Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέο καταναλωτικό κοινό φέρνει στα οινοποιεία το διαδίκτυο

Θετικό πρόσημο στις πωλήσεις και στις δημοπρασίες του κρασιού, βλέπουν οινοποιοί παγκοσμίως, παρά τον περιορισμό των διαπροσωπικών σχέσεων λόγω της πανδημίας.

Οι διαπροσωπικές γευσιγνωσίες κρασιού με τους παραγωγούς λόγω συνθηκών δεν πραγματοποιούνται, οι επιχειρήσεις του κρασιού κινούνται πλέον στο διαδίκτυο, επομένως η «αφήγηση» των παραγωγών για τη δουλειά τους είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητα του κρασιού τους.

Αυτές ήταν μερικές από τις παρατηρήσεις σε ένα συμπόσιο στο πλαίσιο του WineFuture 2021 που πραγματοποιήθηκε online τον Φεβρουάριο σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις πάνω στο κρασί προσαρμόζονται στην πανδημία και πόσες από αυτές τις προσαρμογές μπορεί να είναι μόνιμες.

Ενώ τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να μοιραστεί ο οινόφιλος ένα δείπνο με τον οινοποιό, ο τελευταίος έχει τη δυνατότητα να «εμφανιστεί» μέσω ενός iPad από το σπίτι του.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Viña Errazuriz στη Χιλή, Eduardo Chadwick, δήλωσε ότι, «οι άνθρωποι στο παρελθόν περίμεναν από εμάς τους παραγωγούς να ταξιδέψουμε για οποιαδήποτε εκδήλωση. Τώρα επικοινωνούμε με περισσότερο κόσμο πολύ πιο εύκολα. Μπορούμε να βρισκόμαστε σε πολλές χώρες ταυτόχρονα. Δεν λέω ότι η προσωπική επαφή θα πάψει να υπάρχει, αλλά πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πιο στρατηγικά.»

Ο Adam Bilbey, ανώτερος διευθυντής της «Sotheby’s Wine Asia and Europe», δήλωσε ότι αρχικά επικρατούσε ανησυχία ότι η εταιρεία δεν θα είχε τόσους πολλούς αγοραστές στο διαδίκτυο όσο είχε στις διαπροσωπικές.

«Αυτό που συνειδητοποιήσαμε ήταν ότι χάρη στο διαδίκτυο, απευθυνθήκαμε σε ένα πιο διευρυμένο κοινό», δήλωσε ο Bilbey. «Το 2019, το 25% του πελατολογίου μας αποτελούταν από νέους αγοραστές. Το 2020 αντίστοιχα, το 37%.»

Νεότεροι αγοραστές

Το κοινό του διαδικτυακού πλειστηριασμού είναι νεότερο σε ηλικία, με σχεδόν 50% περισσότερους αγοραστές να είναι κάτω των 40 ετών.

«Πλέον διοργανώνουμε δια ζώσης δημοπρασίες μόνο σε ειδικές περιστάσεις», δήλωσε ο Bilbey. «Σχεδιάζουμε 50 δημοπρασίες φέτος, 33 πρόκειται να είναι διαδικτυακές και 17 με φυσική παρουσία. Αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Μ’αυτό τον τρόπο υπάρχουν λιγότεροι κατάλογοι σε χαρτί, πράγμα που είναι καλύτερο για το περιβάλλον. Η επιμέλεια που προσφέρεται στο διαδίκτυο είναι πολύ καλύτερη. Η φυσική επαφή δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα είναι πολύ πιο ουσιώδης όταν θα συμβαίνει».

Ο Chadwick δήλωσε ότι, «Στο παρελθόν, η παρουσίαση ενός νέου κρασιού γινόταν με πολύ τεχνικό τρόπο. Έχουμε κάνει αρκετή προσπάθεια για να διαμορφώσουμε μια καλύτερη εμπειρία, μια εμπειρία προσωπική».

Φυσικά, τώρα η πρόκληση υπόκειται στο να σταλούν δείγματα στους ανθρώπους που δεν μπορούν να συνευρεθούν.

«Επί 5 χρόνια δεν μας περίσσευε ούτε μια φιάλη», είπε ο Henriquez της εταιρείας Krug στην Καμπανία της Γαλλίας. «Φέτος έπρεπε να έχουμε παραπάνω φιάλες για να κινηθούμε και σε άλλες αγορές».

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της πανδημίας στις ταξιδιωτικές αγορές κρασιού είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά, ο Fraser Wotzke, διευθυντής εμπορευμάτων οινοπνευματωδών ποτών, κρασιού και καπνού για τον Όμιλο DFS, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν τώρα αγοράζουν περισσότερες φιάλες από τα αφορολόγητα είδη ανά ταξίδι και πληρώνουν περισσότερα ανά φιάλη. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον.

 

Πηγή wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η σαμπάνια Armand de Brignac αποκάλυψε την πρώτη της κυκλοφορία, ένα magnum Blanc de Noirs από το 2015, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Μια φρέσκια, πειραματική, Μαλαγουζιά του 2024 από το Κτήμα Κίτρος, ένα Ξινόμαυρο από αμφορέα, σε ειδική οινοποίηση, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη, δύο διαφορετικές...