Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη σύνθεση του αρχαίου ρωμαϊκού κρασιού

Επιστήμονες από την Ιταλία και τη Γαλλία εξέτασαν τις επενδύσεις τοίχων τριών αμφορέων τον Ιούλιο και διαπίστωσαν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι οινοποιοί χρησιμοποιούσαν τοπικά σταφύλια και τα άνθη τους ενώ εισήγαγαν ρητίνη και μπαχαρικά από άλλες περιοχές της Ευρώπης…

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Οι ειδικοί με επικεφαλής την Donatella Magri του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης εξέτασαν αμφορείς που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ερυθρών και λευκών κρασιών με φασματομετρία μάζας και παλαιοβοτανικά δεδομένα σχετικά με τη γύρη και τους ιστούς του άγριου σταφυλιού Vitis και των καρπών του. Στόχος τους ήταν να μάθουν πώς παρήγαγαν το κρασί οι αρχαίοι Ρωμαίοι και από πού έπαιρναν πρώτες ύλες.

Το χαρακτηριστικό σχήμα της γύρης του σταφυλιού, καθώς και η χημική σύσταση των τοίχων των αμφορέων, μαρτυρούν ότι για την παραγωγή κρασιού χρησιμοποιούνταν ντόπια άγρια ​​ή καλλιεργημένα σταφύλια. Επιπλέον, υπάρχουν ίχνη ρητινών και αρωματικών ουσιών, που πιθανότατα εισήγαγαν οινοποιοί από την Καλαβρία ή τη Σικελία.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τρεις αμφορείς που ανακαλύφθηκαν πριν από λίγα χρόνια στην ακτή κοντά στο ιταλικό χωριό San Felice Circeo, στην περιοχή του Λάτσιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πλοία έπεσαν στον βυθό του Τυρρηνικού Πελάγους μετά το ναυάγιο ενός ή περισσότερων πλοίων και οι αμφορείς στη συνέχεια ξεβράστηκαν στην ακτή.

 

ΠΗΓΗ: europeantimes.news

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

To WSPC σε συνεργασία με τη Winebox διοργανώνει ένα μοναδικό masterclass με τον Charles Duval-Leroy, επικεφαλής του φημισμένου οίκου Champagne Duval-Leroy την Τετάρτη 29...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...