Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέος τρόπος παλαίωσης αποσταγμάτων μέσα σε λίγες μέρες

Μια νεοσύστατη εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Silicon Valley λέει ότι η τεχνολογία της μπορεί να αναπαράγει τη γεύση των παλαιωμένων αλκοολούχων ποτών σε βαρέλι μέσα σε λίγες μέρες.

Η Bespoken Spirits που εδρεύει  στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η νέα «διαδικασία βιώσιμης ωρίμανσης» θα μπορούσε να εξοικονομήσει στη βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών 20 δισ. δολάρια αντικαθιστώντας τη «σπατάλη» διαδικασία ωρίμανσης σε βαρέλια.  

Ανέφερε ότι η τεχνολογία που εκκρεμεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μπορεί να ενισχύσει το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση ενός ποτού, επιτρέποντας σχεδόν απεριόριστες συνταγές μέσα σε ημέρες, όχι χρόνια. 

Η αμερικανική νεοσύστατη εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα 2,6 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από πολλούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του TJ Rodgers, ιδιοκτήτη του οινοποιείου Clos de la Tech στα όρη Santa Cruz και μέλος του Silicon Valley Engineering Council Hall of Fame. 

Ο Martin Janousek, συνιδρυτής της Bespoken Spirits και επιστήμονας υλικών, δήλωσε ότι κατά τη διαδικασία η εταιρεία χρησιμοποιεί «τα ίδια φυσικά στοιχεία ξύλου, καψαλίσματος και κάρβουνου» και βοηθά τους «αποσταγματοποιούς, τις ζυθοποιίες και τα πρατήρια λιανική πώλησης να σχεδιάζουν και να παράξουν γρήγορα προϊόντα υψηλής ποιότητας» . 

Εκτός από την παραγωγή των δικών του οινοπνευματωδών ποτών, ο Janousek είπε: «Συνεργαζόμαστε συνήθως με πελάτες που θέλουν να ωριμάσουν γρήγορα ένα νέο ποτό για να αυξήσουν τα έσοδά τους γρηγορότερα ή που δεν είναι ικανοποιημένοι από την διαδικασία ωρίμανσης ενός ποτού» 

Πολλοί λάτρεις των οινοπνευματωδών ποτών υποστηρίζουν ότι η πολυπλοκότητα και η ποικιλομορφία της γεύσης που παρέχεται από την πολυετή παλαίωση των ποτών μέσα στα βαρέλια είναι δύσκολο να αντικατασταθεί πλήρως. 

Ιδικά τα παλαιωμένα και σπάνια ουίσκι, είναι πολυβραβευμένα και έχουν γίνει όλο και πιο περιζήτητα από τους συλλέκτες τα τελευταία χρόνια. Ένα μπουκάλι 60 ετών Macallan single malt Scotch κέρδισε παγκόσμιο ρεκόρ 1,5 εκατομμυρίων λιρών (1,9 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία του Sotheby στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2019. 

Όσον αφορά την ετκέτα, οι απαιτήσεις παλαίωσης για ορισμένα οινοπνευματώδη ποτά κατοχυρώνονται από το νόμο σε πολλές χώρες. 

Στα κράτη μέλη της ΕΕ, το ουίσκι πρέπει να παλαιώνει για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ξύλινα βαρέλια. Αυτό αντικατοπτρίζει την απαίτηση παλαίωσης για το σκωτσέζικο ουίσκι, αν και η Scotch Whisky Association (SWA) θεωρεί βασική προϋπόθεση την χρήση δρύινων βαρελιών. 

Υπάρχουν επίσης απαιτήσεις παλαίωσης για τα αμερικανικά ουίσκι, αν και οι κανόνες διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο. Ένα « straight Bourbon whiskey » πρέπει να έχει ωριμάσει για τουλάχιστον δύο χρόνια σε καινούργια, απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια, σύμφωνα με το US Alcohol Tax & Trade Bureau (TTB). 

«Θα υπάρχει πάντα ένα τμήμα της αγοράς που θα πίνει μόνο οινοπνευματώδη ποτά», δήλωσε ο συνιδρυτής της Bespoken Spirits, Stu Aaron, στο Decanter . “Ωστόσο, αυτό είναι ένα τμήμα που συρρικνώνεται.” 

Είπε ότι οι πελάτες της εταιρείας προτιμούν τα οινοπνευματώδη ποτά από ότι την μπύρα και το κρασί, αλλά δεν έχουν μια αγαπημένη μάρκα. Έχουν καταλάβει την τεχνολογία και ενδιαφέρονται για την αξία, την ποικιλία και τη βιωσιμότητα, είπε. 

Όταν συνεργαζόταν με πελάτες τρίτων, είπε, «Συχνά ο πελάτης θα έχει ένα συγκεκριμένο άρωμα, χρώμα ή γεύση κατά νου. Άλλες φορές, ο πελάτης δεν γνωρίζει ακριβώς τι ψάχνει. Σε κάθε σενάριο, δημιουργούμε 12-18 δείγματα για δοκιμή. “

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Σε έναν κόσµο όπου κυριαρχεί το µότο «think global, act local» και όπου οι απανταχού ταξιδευτές προσπαθούν να γνωρίσουν τους τόπους που επισκέπτονται µέσα...

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάμεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο και δημιουργούν το Loco Docko τσίπουρο ένα...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...