Οι γεωπόνοι του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου επισημαίνουν πως, με βάση τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, δεν μπορεί να εξακριβωθεί μέχρι τώρα εάν έχει ξεκινήσει η τρίτη πτήση του εντόμου στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται ότι οι προνύμφες της 3ης γενιάς του εντόμου εκκολάπτονται πάνω στις ράγες ,την εποχή που αυξάνεται η περιεκτικότητα των σακχάρων . Οι προνύμφες της τρίτης γενιάς προσβάλλουν μεγαλύτερο αριθμό ραγών, αφήνοντάς τες ,έτσι, εκτεθειμένες και σε άλλους εχθρούς (βοτρύτης, ασπέργιλλοι, όξινη σήψη κ.α), με αποτέλεσμα τη δημιουργία σήψεων και κατ’ επέκταση την καταστροφή ολόκληρου του σταφυλιού.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν άμεσα ψεκασμοί και με κατάλληλο εντομοκτόνο, διότι υπάρχει ο κίνδυνος κρυφής προσβολής από το έντομο. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται προληπτικά και να στοχεύουν κυρίως στα αυγά και στις νεοεκκολαπτόμενες προνύμφες, για να προληφθούν τα εκτεταμένα φαγώματα στην επιφάνεια των ραγών. Συστήνεται η επέμβαση εντομοκτόνων με ωοκτόνο δράση μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες περίπου, και με προνυμφοκτόνο δράση 4-5 μέρες αργότερα, με προτίμηση ,μάλιστα, σε προνυμφοκτόνα με τον βάκιλο Bacillus Thuringiensis, καθώς δεν είναι τοξικός απέναντι στο περιβάλλον και στην ευρύτερη πανίδα.
Οι αγρότες χρειάζεται να κάνουν ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) και να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Αναλυτικότερα, οι οδηγίες του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου εδώ.