Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα λευκά σταφύλια είναι πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή επισημαίνει ο Gaja

Ο Giovanni Gaja, η πέμπτη γενιά του διάσημου οινοποιείου Gaja, μοιράστηκε το όραμά του για την ανάπτυξη των λευκών κρασιών και την επέκταση του οινοποιείου στην ασιατική αγορά μετά από μία πρόσφατη περιοδεία στο Χονγκ Κονγκ.

Ως ένα από τα διάσημα κτήματα στην Ιταλία με δύο γενιές να συνυπάρχουν στην οικογενειακή επιχείρηση, η Gaja στοχεύει να αξιοποιήσει την κληρονομιά της, εισάγοντας καινοτόμες αλλαγές.

Μιλώντας ο Giovanni Gaja μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη επέκταση της εταιρείας σε νέες περιοχές και την αυξανόμενη σημασία του λευκού κρασιού. Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε ότι: «Η οικογένεια παρατήρησε την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για λευκά κρασιά και ως εκ τούτου αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε μια μοναδική προσέγγιση για την παραγωγή λευκών με δυνατότητα παλαίωσης και δομή, παρόμοια με τα κόκκινα κρασιά μας».

Σκάβοντας βαθύτερα, ο Gaja τόνισε τα πρόσφατα έργα που παρουσιάζουν την προνοητική προσέγγιση της οικογένειας. Για παράδειγμα, το 2017, η εταιρεία ξεκίνησε μια πρωτοποριακή συνεργασία για να ιδρύσει το IDDA, ένα νέο οινοποιείο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά του ηφαιστείου Αίτνα της Σικελίας. Αυτό το εγχείρημα, σε συνεργασία με την οικογένεια Graci, ξεκίνησε ως μέσο για να εξερευνήσετε τις δυνατότητες των λευκών κρασιών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο τοπικό σταφύλι Carricante. Συγκεκριμένα, ο Gaja αποκάλυψε πώς αυτό οδήγησε στο οινοποιείο να αναγνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο οι ποικιλίες λευκών σταφυλιών προσαρμόστηκαν στην κλιματική αλλαγή και είδε πώς τείνουν να βιώνουν λιγότερη συγκέντρωση και αφυδάτωση σε σύγκριση με τις ερυθρές ποικιλίες.

Παράλληλα, κοιτάζοντας μπροστά στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ο Gaja εξήγησε: «Η Ιταλία, με την πλούσια αμπελουργική της κληρονομιά με περισσότερες από 550 γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού, διαθέτει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή λευκών κρασιών υψηλής ποιότητας. Ενώ μόνο ένας περιορισμένος αριθμός από αυτές τις ποικιλίες είναι γνωστές στην αγορά, βλέπουμε μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά και να παρουσιάσουμε λιγότερο γνωστά αυτόχθονα σταφύλια που μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Ένα άλλο σημαντικό έργο που ανέλαβε η εταιρεία αφορούσε επίσης την απόκτηση γης στην περιοχή Alta Langa στο Πιεμόντε της Ιταλίας, όπου ο κυρίαρχος στόχος του Gaja ήταν να παράγει λευκά και όχι αφρώδη κρασιά, αξιοποιώντας το πιο δροσερό κλίμα και το υψηλό υψόμετρο της περιοχής. Ουσιαστικά, ο Gaja διαπίστωσε ότι φυτεύοντας Chardonnay και Sauvignon Blanc στα 650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, θα μπορούσε να δημιουργήσει δομημένα λευκά κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης. Αυτή η προσπάθεια περιελάμβανε επίσης την κατασκευή ενός νέου οινοποιείου αφιερωμένου αποκλειστικά στην παραγωγή λευκού κρασιού.

Από τότε που μπήκε στο οινοποιείο το 2018, ο Gaja, μαζί με τις αδερφές του Gaia και Rossana, ασχολείται ενεργά με τις καθημερινές λειτουργίες. Αντί να έχουν καθορισμένους ρόλους, τα αδέρφια συμβάλλουν συλλογικά στη λήψη αποφάσεων, επιτρέποντάς τους να ενταχθούν πλήρως στη διαχείριση του οινοποιείου. Αποκαλύπτει: «Η συμμετοχή της οικογένειάς μας επεκτείνεται σε γευσιγνωσίες και επισκέψεις σε αμπελώνες, όπου συνεργαζόμαστε με τον οινοποιό για να διασφαλίσουμε τη συνέπεια και να διατηρήσουμε το στιλ που χαρακτηρίζει το οινοποιείο».

Εκτός από την καθημερινή διαχείριση οινοποιείου, τα αδέρφια Gaja πραγματοποιούν συχνά εκτεταμένα ταξίδια, όχι μόνο στην Ασία αλλά και σε άλλες περιοχές, διασφαλίζοντας την παρουσία και την ανάπτυξη της Gaja Winery παγκοσμίως, με τον ίδιο να προσθέτει: «Ταξιδεύουμε σε διάφορους προορισμούς με βάση τις ανάγκες του οινοποιείου, παρέχοντας με μια ολοκληρωμένη προοπτική για την παγκόσμια βιομηχανία κρασιού».

Τέλος, ο Gaja κατέληξε ότι: «Η επέκτασή μας στην ασιατική αγορά αντανακλά μια παγκόσμια προσέγγιση για την κοινή χρήση των κρασιών μας με τους λάτρεις του κρασιού παγκοσμίως, αναγνωρίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα λευκά κρασιά και τις δυνατότητές τους να συμπληρώνουν τις ασιατικές κουζίνες. Η συνεχής δέσμευση της Gaja στην ποιότητα και την καινοτομία την τοποθετεί ως παίκτη με επιρροή στο εξελισσόμενο τοπίο τόσο της παραγωγής λευκού κρασιού όσο και της ασιατικής αγοράς κρασιού».

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...