Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ) του 2021, η ΕΕ υιοθέτησε κανόνες για την αναγνώριση δύο νέων όρων: «αποαλκοολισμένο κρασί» (έως 0,5% vol) και «μερικώς αποαλκοολισμένο κρασί» (πάνω από 0,5% vol).
Ο Pierre Bascou, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε στους ευρωβουλευτές τη Δευτέρα 15 Απριλίου, τη σημασία αυτών των μέτρων ως μια πιθανή προοπτική για τους οινοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η μείωση της κατανάλωσης και η κλιματική αλλαγή.
Ενώ η αγορά κρασιού χωρίς αλκοόλ εξακολουθεί να είναι οριακή στην ΕΕ, ειδικά σε σύγκριση με την αγορά μπύρας μηδενικού αλκοόλ, η ζήτηση αυξάνεται και είναι ήδη ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, 42 εκατομμύρια λίτρα κρασιού χωρίς αλκοόλ θα μπορούσαν να παράγονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο τα επόμενα χρόνια.
Η ΕΕ δεν επιθυμεί να χάσει την ευκαιρία αυτής της αγοράς, ενώ χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά στον τομέα.
Προς βιολογικό κρασί χωρίς αλκοόλ
Οι κανόνες για τους αποαλκοολισμένους οίνους απαγορεύουν την πλήρη αφαίρεση της αλκοόλης οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ ή ΠΓΕ).
«Η ΕΕ υπήρξε πρωτοπόρος στον σαφή καθορισμό αυτών των διατάξεων και στο να επιτρέψει σε αυτά τα κρασιά να διατίθενται στην αγορά ως κρασί και όχι ως άλλα είδη ποτών», είπε ο Μπάσκου.
Παρά τις προόδους αυτές, αναγνώρισε ότι το νομικό πλαίσιο πρέπει να προχωρήσει, ιδιαίτερα για τα βιολογικά κρασιά.
Προς το παρόν, τα κρασιά χωρίς αλκοόλ δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως βιολογικά, επειδή οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση του αλκοόλ από το κρασί – εξάτμιση υπό κενό, τεχνικές μεμβράνης και απόσταξη – δεν αναγνωρίζονται ακόμη στις προδιαγραφές για τη βιολογική ετικέτα της ΕΕ.
Κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της Αυστρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μελετά επί του παρόντος τη δυνατότητα έγκρισης της εξάτμισης υπό κενό. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επιστημονική γνωμοδότηση, η οποία θα επιτρέψει να εξεταστεί μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για αυτό το θέμα, πρόσθεσε ο Μπάσκου. Άλλα τεχνικά αδιέξοδα αφορούν τον αφρώδη οίνο, από τον οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί το αλκοόλ, τουλάχιστον προς το παρόν.
Συζήτηση για τις ετικέτες
Η συζήτηση για τις ετικέτες στον κλάδο του κρασιού χωρίς αλκοόλ ανοίγει ένα ευρύ φάσμα ερωτημάτων, τόσο σχετικά με την τεχνική πλευρά της απορρόφησης της αλκοόλης όσο και με τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα προϊόντα πρέπει να ονομάζονται.
Στην Ιταλία, η πρόταση να διατίθενται στην αγορά κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ προκάλεσε έντονη αντίδραση, με οργανώσεις όπως η Coldiretti να εκφράζουν την αντίθεσή τους, με το σύνθημα «μην το λες κρασί», επισημαίνοντας την αντίφαση μεταξύ της ονομασίας και της πραγματικής φύσης του προϊόντος.
Σε παρόμοιο πνεύμα, κατά τη διάρκεια της Vinitaly, της μεγαλύτερης εθνικής έκθεσης κρασιού στην Ιταλία, πολλοί εκφράστηκαν κατά των κρασιών χωρίς αλκοόλ με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να ονομάζονται κρασί. Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida επανέλαβε αυτήν την άποψη κατά την έναρξη της εκδήλωσης.
Παρόμοιες θέσεις προέκυψαν και στην Επιτροπή Γεωργίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Παράλληλα, επισημάνθηκε το επιπλέον κόστος παραγωγής που συνεπάγεται η αφαίρεση της αλκοόλης από το κρασί, ένα κόστος που οι μικροί παραγωγοί δεν μπορούν να αντέξουν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Οίνου για να εξετάσει τις ρυθμίσεις για αυτό το θέμα, με τον Pierre Bascou να εκφράζει αισιοδοξία για τη θέση του κρασιού χωρίς αλκοόλ στην αγορά.