Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η κλιματική κρίση στους αμπελώνες στο επίκεντρο της ημερίδας του ΣΕΟ την Δευτέρα 1η Ιουλίου

Oι συνέπειες της κλιματικής κρίσης στον αμπελοοινικό τομέα και τις πιθανές στρατηγικές αντιμετώπισης τους θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου την Δευτέρα 1η Ιουλίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συγχρόνως, θα τεθούν και ειδικότερα θέματα όπως αυτά των πιστοποιήσεων και του ανθρακικού αποτυπώματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην Κρητική αμπελουργία και την βιωσιμότητά της.

Μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει δια ζώσης ή μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Ο σύνδεσμος για σύνδεση στην πλατφόρμα διαθέσιμος εδώ.

Meeting ID: 814 3129 6106
Passcode: 384588

Την επιστημονική επιτροπή για την κατάρτιση του προγράμματος αποτελούν ο Δ/ντής του ΣΕΟ Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Τακτικός Καθηγητής Νομικής, κάτοχος της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet αμπελοοινικού δικαίου (The Wine & Law Program) του Πανεπιστημίου της Reims, ο Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ο Ηλίας Κόρκας, Καθηγητής Αμπελουργίας, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών, Σχολή Επιστημών Τροφίμων Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ο Δημήτρης Τάσκος Ερευνητής Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και αμπέλου, Τμήμα Αμπέλου.

Διοργάνωση: Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και Wines of Crete.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 08.30 Προσέλευση

 09.00 Έναρξη-Χαιρετισμοί

Συντονιστής: Καθηγητής Θεόδωρος Γεωργόπουλος Δ/ντής του ΣΕΟ

09.15 Συμπεράσματα του 1ου συνεδρίου για την Κλιματική κρίση που διοργάνωσε ο ΣΕΟ τον Ιούνιο του 2023.

Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

09.30 Βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα: Ευρωπαϊκή μελωδία ή κακοφωνία;

Dr Ignacio Sanchez Recarte, Γενικός Γραμματέας CEEV – Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οινοποιητικών Επιχειρήσεων – Βρυξέλλες.

10.00 Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον αμπελοοινικό τομέα: Συμπεράσματα από τα παγκόσμια συνέδρια ‘TasteClimateChange’.

Michelle Bouffard, Δημοσιογράφος, ιδρύτρια ‘Taste Climate Change’.

10.30 Εξελίξεις στο πεδίο της γνώσης στον τομέα των εκπομπών άνθρακα: Το παράδειγμα της Carbon Space για την άμεση μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα.

Emma Fourdan,Team leader Carbon Space για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

11.00 Διάλειμμα

11.15 Το Πρότυπο Equalitas για την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού του κρασιού.

Riccardo Ricci Curbastro, Πρόεδρος Equalitas.

11.45 Η εμπειρία της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης: 

Όραμα – Επένδυση – Καινοτομία.

Στέλιος Μπουτάρης, Οινοποιός & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ.

12.15 Βιώσιμη αμπελουργία προσαρμοσμένη στον τόπο, τις κλιματικές συνθήκες και τους ανθρώπους της.

Στρογγυλό τραπέζι: Ιωάννης Βογιατζής, Θεόδωρος ΓεωργόπουλοςΣτέφανος Κουνδουράς, Δημήτρης Τάσκος

13.00 Οι αντιλήψεις της Κρητικής αμπελοοινικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή : Αποτελέσματα έρευνας

Δημήτρης Τάσκος Ερευνητής Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών φυτών και αμπέλου, Τμήμα Αμπέλου

13.10 Βιώσιμη αμπελουργία στην Κρήτη, διαπιστώσεις, προβληματισμοί, προτάσεις.

Στρογγυλό τραπέζι: Ζαχαρίας Διαμαντάκης, Οινολόγος – Οινοποιός, Νίκος Μπαγκής, Γεωπόνος ΠΚΠΦΠΦΕ Ηρακλείου, Δημήτρης Τσουπέης Γεωπόνος Αμπελουργίας, Νίκος Σωμαράκης, Γεωπόνος Αμπελουργίας.

 14.00 Συζήτηση – Συμπεράσματα – Προτάσεις

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το παγκόσμιο εμπόριο οίνου και γλεύκους παρέμεινε σχεδόν σταθερό το 2024, με μικρή αύξηση 0,8% σε όγκο, φθάνοντας τα 100,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, και μικρή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

H Wine Plus ετοιμάζει τη 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, μία πραγματικά ‘μεγάλη’ γευστική δοκιμή αφιερωμένη αποκλειστικά στα ροζέ κρασιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Aίτημα για άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας και οινοποιήσιμων σταφυλιών στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι επλήγησαν σοβαρά από τις επιπτώσεις της κλιματικής...

REPORTS

Καθώς η γεωργική ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των κλιματικών πιέσεων, οι αγρότες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...