Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αεροπορικές εταιρείες βελτιώνουν τον οινικό τους κατάλογο

Το να απολαμβάνεις ένα ποτήρι κρασί σε ένα αεροπλάνο, που πετάει σε ύψος 39.000 ποδιών, δεν είναι το ίδιο με το να το απολαμβάνεις στο έδαφος. Η εμπειρία εξαρτάται όχι μόνο από το ίδιο το κρασί, αλλά και από παράγοντες που είναι μοναδικοί στις αεροπορικές μεταφορές, όπως η πίεση της καμπίνας και η χαμηλή υγρασία.

Αυτές οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιβάτες αντιλαμβάνονται τη γεύση, το άρωμα και την υφή. Η επιλογή κρασιών που αναδεικνύονται σε αυτό το περιβάλλον είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, την οποία οι αεροπορικές εταιρείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη για να εξασφαλίσουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ειδικότερα, η Anne Krebiehl, Master of Wine που συνεργάζεται με την Qatar Airways από το 2024, είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια της λίστας κρασιών της αεροπορικής εταιρείας. Ο ρόλος της δεν περιορίζεται απλώς στην επιλογή δημοφιλών μπουκαλιών. Κάθε χρόνο, διοργανώνει τυφλές γευσιγνωσίες με πάνω από 1.000 διαφορετικά κρασιά, αναζητώντας αυτά που είναι ιδιαίτερα περιζήτητα και κατάλληλα για τις προκλήσεις της εξυπηρέτησης σε μεγάλο υψόμετρο. Η Krebiehl συνεργάζεται στενά με την ομάδα μαγειρικής της αεροπορικής εταιρείας για να δημιουργήσει συνδυασμούς φαγητού και κρασιού που ταιριάζουν καλά στον αέρα. Επίσης, αναπτύσσει εκπαιδευτικό υλικό για το πλήρωμα καμπίνας, ώστε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να παρουσιάσουν τα κρασιά αποτελεσματικά.

Παράλληλα, η Krebiehl εξηγεί ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες κατά την επιλογή των κρασιών για τις πτήσεις. Η μειωμένη πίεση του αέρα και η χαμηλότερη υγρασία στο εσωτερικό της καμπίνας ενός αεροσκάφους μπορούν να εξασθενήσουν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης των επιβατών. Ενώ οι γευστικοί υποδοχείς στη γλώσσα παραμένουν αμετάβλητοι σε μεγάλο υψόμετρο, αυτές οι περιβαλλοντικές διαφορές μπορούν να εξασθενήσουν τα αρώματα και να εντείνουν τις αισθήσεις πικρίας ή στυφότητας. Ως αποτέλεσμα, τα κρασιά που αποδίδουν καλύτερα κατά τη διάρκεια της πτήσης τείνουν να έχουν έντονα αρώματα, εκφραστικές γεύσεις φρούτων, απαλή υφή και φρέσκο προφίλ χωρίς υπερβολική πικρία.

Για τα λευκά κρασιά, η Krebiehl αναζητά φωτεινότητα σε συνδυασμό με στρογγυλότητα και φρουτώδη γεύση. Για τα κόκκινα, αναζητά μαλακές τανίνες και ολοκληρωμένες γεύσεις. Όσον αφορά τη σαμπάνια, δίνει προτεραιότητα στις λεπτές φυσαλίδες και στο βάθος της γεύσης. Ο στόχος είναι να προσφέρονται κρασιά που είναι απολαυστικά ακόμη και όταν οι αισθήσεις είναι ελαφρώς αμβλύες λόγω του υψομέτρου.

Μάλιστα, η Krebiehl σημειώνει ότι δεν υπάρχει ένα μοναδικό «καλύτερο» κρασί για να πιει κανείς στον αέρα, οι προσωπικές προτιμήσεις εξακολουθούν να παίζουν ρόλο. Ωστόσο, κάθε κρασί που επιλέγεται για τον κατάλογο της αεροπορικής εταιρείας επιλέγεται για τον εκφραστικό χαρακτήρα και την απαλή υφή του σε όλες τις κατηγορίες. Οι επιβάτες μπορούν συνήθως να επιλέξουν από τρία λευκά, τρία κόκκινα και δύο σαμπάνιες εν πτήσει. Για να ολοκληρωθεί η εμπειρία, διατίθενται επίσης γλυκά και ενισχυμένα κρασιά για να συνοδεύσουν επιδόρπια ή τυριά.

Εν κατακλείδι, η διαδικασία δημιουργίας ενός καταλόγου κρασιών για μια αεροπορική εταιρεία είναι αυστηρή, καθώς πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τεχνικούς παράγοντες όσο και την απόλαυση των επιβατών. Αεροπορικές εταιρείες όπως η Qatar Airways επενδύουν σε εξειδικευμένη καθοδήγηση για να διασφαλίσουν ότι οι προσφορές τους ξεχωρίζουν ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες. Για πολλούς ταξιδιώτες, η απόλαυση ενός προσεκτικά επιλεγμένου ποτηριού κρασιού είναι μέρος αυτού που κάνει την πτήση να νιώθει ξεχωριστή — μια στιγμή για να χαλαρώσουν, να σκεφτούν και να απολαύσουν γεύσεις σε ύψος 39.000 ποδιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Η International Wineries for Climate Action (IWCA) δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεση 2025, παρουσιάζοντας πόσο γρήγορα αλλάζει ο χάρτης του παγκόσμιου κρασιού μέσα από τη...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...