Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με μισό εκατ. πρόστιμο και 5 χρόνια φυλακή αντιμέτωποι δύο οινοποιοί για παράβαση του Grand Cru A

Δύο «βαρόνοι» του κρασιού στην περιοχή του Μπορντό βρίσκονται αντιμέτωποι με έως και 5 χρόνια φυλάκισης και μισό εκατ. ευρώ πρόστιμο επειδή άλλαξαν την βαθμολογία των προϊόντων τους στην σειρά κατάταξης Saint Emillion ώστε να τιμολογηθούν ακριβότερα.

Ο Hubert de Boüard, ιδιοκτήτης του Château Angélus,και ο Philippe Castéja, ιδιοκτήτης του Château Trotte Vieille, κατηγορούνται για πλαστογράφηση εμπορικής ετικέτας στο σύστημα Saint Emillion, με στόχο την αισχροκέρδεια, παρόλο που οι βαθμολογίες των κρασιών τους ήταν ήδη κοντά στις υψηλότερες δυνατές.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά από ταυτόχρονη καταγγελία άλλων τριών Château, που τους αρνήθηκε η δυνατότητα να αποκτήσουν και αυτοί παρόμοιο σήμα ανωτέρας ποιότητας, Grand Cru A, παρά το γεγονός πως τα προϊόντα τους ήταν πανομοιότυπα με των δύο καταγγελλόμενων. Η διαφορά στις τιμές των προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς τα προϊόντα με την ετικέτα Grand Cru A, απολαμβάνουν διαφορές στην τιμή που φτάνουν και το 30% σε σχέση με υποδεέστερα προϊόντα.

Η δικαστική διαμάχη «τρέχει» εδώ και μία δεκαετία, με τους κατηγορούμενους να εμφανίζονται τελικώς στο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Οι δύο ιδιοκτήτες κατηγορούνται για αισχροκέρδεια και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς από την μία οι ιδιοκτήτες συμμετείχαν στην διαμόρφωση των εμπορικών ετικετών και έκριναν τα προϊόντα που τις αιτούνταν, από την άλλη αγνόησαν τους κανόνες για τα δικά τους προϊόντα.

Σε περίπτωση που βρεθούν ένοχοι από το δικαστήριο, αντιμετωπίζουν ο καθένας τους έως και 5 χρόνια φυλακής και ένα πρόστιμο που μπορεί και να φτάνει τις 500.000€.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερης σημασίας δίκη, σύμφωνα με τον Έρικ Μοράν, δικηγόρο των εναγόμενων, ο οποίος δήλωσε πως ολόκληρο το σύστημα πώλησης των Château βρίσκεται αυτή στιγμή στο εδώλιο του κατηγορουμένου και όχι μόνο οι δύο ιδιοκτήτες, καθώς πλέον «το σύστημα δεν πουλάει κρασί αλλά την ταμπέλα του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Στα πλαίσια της δίκης, που θα της δώσουμε την μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στον κόσμο πως μόνο το 30% της βαθμολογίας στο υπάρχων σύστημα, εξηγείται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πωληθέντος προϊόντος».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...