκαετίες αργότερα, εκτός από πανελλαδική διάθεση, το οικογενειακό οινοποιείο έχει καταφέρει να διατηρεί και εξαγωγική παρουσία στην Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία.
Κοινωνοί της παρακαταθήκης που άφησε ο Δημήτρης Κλώνας, έγιναν ο Κωνσταντίνος Φαρμάκης και η κόρη του Αναστασία. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Φαρμάκης ήταν ένας άνθρωπος, που παρά το γεγονός ότι δεν ήταν οινοποιός, διατηρούσε ανέκαθεν στενή σχέση με το κρασί, ως οινολάτρης, πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με την παραγωγή του. «Ο πατέρας μου πριν γίνει οινοποιός εργαζόταν ως εμπορικός αντιπρόσωπος ηλεκτρολογικού υλικού σε εταιρεία. Το κρασί ήταν πάντα το μεράκι του. Έτσι, όταν γνώρισε τη μητέρα μου, μπήκε και επίσημα στην παραγωγή».
Χώρος σε τοπικές ποικιλίες
«Σήμερα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα boutique οινοποιείο. Προσπαθούμε να δώσουμε χώρο στις τοπικές ποικιλίες, το Ξινόμαυρο και το Πρεκνάδι», λέει η Φωτεινή Φαρμάκη. «Εκτός από αυτές τις δύο οινοποιούμε και ερυθρές όπως είναι το Syrah και το Merlot. Στο τέλος του 2022 δημιουργήσαμε ένα ακόμα κρασί όπου συνυπάρχουν το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά, ενώ παράγουμε και ένα ροζέ αποκλειστικά από Syrah», εξηγεί.
Το Ασύρτικο στην περιοχή παρουσιάζει χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από την αντίστοιχη ποικιλία που ευδοκιμεί ζώνες της χώρας, πόσω μάλλον από αυτήν της Σαντορίνης. «Το terroir είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την έκφραση του κρασιού. Τα πάντα εξαρτώνται από το έδαφος και το κλίμα μιας περιοχής. Η συμμετοχή του Ασύρτικου στη συγκεκριμένη ετικέτα είναι στο 90%. Μετά την οινοποίηση παραμένει για τρεις μήνες σε βαρέλι, αποδίδοντας στοιχεία όπως το βούτυρο και η καραμέλα».
Η συνολική παραγωγή του οινοποιείου σε φιάλες ανέρχεται ετησίως σε περίπου 50.000 φιάλες. Από αυτές οι 10.000 φιάλες αντιστοιχούν στο Ξινόμαυρο. Σε ό,τι αφορά το αμπέλι αποδίδει περίπου 900 κιλά ανά στρέμμα. Οι ιδιόκτητες εκτάσεις ανέρχονται στα 50 στρέμματα.
Όραμα της Φωτεινής είναι να υπάρξει σύμπνοια μεταξύ των Ελλήνων οινοποιών, προσβλέποντας στην εξωστρέφεια. Πεποίθησή της αποτελεί ότι το ελληνικό κρασί θα πορευτεί με ευοίωνες προοπτικές τα επόμενα χρόνια στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον «και ο ελληνικός αμπελώνας θα κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στο εξωτερικό».