Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πάνω από το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης αποτελούν λευκό και ροζέ κρασί

Η παγκόσμια κατανάλωση λευκού κρασιού και ροζέ αυξήθηκε κατά 10% και 17% αντίστοιχα από το 2000, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (ΟΙV). Το κόκκινο κρασί σημειώνει μείωση κατά 15% από την κορύφωσή του, το 2007.

Οι λάτρεις του κρασιού στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα λευκά και τα ροζέ κρασιά, τα οποία μαζί αποτελούν πλέον περισσότερο από το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Κρασιού (OIV).

Η κατανάλωση λευκού κρασιού αυξήθηκε με σχετικά «γρήγορο ρυθμό» από το 2010, βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα για τους αφρώδεις οίνους, αναφέρει ο OIV σε έκθεσή του για τις τάσεις του χρώματος. Η αγορά του ροζέ επέστρεψε και αναπτύσσεται με πιο «ήπιους ρυθμούς» μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, από την άλλη, δεν έδειξε παρόμοια ανάκαμψη, πέφτοντας από την κορύφωσή της το 2007, σύμφωνα με τον διακυβερνητικό οργανισμό.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του λευκού κρασιού, τα τελευταία 20 χρόνια, οφείλεται κυρίως στις αγορές αφρώδη οίνου των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αντισταθμίζοντας τη μείωση στην κατανάλωση σε «παραδοσιακούς καταναλωτές» όπως η Γαλλία και η Ισπανία, όπου συνολικά η κατανάλωση κρασιού έχει μειωθεί. Η κατάσταση είναι διαφορετική για τα κόκκινα κρασιά, όπου καμία χώρα δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση στην κατανάλωση στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής κρασιού.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, ο τομέας του κρασιού έχει παρατηρήσει συνολικά θετική τάση στην παραγωγή και κατανάλωση λευκών και ροζέ κρασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ τα κόκκινα κρασιά έχουν μειωθεί, αυτό οφείλεται κυρίως σε αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών» αναφέρει ο ΟΙV.

Το λευκό κρασί αντιπροσώπευε το 43% της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού το 2021, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του αιώνα, όπως δείχνουν τα δεδομένα του ΟΙV. Η μερίδα των κόκκινων κρασιών ανέρχεται στο 47%, λίγο πάνω από το μισό που καταγράφτηκε πριν από δύο δεκαετίες.

«Η «έκρηξη» στα ροζέ κρασιά και στη συνέχεια στους αφρώδεις οίνους, μαζί με την κρίση στα κόκκινα κρασιά, οφείλονται κυρίως σε μια αλλαγή στη σύνθεση των καταναλωτών και στην εξέλιξη των συνηθειών κατανάλωσης υπέρ των ελαφρύτερων και πιο φρέσκων ποτών» δήλωσε ο Giorgio Delgrosso, Επικεφαλής Στατιστικής Ανάλυσης του OIV.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή λευκού κρασιού, με την κατανάλωση να αυξάνεται κατά 65% την περίοδο 2000-2021. Η Ρωσία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν και αυτές χώρες όπου το λευκό κρασί πήγε καλά, ενώ η κατανάλωση ήταν σταθερή στην Ιταλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το χρώμα.

Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος προορισμός για ροζέ κρασί, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο της αγοράς. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η χώρα όπου η κατανάλωση αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Γερμανία είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ακολουθούμενες από τη Γαλλία και την Ιταλία. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν αύξηση στην κατανάλωση τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και τα δεδομένα του ΟΙV δείχνουν ότι η κατανάλωση κρασιού στην Κίνα έχει μειωθεί από το 2017 που είχε την κορύφωσή της. Τέλος, η κατανάλωση στη Γαλλία, που ήταν παλιά ο μεγαλύτερος καταναλωτής κόκκινου κρασιού στον κόσμο, έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από την αρχή του αιώνα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το «πράσινο φως» άναψε η γαλλική Γερουσία για αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων «χαμηλού κινδύνου» στην γεωργία μετά την τελική έγκριση ενός νέου στις 9 Απριλίου που...

REPORTS

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε κατακόρυφα τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%, επικαλούμενος αυτό που περιέγραψε ως συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κίνας για τους...

REPORTS

Εστιάζοντας στη βιομηχανία της, χωρίς να περιλαμβάνει τα γεωργικά προϊόντα γενικά και τα αμπελοοινικά προϊόντα ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πρόταση για αναστολή των τελωνειακών δασμών...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...