Ο Διεθνής Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου (OIV) δήλωσε σε πρόσφατη δήλωση: «Οι εξαγωγές κρασιού το 2022 επηρεάστηκαν σοβαρά από τον υψηλό πληθωρισμό και τις παγκόσμιες διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού που οδήγησαν σε σημαντική επιβράδυνση των θαλάσσιων μεταφορών».
Παράλληλα, ο εμπορικός οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι εξήγησε ότι «αυτός ο συνδυασμός γεγονότων οδήγησε σε συνολικό χαμηλότερο όγκο εξαγωγής κρασιού σε πολύ υψηλότερη μέση τιμή, αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2021, με την αξία των παγκόσμιων εξαγωγών κρασιού να εκτιμάται στα 37,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο ποσοστό ηχογραφήθηκε ποτέ».
Σύμφωνα με τον OIV, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού το 2022 υπολογίζεται σε 232 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας μείωση κατά δύο εκατομμύρια εκατόλιτρα σε σύγκριση με το 2021.
Επιπλέον, ο οργανισμός περιέγραψε πώς η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2022 υπολογίστηκε σε 258 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας μια ελαφρά μείωση της τάξης του 1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και παραδέχτηκε ότι αυτό οφείλεται «στον υψηλότερο από τον αναμενόμενο όγκο συγκομιδής στην Ευρώπη, παρά την ξηρασία και καύσωνες την άνοιξη και το καλοκαίρι».
Τέλος, προκειμένου να εξηγήσει περαιτέρω την κατάσταση, ο OIV αποκάλυψε πώς «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σχετιζόμενη ενεργειακή κρίση, μαζί με τις παγκόσμιες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού» ουσιαστικά δημιούργησαν «μια άνοδο στο κόστος παραγωγής και διανομής» που ήταν όλοι συνεισφέροντες παράγοντες που είχαν ένα χτύπημα επίπτωση στο εμπόριο.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com