Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πολλά υποσχόμενες οι πρώτες σοδειές Pinot Noir της Ουάσιγκτον

Η Πολιτεία της Ουάσιγκτον καλλιεργεί περισσότερες από 100 ποικιλίες σταφυλιού και παράγει εμφιαλώσεις παγκόσμιας κλάσης από πολλές, συμπεριλαμβανομένων των Cabernet Sauvignon, Syrah, Riesling και Merlot. Ένα σταφύλι, ωστόσο, έχει διαφύγει σταθερά από την κατάσταση: το Pinot Noir.

Δεν είναι λόγω έλλειψης προσπάθειας. Το Pinot Noir φυτεύτηκε για πρώτη φορά στην Ουάσιγκτον το 1941. Παρά τη μακρά ιστορία, από το 2017, η ποικιλία αποτελεί λιγότερο από το 1% των σημερινών φυτεύσεων και μεγάλο μέρος του σταφυλιού  χρησιμοποιείται για αφρώδες κρασί. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες απόπειρες παραγωγής κρασιού από Pinot Noir ήταν περισσότερο για την απόλαυση της ποικιλίας  παρά με το σκοπό ενός αξιόλογου και ποιοτικού αποτελέσματος. Η ευδιάκριτη έλλειψη επιτυχίας της πολιτείας με τον Pinot ήταν ιδιαίτερα αντιφατική με τα φημισμένα Pinot του Όρεγκον.

Ένας παραγωγός, ωστόσο, ιδρύει το House of Smith, καθώς θέλει να αλλάξει τα δεδομένα αυτά. Ο Charles Smith, ξεκινά ένα έργο: Washington Pinot Noir.

«Προσφέρουμε όλες μας τις μάρκες σε αυτό», λέει ο Brennon Leighton, οινοποιός στο House of Smith, το οποίο περιλαμβάνει τις μάρκες K Vintners, Sixto, Substance και άλλες. «Αισθανθήκαμε ότι υπήρχαν δυνατότητες για το Pinot Noir. Απλώς νιώσαμε ότι έπρεπε να βρούμε τα σωστά μικροκλίματα, τους σωστούς τύπους εδάφους και τις κατάλληλες πτυχές για να παράγουμε αυτό το κρασί».

Η κοιλάδα της Κολούμπια, όπου καλλιεργείται η συντριπτική πλειονότητα των οινοποιητικών σταφυλιών της Ουάσιγκτον, είναι μια άνυδρη και ημίξηρη έρημος. Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι φτάνουν συνήθως σε τριψήφιο αριθμό. Δεν είναι ένα περιβάλλον φιλικό για το Pinot Noir, αφού είναι πολύ ευαίσθητο στην ηλιοφάνεια, την υγρασία, τις νυχτερινές θερμοκρασίες αλλά και το αμμώδες έδαφος.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, έχουν σημειωθεί κάποιες διστακτικές επιτυχίες με το Washington Pinot Noir μέχρι σήμερα. Οι μακροχρόνιοι λάτρεις του κρασιού στην Ουάσιγκτον ενθουσιάζονται με το Pinot Noir που έφτιαξε ο Gary Figgins του Leonetti Cellar στα μέσα της δεκαετίας του ’80, αν και το κρασί δεν πωλήθηκε ποτέ εμπόριο. Ομοίως, τα Pinots του Woodward Canyon από την κοιλάδα Walla Walla στη δεκαετία του ’90 αναφέρονται συχνά ως σημεία αναφοράς.

Σημειωτέων, τμήματα της κοιλάδας της Κολούμπια βρίσκονται μεταξύ του 46ου και του 47ου παραλλήλου, καλά ευθυγραμμισμένα με τη Βουργουνδία. Η Ανατολική Ουάσιγκτον έχει ηπειρωτικό κλίμα, όπως και η Βουργουνδία. Τα εδάφη σε ορισμένες περιοχές έχουν επίσης υψηλά επίπεδα σε ανθρακικό ασβέστιο, που έχει ομοιότητες με τον ασβεστόλιθο.

Με την αναζήτηση ειδικών,  ξεκίνησαν προσπάθειες για εύρεση  μιας τοποθεσίας  που ήταν πολύ πιο δροσερή από το μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας της Κολούμπια.

«Θέλαμε να βρούμε ένα μέρος που, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της [ανατολικής] Ουάσιγκτον ήταν στους 90, 95 [βαθμούς Φαρενάιτ], αυτό το μέρος θα ήταν περισσότερο σαν 80, 85», λένε. Αναζήτησαν επίσης ένα φυσικό χαρακτηριστικό που θα βοηθούσε στην ψύξη, με προφανή υποψήφιο τον ποταμό Κολούμπια. Επόμενο θα ήταν υψηλότερο υψόμετρο για να βοηθήσει με ψυχρότερες θερμοκρασίες και να παρέχει μεγάλες ημερήσιες εναλλαγές.

Αποτέλεσμα της έρευνας ήταν το Golden West. Βρίσκεται στην ονομασία Royal Slope, ο νεοσύστατος αμπελώνας βρίσκεται μεταξύ 1.550 και 1.615 ποδιών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, υψηλότερα από τις περισσότερες φυτείες στην Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή. Έχει θέα στον ποταμό Κολούμπια, με ένα κοντινό φαράγγι που παρέχει ροή αέρα.

Το 2016, το House of Smith υπέγραψε σύμβαση για τη φύτευση 35 στρεμμάτων Pinot Noir. Σήμερα έχει 373 στρέμματα, με βλέψεις για περισσότερα. Για προοπτική, το 2017, το έτος της τελευταίας επιφανειακής έρευνας της πολιτείας, η Ουάσιγκτον είχε συνολικά 506 στρέμματα Pinot Noir.

Ο πρώτος τρύγος του Golden West ήταν το 2018 με 6.900 φιάλες, ενώ τώρα η παραγωγή έχει ανέβει στις 27.000, με μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.

Οι πρώιμες σοδειές του Golden West τόσο από μπουκάλι όσο και από βαρέλι δείχνουν πολλά υποσχόμενες. Η πραγματική επιτυχία, ωστόσο, δεν θα απαιτήσει μόνο την παραγωγή αξιοσημείωτων κρασιών. Θα απαιτήσει επίσης να καθοριστεί τι ακριβώς είναι το Washington Pinot Noir στην αγορά – δεν είναι εύκολο κατόρθωμα για μια πολιτεία της οποίας το πλήθος των ποικιλιών δημιουργεί ήδη προβλήματα ταυτότητας.

Ενώ είναι ευρέως φυτεμένο, το Pinot Noir έχει φτάσει σε ψηλά μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό σημείων στον πλανήτη. Η Ουάσιγκτον, στις σωστές τοποθεσίες, με τη σωστή γεωργία και με τη σωστή οινοποίηση, έχει πραγματικά τη δυνατότητα να γίνει μία από αυτές;

Πηγή: WineEnthousiast.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...