Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο όρος «φυσικό κρασί» ως εθελοντική ένδειξη, δεν αναμένεται ευρωπαϊκός ορισμός

Οι ενδείξεις της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ Στέλλας Κυριακίδη, που αποδίδει ο όμιλος Federvini όσον αφορά τα αποκαλούμενα φυσικά κρασιά. Eίναι τελικά απαραίτητη η ένδειξη του συγκεκριμένου όρου στην ετικέτα;

Φωτογραφία από Brett Jones - flickr https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/

Σχετικά με τη χρήση του όρου «φυσικό» όσον αφορά το κρασί (και γενικότερα τα τρόφιμα), κάθε χώρα της ΕΕ δημιουργεί και θα δημιουργήσει τη δική της ιστορία.

Τους τελευταίους μήνες, η Διεύθυνση Γεωργίας της Επιτροπής της ΕΕ, η οποία επίσης επηρεάζεται από την Unione Italiana Vini (UIV), είχε δώσει μια μάλλον σκληρή γνώμη για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι η ένδειξη «φυσικό κρασί» μπορεί να προϊδεάσει για ένα κρασί υψηλότερης ποιότητας. Υπάρχει, επομένως, ο κίνδυνος η χρήση του όρου «φυσικό» να παραπλανήσει τον καταναλωτή, σύμφωνα με την Διεύθυνση Γεωργίας.

Φωτογραφία από Philippe49730 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Τώρα, αναφέρει ο όμιλος Federvini, μια νέα θέση έχει ληφθεί από την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, σε απάντηση σε επιστολή υπογεγραμμένη από πολλούς ευρωβουλευτές, οι οποίοι κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση προκειμένου να διασφαλίσει τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών στο πλαίσιο των επόμενων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν μετά την υιοθέτηση της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιρούνι».

Η Κυριακίδη δήλωσε, καταρχάς, ότι η Επιτροπή δεν θεωρεί τον όρο «φυσικό» ούτε ως ισχυρισμό αναφερόμενο στην διατροφή ούτε στην υγεία, σύμφωνα με τον Κανονισμό αριθ. 1924/2006.

Ο όρος «φυσικό», σύμφωνα με την Επιτροπή, εμπίπτει στον τομέα των εθελοντικών πληροφοριών για τους καταναλωτές που διέπονται από το άρθρο 36 του κανονισμού της ΕΕ αριθ. 1169/2011: ως εκ τούτου, πρέπει να είναι αληθινές, τεκμηριωμένες και να μην παραπλανούν τον καταναλωτή, να πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στο άρθρο 7 του ίδιου κανονισμού. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή δεν θεωρεί απαραίτητο αυτή τη στιγμή να υιοθετήσει έναν ευρωπαϊκό ορισμό του όρου «φυσικό», καθιστώντας περισσότερο από επαρκές το κανονιστικό πλαίσιο που προσφέρει ο κανονισμός για την ενημέρωση των καταναλωτών. Για κάθε άλλη ενημέρωση των καταναλωτών, η νομιμότητα της χρήσης του όρου «φυσικό» στην επισήμανση και την παρουσίαση ενός τροφίμου, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, πρέπει να επαληθεύεται κατά περίπτωση από τις εθνικές αρχές.

«Επειδή – υποστηρίζεται από τον Federvini – κάθε ετικέτα δημιουργεί ιστορία και θα έπρεπε να αξιολογηθεί ως τέτοια».

Πηγή winenews.it

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.