Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συνεχίζει το σχέδιο ανάκαμψης το συμβούλιο oίνου της Rioja, στα 15,7 εκατ. ο προϋπολογισμός 2025

Στα 15,7 εκατ. ευρώ ορίστηκε ο προϋπολογισμός του 2025 από το ρυθμιστικό συμβούλιο για τα κρασιά ΠΟΠ Rioja, Rioja Wine Interprofessional Organisaion (OIPVR) με τον οργανισμό να παραμένει πιστός στα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης που έθεσε πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2023. Το ύψος του προϋπολογισμού ουσιαστικά βρίσκεται σε ίδια επίπεδα μ’ αυτά του περασμένου έτους.

Στη διετία που βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη που έχει θέσει σε εφαρμογή ο OIPVR, έχει μειώσει την παραγωγή κρασιού κατά παραπάνω από 90 εκατ. λίτρα, έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των οινοποιείων και των αμπελουργών, φέρνοντας την παραγωγή σε επίπεδα κοντά σ’ αυτά της ζήτησης. Η εφαρμογή της τρίτης πλέον φάσης του σχεδίου έχει λάβει ευρεία στήριξη από τη βιομηχανία οίνου της περιοχής, με το 90% των συμμετεχόντων στη σχετική συνέλευση να ψηφίζουν υπέρ της.

Η τρίτη φάση του σχεδίου ανάκαμψης περιλαμβάνει νέα μέτρα σχετικά με τη διαχείριση αμπελώνων, με μια από τις σημαντικότερες προτάσεις του να προβλέπει την εθελοντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά έως και 5%, με προτεραιότητα να δίνεται σε ερυθρές ποικιλίες υψηλής αποδοτικότητας. Μέσω του μέτρου αυτού, επιδιώκεται η μακροπρόθεσμη κερδοφορία του κλάδου και η επίτευξη καλύτερης ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και ζήτησης. Παράλληλα, μεταξύ των προτάσεων είναι και πρωτοβουλίες για μετατροπή ερυθρών σε λευκές ποικιλίες, σε μια απόπειρα διαφοροποίησης της γκάμας ετικετών, αλλά και προσαρμογής στις τάσεις της αγοράς.

Από τα 15,7 εκατ. ευρώ του φετινού προϋπολογισμού, το 60,4% του ποσού θα παρασχεθεί από οινοποιεία, ενώ το υπόλοιπο 39,6% από τους αμπελουργούς, με τα μερίδια αυτά να μεταφράζονται σε μια μέση μείωση του κόστους για τους παραγωγούς κατά τουλάχιστον 5% σε σχέση με πέρυσι. Από το συνολικό ποσό, 9,3 εκατ. ευρώ (59%) θα επενδυθεί σε προωθητικές καμπάνιες, διαφημίσεις και συνεργασίες με παγκόσμια μέσα ενημέρωσης και influencers, με γνώμονα τη θωράκιση και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των οίνων Rioja σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα στις προωθητικές δράσεις, είναι και ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας των ΠΟΠ οίνων Rioja, με το σχετικό πρόγραμμα να αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες.

Μέρος του προϋπολογισμού θα δαπανηθεί ακόμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ακαδημίας Κρασιών Rioja, που έχει ως στόχο την εκπαίδευση γύρω από τους οίνους της περιοχής, για το Πλάνο Αισθητικού Ελέγχου, αλλά και την περαιτέρω επέκταση της χρήσης τεχνολογιών AI που χρησιμοποιείται ήδη στη περιοχή για βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και διασφάλισης της ποιότητας.

Ο Πρόεδρος του Ρυθμιστικού Συμβουλίου, Fernando Ezquerro, εξέφρασε την ικανοποίηση του με τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη συνεδρίαση και υπογράμμισε ότι τα μέτρα στα οποία κατέληξαν θα συμβάλλουν στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών τόσο για τους αμπελουργούς, όσο και τα οινοποιεία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα των κρασιών της περιοχής στις διεθνείς αγορές.

Άξιο αναφοράς είναι ότι παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα που ταλανίζει τη βιομηχανία του οίνου η περιφέρεια της Rioja έκλεισε το 2024 παράγοντας 6 εκατ. περισσότερα κρασιά με ετικέτα ΠΟΠ, νούμερο κατά 2% μεγαλύτερο σε όγκο από ότι το 2023, επιβεβαιώνοντας την αυξημένη ζήτηση για τα ποιοτικά κρασιά της περιοχής.

Πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γνωμοδότηση αφορά μια συμφωνία για τον καθορισμό ενδεικτικών τιμών για τον οίνο που παράγεται σύμφωνα με τα πρότυπα για βιολογικά κρασιά και για...

REPORTS

To διοικητικό συμβούλιο της Terroirs et Vignerons de Champagne, μιας από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές ομάδες στην περιοχή της Καμπανίας, εξέλεξε τον Éric Potié για...

REPORTS

Οι παραγωγοί του φημισμένου ιταλικού κρασιού Chianti απαιτούν μια νέα στρατηγική εξαγωγών που θα υποστηρίζεται από την ΕΕ και θα στοχεύει σε αγορές όπως...

REPORTS

Η Familia Torres, το καταλανικό οινοποιείο που είναι γνωστό για την αναβίωση γηγενών ποικιλιών σταφυλιών, διόρισε νέο γενικό διευθυντή τον Fabrice Ducceschi, ο οποίος...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του ωΐδιου, με τις ράγες των σταφυλιών να είναι ευαίσθητες στον μύκητα μέχρι και το γυάλισμα, ενώ οι...

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...