Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα 45,6 δισ. ευρώ η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού με αιχμή του δόρατος τα κρασιά προέλευσης

Στα 45,6 δισ. ευρώ ακολουθώντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ανήλθε η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού το 2024 σύμφωνα με νέα έρευνα. Βασικός παράγοντας αυτής της ανάπτυξης είναι η στροφή προς την βιωσιμότητα, αλλά και οι εκδηλώσεις που συνδέονται με κρασιά προέλευσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα «Ο Οινοτουρισμός στην Τοπική Οικονομία: Παγκόσμια Ανάλυση 2024» που δημοσιεύτηκε από το Vinetur, οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με κρασιά προέλευσης οδήγησαν σε σημαντικά έσοδα για τις ζώνες προέλευσης, στη δημιουργία δουλειών στην επαρχεία, και στην προώθηση τους στο παγκόσμιο στερέωμα. Παρά την ακρίβεια, τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή, και τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, η βιομηχανία του οινοτουρισμού έδειξε ευελιξία και προσέλκυσε πληθώρα κόσμου.

Με την έρευνα του Vinetur συμφωνούν οι περισσότερες μελέτες μεταξύ αυτών και αυτή της Grand View Research, η οποία υπολογίζει την αξία της παγκόσμιας βιομηχανίας του οινοτουρισμού πέρι τα 45,6 δισ. ευρώ με ρυθμό ανάπτυξης 10%.

Οι κυριότερες τάσεις

Οι ταξιδιώτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για οινοποιεία που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές, και αναζήτησαν ενεργά δραστηριότητες όπως συμμετοχή στη συγκομιδή αμπελοστάφυλων, γευσιγνωστικό ταίριασμα φαγητού και κρασιού, περίπατους στους αμπελώνες και μαθήματα μαγειρικής με βάση το κρασί. Ακόμα, με την άνοδο της τεχνολογίας, ιδιαίτερη ζήτηση υπήρχε για εμπειρίες virtual reality.

Την τιμητική τους είχαν και ανερχόμενες αγορές όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Βουλγάρια και η Κροατία, ενώ και η Κίνα και Ινδία σε περιοχές όπως η Ningxia και Nashik αντίστοιχα είδαν πολλούς επισκεπτές. Οι αμπελώνες του Ηνωμένου Βασιλείου είδαν αύξηση της επισκεψιμότητας τους κατά 55%.

Βάσει της έρευνας του Vinetur φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για ένα μοντέλο που συνδυάζει τη γαστρονομία με την τοπική κουλτoύρα και το περιβάλλον, με όσα οινοποιεία αντιλαμβάνονται αυτή την τάση να δέχονται πληθώρα επισκεπτών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο οινικός τουρισμός στην Ινδία εξελίσσεται σε μια ζωντανή εμπειρία για τους λάτρεις του κρασιού που αναζητούν κάτι περισσότερο από μια απλή γευσιγνωσία.

REPORTS

Πάνω στο μείζον θέμα του ελληνικού οινοτουρισμού θα επικεντρωθεί διήμερο συνέδριο που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Υπουργείο...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέα τάση τα βιώσιμα ταξίδια, που δεν περιορίζονται σε μια απλή επίσκεψη σε ένα οινοποιείο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα ενδιαφέρον διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), με τη συμμετοχή οινοποιών και απασχολούμενων στον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.