Γνωστό και ως Μοσχάτο Αμβούργου, πρόκειται για μια ποικιλία που δημιουργήθηκε από διασταύρωση της ιταλικής ποικιλίας Schiava Grossa και της αιγυπτιακής ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξάνδρειας. Παρότι συναντάται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα είναι κυρίως ταυτισμένη με την περιοχή του Τυρνάβου, αφού εκεί καλλιεργείται σε μεγαλύτερο βαθμό. Η σταδιακή καθιέρωση της ποικιλίας στη θεσσαλική γη ξεκίνησε κατά την περίοδο 1930-36, όταν η Γεωργική Σχολή Λάρισας την πρότεινε ως ποικιλία ανθεκτική στη φυλλοξήρα, που σχεδόν αφάνισε τον θεσσαλικό αμπελώνα. Το 2008 ήρθε η αναγνώριση της ποικιλίας για παραγωγή οίνων ΠΓΕ Τυρνάβου στην περιοχή. Το 2013 μέσω Υπουργικής Απόφασης ο όρος «Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου», αναγνωρίστηκε ως «Μοσχάτο Αμβούργου», μόνο όμως για αμπελώνες που βρίσκονται εντός των συνόρων του όρου Τυρνάβου.
Πρόκειται για μια ερυθρή, ανθεκτική, ποικιλία που ωριμάζει συνήθως στα τέλη του Αυγούστου για πρώιμες περιοχές, και στα τέλη Σεπτεμβρίου για όψιμες περιοχές. Από αυτήν παράγονται κατά κύριο λόγο ημίγλυκα και γλυκά λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά με έντονα αρώματα. Αξιοποιείται, όμως, και για την παραγωγή ποιοτικών αφρώδων κρασιών, αλλά και για την παρασκευή αποσταγμάτων, και, ιδίως, του Τσίπουρου Τυρνάβου που από το 1989 φέρει γεωγραφική ένδειξη.
Η παγκόσμια ημέρα Μοσχάτου Τυρνάβου καθιερώθηκε προκειμένου ενισχυθεί η αναγνωσιμότητα της ποικιλίας, να εκπαιδευτούν οι καταναλωτές, την περαιτέρω ανάπτυξηη των εξαγωγών και την ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής ως οινοτουριστικός προορισμός.