του Πέτρου Γκόγκου
Κατ’ επέκταση το cluster (σύμπλεγμα) αυτό, θα μπορεί να συνδέεται με αντίστοιχα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του τουρισμού ή της εστίασης. Το φιλόδοξο αυτό έργο ξεκινά στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση μέσω της διασύνδεσης των επιχειρήσεων του κλάδου με ερευνητικούς φορείς, με αιχμή της προσπάθειας να αποτελεί το Innovine, ένα συνεργατικό σχήμα καινοτομίας για την ανάπτυξη του αμπελοοινικού κλάδου, το οποίο έχει αναλάβει να συντονίσει για χάριν της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης (ΕΔΟΑΟ) ο Δρ. Δημήτρης Τάσκος από τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα και ο Ιωάννης Ευαγγελόπουλος από την εταιρεία Novacert.
Το έργο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ την περασμένη Δευτέρα 21 Μαρτίου, με τους εισηγητές του εγχειρήματος να σχολιάζουν τον τεράστιο αριθμό ερευνητικών δημοσιεύσεων (papers) που παράγονται στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία σε συνάρτηση με την μικρή απήχηση και ενσωμάτωση που έχει η γνώση αυτή στο πολύ πρακτικό και συγκεκριμένο πεδίο της παραγωγής.
Πρακτικά, αυτό που θα γίνεται στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης του εγχειρήματος, θα είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων του κλάδου του οίνου να ανατρέχουν στην πλατφόρμα αυτήν και να ζητούν συγκεκριμένες έρευνες και αναλύσεις πάνω στο ζήτημα που τις απασχολεί, όπως είναι για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά και η δυνατότητα εγκλιματισμού κάποιας ποικιλίας σε μια αμπελουργική ζώνη, καινοτόμες τεχνικές οινοποίησης, πρακτικές εμφιάλωσης ή αποθήκευσης και ό,τι άλλο βάζει ο νους, στο οποίο οι ερευνητές μπορούν να συμβάλλουν.
Πρόκειται για μια δράση η οποία έρχεται μάλλον με μια καθυστέρηση, αφού για κατ’ αναλογία παρόμοια ερευνητική ένταση στο κομμάτι της αμπελουργίας και της οινοποίησης, η Πορτογαλία κατάφερε να έχει μια διπλάσια παραγωγή σταφυλίων συγκριτικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τάσκο, ενώ η Νέα Ζηλανδία έχει κάνει άλματα σε συνολικό επίπεδο.
Εκείνο πάντως το οποίο δεν απαντήθηκε από τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την στρατηγική για την αμπελουργία, με τον διευθύνων σύμβουλο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, να περιορίζεται στον σχολιασμό ότι δεν υπάρχει σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.