Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πεδίο για παλαιώσεις Σαββατιανού ανοίγουν οι Αμπελώνες Μάρκου

Προσβλέποντας να δώσουν νέο χαρακτήρα στην πιο χαρακτηριστική έκφραση του αττικού αμπελώνα, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την ποικιλία Σαββατιανό, οι Αμπελώνες Μάρκου πειραματίζονται αυτή την περίοδο με νέους μεθόδους οινοποιήσεων και την ίδια στιγμή έχουν κάνει βήμα στην παλαίωση του Σαββατιανού. Όπως επισημαίνει στο Winetrails o Βασίλης Μάρκου από πλευράς του οινοποιείου, «αυτή τη στιγμή εξετάζουμε διαφορετικές οινοποιήσεις στο Σαββατιανό, κάτι που σημαίνει ότι δουλεύουμε είτε με πήλινους είτε με γυάλινους αμφορείς των 50 λίτρων. Αυτό που αναζητούμε είναι η δημιουργία κρασιών με πλούσια αρώματα, διατηρώντας την επιθυμία να έχουν διάρκεια στο χρόνο».

Αυτή τη στιγμή, η συνολική έκταση του ιδιόκτητου αμπελώνα σε Αττική και Νεμέα ανέρχεται στα 200 στρέμματα. Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει μία νέα ετικέτα Σαββατιανού εσοδείας του 2019 με παλαίωση του οίνου στη φιάλη. Θα εμφιαλωθεί σε περιορισμένο αριθμό, ενώ τα σταφύλια προέρχονται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι της Αττικής. Το κρασί έχει παραμείνει για ικανό χρονικό διάστημα, ωριμάζοντας με τις οινολάσπες, ούτως ώστε να παρουσιάζει καλύτερη εξέλιξη και φίνα χαρακτηριστικά στη φιάλη.

 

Κινήσεις για την πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας του Σαββατιανού

Ταυτόχρονα οι Αμπελώνες Μάρκου έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για την πιστοποίηση της καλλιέργειας Σαββατιανού ως βιολογικής, ενώ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ετικέτες κρασιών ήπιων παρεμβάσεων. Το οινοποιείο της Παιανίας αξιοποιεί σταφύλι Σαββατιανού από 100 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα και από τα 50 στρέμματα συνεργαζόμενων παραγωγών της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί και 100 στρέμματα φυτεύσεων στη Νεμέα με Αγιωργίτικο και Μαλαγουζιά. Το Αγιωργίτικο συμμετέχει κατά 60% στην παραγωγή της ετικέτας ροζέ κρασιοόυ, «Euphoria», ενώ για τη συγκεκριμένη ετικέτα συνοινοποιούνται το Syrah με συμμετοχή 35% και το Ασύρτικο με συμμετοχή 5%.

Επιπλέον, το Ασύρτικο «ευθύνεται» για την παραγωγή της ετικέτας «Theros», ενός κρασιού που ωριμάζει με τις φίνες οινολάσπες του. Είναι η δεύτερη χρονιά που παράγεται, με την διαδικασία ωρίμανσης και παλαίωσης να πραγματοποιείται κατά το 30% σε αμφορέα και κατά το 70% σε ανοξείδωτη δεξαμενή.

 

To Μουσείο Οίνου και ο ρόλος του στην οινική παράδοση της Αττικής

Όπως λέει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Μάρκου, βασικό στοιχείο της δραστηριότητας του οινοποιείου αποτελεί το Μουσείο Οίνου, το οποίο ιδρύθηκε το 2004 από τους Σπύρο και Κώστα Μάρκου, με στόχο να φιλοξενήσουν ορισμένα από τα αντικείμενά τους, όπως εργαλεία, μηχανήματα καθώς και αρχειακό φωτογραφικό υλικό που ανατρέχει στην ιστορία του αττικού αμπελώνα. Ο Βασίλης Μάρκου επισημαίνει ότι η υποδοχή ξένων επισκεπτών που πραγματοποιούν αρκετά συχνά οι Αμπελώνες Μάρκου, λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Οίνου. Πρόκειται για μία δραστηριότητα η οποία συμβάλει έτι περαιτέρω στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού για το οινοποιείο της Αττικής. «Η βάση μας είναι το Σαββατιανό και κατ’ επέκταση η ρετσίνα, και ο κόσμος που μας επισκέπτεται από το εξωτερικό αποζητά νέες γεύσεις, ενώ επιθυμεί να γνωρίσει τη ρετσίνα», επισημαίνει σχετικά.

Σημειώνεται τέλος, ότι πρόσφατα ξεκίνησε η συνεργασία με την εμπορική εταιρεία Deals, η οποία διανέμει τα κρασιά των Αμπελώνων Μάρκου σε όλη την Ελλάδα.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το οινοποιείο των Αµπελώνων Μάρκου βρίσκεται στην Παιανία και αξιοποιεί περί των 200 στρεµµάτων ιδιόκτητου ξερικού αµπελώνα από την ίδρυσή του το 1908. Αµπελουργοί...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Για υψηλότερες αποδόσεις σε επίπεδο ποσοτήτων παραγωγής σταφυλιού κατά τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με το 2022 κάνει λόγο ο οινοποιός Βασίλης Μάρκου, από...

REPORTS

Σε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης αναδεικνύεται η προώθηση του οινοτουρισμού, μέσα από τη συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, ως νέου τουριστικού δρόμου....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...