Την εκδήλωση, που παρουσίασε η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του Arrels, Margalida Ripoll, παρευρέθηκε ο Pere Regull, δήμαρχος της Vilafranca del Penedès, ο οποίος υποστήριξε το συμπόσιο ως εκπρόσωπος μιας κατεξοχήν αμπελουργικής περιοχής και που θέλει «να συνεχίσει να είναι» .
Γι’ αυτό, είπε, «πρέπει να αντιδράσουμε στην κλιματική αλλαγή, που μας επηρεάζει καθημερινά». Η θεσμική εκπροσώπηση ολοκληρώθηκε από την Elisenda Guillaumes, γενική διευθύντρια Γεωργίας της Generalitat de Catalunya, η οποία τόνισε ότι «η μέγιστη προσοχή και προσπάθεια πρέπει να δοθεί στα γεωργικά εδάφη, καθώς αποτελούν ουσιαστικό πόρο», τα οποία έχουν αγνοηθεί πολύ συχνά.
Στην εκδήλωση, παρευρέθηκε επίσης ο Miguel Torres Maczassek, γενικός διευθυντής της Familia Torres και πρόεδρο της Αναγεννητικής Αμπελουργικής Ένωσης, για να ανακοινώσει τη γέννηση, τον προσεχή Ιούλιο, της διεθνούς σφραγίδας πιστοποίησης στην αναγεννητική αμπελουργία που ονομάζεται Regenerative Viculture Alliance (RVA ). Καθορισμένο από τον Miguel Torres ως “πρώτο βήμα”, θα δημιουργήσει τις βάσεις για την απόκτηση της πιστοποίησης και θα δώσει επίσης συστάσεις για πρακτικές στον τομέα, καθώς και βοηθήματα αυτοδιάγνωσης και εξωτερικούς ελέγχους των επιπέδων οργανικής ύλης, δέσμευσης άνθρακα και την παρουσία βιοποικιλότητας..
Φυσικοί Κύκλοι και Αναγέννηση του εδάφους
Η αναγεννητική γεωργία βασίζεται στην κατανόηση των φυσικών κύκλων και του τρόπου με τον οποίο, στην αμπελουργική δραστηριότητα, τα εδάφη μπορούν να αναγεννηθούν, να μειωθεί η διάβρωση, να προωθηθεί η βιοποικιλότητα και να αυξηθεί η ικανότητα της γης να απορροφά και να αποθηκεύει άνθρακα, μετριάζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη και δίνοντας ανθεκτικότητα σε αυτήν την οικονομική δραστηριότητα.
Η εξάλειψη φυτοϋγειονομικών προϊόντων και λιπασμάτων, πράσινα καλύμματα, βόσκηση στους αμπελώνες… είναι τρόποι για να αποκατασταθεί η υγεία της γης και να γίνει περιβαλλοντικά πιο ανθεκτική, πιο αποτελεσματική στη δέσμευση άνθρακα και πηγή πλούτου και εργασίας για τους ανθρώπους.
Ακολουθώντας τον ιδρυτικό στόχο της ένωσης, να μοιραστεί γνώσεις, εμπειρίες και πληροφορίες για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της αναγεννητικής αμπελουργίας και τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων της, οι ομιλητές στο Δεύτερο Συμπόσιο Αναγεννητικής Αμπελουργίας έδειξαν τα πλεονεκτήματα αυτής της αλλαγής στο μοντέλο στους σχεδόν 300 συμμετέχοντες. -δια ζώσης και εικονικά.
Η αρχή έγινε από τον βορειοαμερικανό αγρότη Joel Salatin, ο οποίος μοιράστηκε τις πρακτικές του Polyface Farm, ένα παράδειγμα αναγέννησης και φυσικής συμβίωσης. Για 60 χρόνια, η Salatin παράγει τρόφιμα υψηλής ποιότητας και αναγεννά τη γονιμότητα των χωραφιών που έχουν υποβαθμιστεί από τη χρήση που είχε γίνει. Έτσι, τόσο οι καλλιέργειες όσο και τα ζώα συμμετέχουν σε μια σχέση με οφέλη για όλους. Γι’ αυτό, είπε, ότι η μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία είναι τόσο απαραίτητη. Αντιμέτωποι με προβλήματα εξάντλησης του εδάφους, η αναγέννησή τους είναι απαραίτητη.
Ο Josep Ramon Sainz de la Maza, σύμβουλος για την αναγεννητική γεωργία, αγρότης και πρώην συμβατικός κτηνοτρόφος, έχει ορίσει την αναγεννητική γεωργία ως «μετάδοση», επειδή, όπως είπε, όταν εξηγεί, «φθάνει μέσα». Η βάση του είναι το έδαφος, όπου τα μέταλλα, η οργανική ύλη και η μικροβιολογία σχετίζονται και δίνουν αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα στο οικοσύστημα. Αυτός ο κύκλος αποσύνθεσης και ανασύνθεσης δίνει στο έδαφος πλούτο, τροφή για τα φυτά και μεγαλύτερη ικανότητα συγκράτησης νερού και αποθήκευσης άνθρακα.
Όλα τα στοιχεία αλληλοβοηθούνται από το κάτω μέρος της τροφικής αλυσίδας μέχρι την κορυφή και δίνουν δομή στο έδαφος. Η ανθρώπινη παρέμβαση –χημικά, συμβατική γεωργία…– σπάει αυτούς τους κύκλους, καταστρέφει τη δομή και υποβαθμίζει τη γη. Πρέπει να επιτραπεί στη φύση να αποκατασταθεί και επίσης να ωφελήσει τη γεωργία, ξεκινώντας με το να σταματήσει να βλάπτει το έδαφος. Όπως εξήγησε μια άλλη ομιλήτρια, η γιατρός μοριακής βιολογίας και καθηγήτρια στο Universitat Rovira i Virgili, Dania García, «πρέπει να ξεμάθουμε για να ξαναμάθουμε και να εφαρμόσουμε τη γνώση που μας έχει μεταδώσει η φύση εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια».
«Καλλιέργεια με τη φύση, όχι εναντίον της»
Ο αμπελουργός Johan Reyneke, στη Νότια Αφρική,προσπαθεί να εφαρμόσει υγιέστερες πρακτικές στη γη του εδώ και 20 χρόνια. Το ουσιαστικό, ανέφερε, είναι «να καλλιεργηθείς με τη Φύση, όχι εναντίον της», μια αλλαγή που απαιτεί «επαναμόρφωση». Ως σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η γεωργία δεν μπορεί «να ξυπνά κάθε μέρα και να κάνει τα πράγματα χειρότερα». «Μπορείς να είσαι μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης», υπογράμμισε. Η αναγεννητική γεωργία δεν είναι μια ακριβής επιστήμη, αλλά μαθαίνει το άτομο να μαθαίνει από τη φύση, όπως έκαναν οι άνθρωποι μέχρι την εμφάνιση της «χημικής γεωργίας» στα μέσα του 20ού αιώνα.
Το νερό ήταν το εξαιρετικό παράδειγμα του Reyneke: από τότε που εργαζόταν με αναγεννητικά, το έδαφος έχει βελτιωθεί πολύ και τώρα χρειάζεται το μισό νερό από το έτος 2000. Τώρα το διατηρεί καλύτερα, μειώνοντας τη διάβρωση, χάρη στη φυτική κάλυψη του αμπελώνε. Ο Manel Badia, ειδικός στο σχεδιασμό Keyline, ο οποίος αναλύει την τοπογραφία και τις ροές του νερού με ολιστικό τρόπο, έχει συμφωνήσει σε αυτό. «Η βλάστηση δημιουργεί μικροκλίματα», εξήγησε. Μαζί με τις άλλες πρακτικές, βελτιώνει την υγεία της γης και εξαλείφει τη διάβρωση, ένα «πολύ σοβαρό» πρόβλημα που, στο ισπανικό κράτος, καταλαμβάνει 15 τόνους γης ανά εκτάριο ετησίως. «Πρέπει να μετατρέψεις το χώμα σε σφουγγάρι», σημείωσε. Έτσι δεν υπάρχουν πλημμύρες, το νερό δεν παρασύρει τη γη ή τις καλλιέργειες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
«Οι άνθρωποι φοβούνται να ρισκάρουν», τόνισε ο Reyneke, «αλλά η απραγία δεν είναι επιλογή και πρέπει να επιμείνεις. Σήμερα υπάρχει εμπειρία και άνθρωποι που θέλουν να τη μοιραστούν, όπως ο Αναγεννητικός Αμπελουργικός Σύλλογος. Η αγορά, εξάλλου, εκτιμά επίσης αυτές τις αλλαγές και αυτό μπορεί να είναι ένα κίνητρο: οι καταναλωτές μετακινούνται από την επιθυμία της «πολυτέλειας» σε μάρκες «με ακεραιότητα» και ο συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να είναι το μέλλον του κλάδου.»
πηγή: vinetur.com