Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τριπλέτα ανθεκτικών γαλλικών ποικιλιών επιλέγουν οι Γερμανοί αμπελουργοί

Σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της κλιματικής αλλαγής οι Γερμανοί οινοπαραγωγοί προχώρησαν σε φυτεύσεις γαλλικών ποικιλιών, όπως το Chardonnay και το Sauvignon Blanc το 2024, εκριζώνοντας ταυτόχρονα αμπέλια με εγχώρια οινοστάφυλα, όπως αναφέρει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου.

German Chardonnay

Πιο συγκεκριμένα, οι Γερμανοί οινοπαραγωγοί αυξήσανε τις φυτεύσεις σταφυλιών Chardonnay κατά 1.380 εκτάρια, βάσει των δεδομένων της στατιστικής υπηρεσίας Destatis που ανέλυσε το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου.

Οι συνολικές εκτάσεις με αμπέλια Chardonnay το 2024 αυξήθηκαν κατά 4,7% το περασμένα έτος φτάνοντας στα 30.500 στρέμματα, νούμερο σχεδόν διπλάσιο από αυτό προ δεκαετίας. Το Sauvignon Blanc κέρδισε επίσης έδαφος στις προτιμήσεις των Γερμανών παραγωγών με τις συνολικές του εκτάσεις στην ευρωπαϊκή χώρα να διπλασιάζονται από τα προ δεκαετίας επίπεδα και να φτάνουν τα 20.540 στρέμματα το 2024.

Άξιο αναφοράς, είναι ότι οι Γερμανοί οινοπαραγωγοί προχωρούν σε εκριζώσεις της εγχώριας λευκής ποικιλίας Muller-Thurgau, η οποία επί χρόνια ήταν η δημοφιλέστερη στη Γερμανία πίσω μόνο από το Riesling. Οι συνολικές εκτάσεις της ποικιλίας έπεσαν το περασμένο έτος κατά 2,1% στα 105.110 στρέμματα, ήτοι σε λιγότερο από τις μισές σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 1990, την ώρα που οι συνολικές εκτάσεις αφιερωμένες σε λευκές ποικιλίες παρέμειναν σταθερές κοντά 710.423 στρέμματα.

Σχετικά με τις ερυθρές ποικιλίες, οι φυτεύσεις Merlot αυξήθηκαν κατά 3,2% το 2024 στα 960 στρέμματα. Στο σύνολο τους, οι εκτάσεις ερυθρών ποικιλιών μειώθηκαν κατά 1,4% στα 318.720 στρέμματα, προκειμένου οι παραγωγοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για λευκά κρασιά.

Ο λόγος που οι Γερμανοί οινοποιοί στρέφονται στις γαλλικές ποικιλίες, είναι ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες, επιτρέπουν την αξιόπιστη ωρίμανση τους, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Περαιτέρω, οι νέες ποικιλίες μπορούν να αντισταθούν σε ασθένειες που αναπτύσσονται λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας. Άξιο αναφοράς είναι ότι η μέση θερμοκρασία στη Γερμανία έχει αυξηθεί κατά περίπου 2 βαθμούς Κελσίου από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με το Τμήμα Έρευνας Κλίματος τους Πανεπιστημίου East Anglia.

Παρότι η Γερμανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο του οίνου στην Ευρώπη, πίσω μόνο από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, η συνολική παραγωγή του 2024 μειώθηκε κατά 9,8% στα 7,75 εκατ. εκατόλιτρα, τον τρίτο χαμηλότερο όγκο της τελευταίας 15ετιας σύμφωνα με τη Destatis, ως συνέπεια των εαρινών βροχοπτώσεων και της μούχλας, αλλά και ακραίων καιρικών φαινομένων όπως παγετός και χαλαζοπτώσεις.

Τέλος, οι συνολικές εκτάσεις αμπελώνων στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,4% στα 1.032.950 στρέμματα, το 69% των οποίων αποτελείται από λευκές ποικιλίες.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γεωργία της Καλιφόρνια βρίσκεται σε ένα διαρκές μεταβατικό στάδιο, πιεζόμενη από την κλιματική αστάθεια, την αυξανόμενη έλλειψη υδατικών πόρων και ένα ολοένα πιο...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.