Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με μισό εκατ. πρόστιμο και 5 χρόνια φυλακή αντιμέτωποι δύο οινοποιοί για παράβαση του Grand Cru A

Δύο «βαρόνοι» του κρασιού στην περιοχή του Μπορντό βρίσκονται αντιμέτωποι με έως και 5 χρόνια φυλάκισης και μισό εκατ. ευρώ πρόστιμο επειδή άλλαξαν την βαθμολογία των προϊόντων τους στην σειρά κατάταξης Saint Emillion ώστε να τιμολογηθούν ακριβότερα.

Ο Hubert de Boüard, ιδιοκτήτης του Château Angélus,και ο Philippe Castéja, ιδιοκτήτης του Château Trotte Vieille, κατηγορούνται για πλαστογράφηση εμπορικής ετικέτας στο σύστημα Saint Emillion, με στόχο την αισχροκέρδεια, παρόλο που οι βαθμολογίες των κρασιών τους ήταν ήδη κοντά στις υψηλότερες δυνατές.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά από ταυτόχρονη καταγγελία άλλων τριών Château, που τους αρνήθηκε η δυνατότητα να αποκτήσουν και αυτοί παρόμοιο σήμα ανωτέρας ποιότητας, Grand Cru A, παρά το γεγονός πως τα προϊόντα τους ήταν πανομοιότυπα με των δύο καταγγελλόμενων. Η διαφορά στις τιμές των προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς τα προϊόντα με την ετικέτα Grand Cru A, απολαμβάνουν διαφορές στην τιμή που φτάνουν και το 30% σε σχέση με υποδεέστερα προϊόντα.

Η δικαστική διαμάχη «τρέχει» εδώ και μία δεκαετία, με τους κατηγορούμενους να εμφανίζονται τελικώς στο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Οι δύο ιδιοκτήτες κατηγορούνται για αισχροκέρδεια και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς από την μία οι ιδιοκτήτες συμμετείχαν στην διαμόρφωση των εμπορικών ετικετών και έκριναν τα προϊόντα που τις αιτούνταν, από την άλλη αγνόησαν τους κανόνες για τα δικά τους προϊόντα.

Σε περίπτωση που βρεθούν ένοχοι από το δικαστήριο, αντιμετωπίζουν ο καθένας τους έως και 5 χρόνια φυλακής και ένα πρόστιμο που μπορεί και να φτάνει τις 500.000€.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερης σημασίας δίκη, σύμφωνα με τον Έρικ Μοράν, δικηγόρο των εναγόμενων, ο οποίος δήλωσε πως ολόκληρο το σύστημα πώλησης των Château βρίσκεται αυτή στιγμή στο εδώλιο του κατηγορουμένου και όχι μόνο οι δύο ιδιοκτήτες, καθώς πλέον «το σύστημα δεν πουλάει κρασί αλλά την ταμπέλα του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Στα πλαίσια της δίκης, που θα της δώσουμε την μέγιστη δυνατή δημοσιότητα, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στον κόσμο πως μόνο το 30% της βαθμολογίας στο υπάρχων σύστημα, εξηγείται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πωληθέντος προϊόντος».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...