Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ροζέ οινική αναγέννηση ξεκινά από την Ισπανία ανοίγοντας προοπτικές για premium ποιότητα

Δεδομένου ότι ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) ενέκρινε τη χρήση υπερήχων για την προώθηση της εκχύλισης ενώσεων σταφυλιού το 2019, η αίτησή του για την απόκτηση ανώτερων ερυθρών κρασιών έχει μελετηθεί εκτενώς.

Τώρα οι ερευνητές στρέφουν την προσοχή τους στο ροζέ, μια διευρυνόμενη αγορά που έχει δει ισχυρή ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha και το Πανεπιστήμιο της Μούρθια στην Ισπανία χρησιμοποίησε τεχνολογία υπερήχων υψηλής ισχύος για τη θεραπεία των θρυμματισμένων σταφυλιών Monastrell, μια διαδικασία γνωστή ως επεξεργασία με υπερήχους και συνέκρινε το ροζέ που προέκυψε με το κρασί που ελήφθη μετά από μια περίοδο διαβροχής τεσσάρων ωρών.

Έτσι, σε μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture, μια ερευνητική ομάδα περιγράφει τις βελτιώσεις στο χρώμα και το αισθητικό προφίλ του κρασιού που υποβάλλεται σε υπερήχους, σε σύγκριση με το διαβρεγμένο δείγμα.

Παράλληλα, ο καθηγητής Encarna Gomez Plaza από το Πανεπιστήμιο της Μούρθια της Ισπανίας και ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης εξήγησε τη σημασία της έρευνας για τη βιομηχανία κρασιού. Μιλώντας στο SCI, είπε, «Η εφαρμογή του υπερήχου σχεδιάστηκε κυρίως για τη μείωση του χρόνου διαβροχής στην ερυθρή οινοποίηση. Ωστόσο, οι εμπειρίες με τα λευκά κρασιά έδειξαν ότι το κλάσμα αρώματος θα μπορούσε να αυξηθεί με υπερήχους στα θρυμματισμένα σταφύλια. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να μελετήσουμε το αποτέλεσμα υπερήχων σε ροζέ κρασιά, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει».

Παραδοσιακά, η διαδικασία διαβροχής διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ροζέ κρασιών, επιτρέποντας την εκχύλιση απαραίτητων αρωματικών ενώσεων και συστατικών που ενισχύουν το χρώμα. Η διαδικασία, κατά την οποία οι θρυμματισμένες φλούδες σταφυλιών αφήνονται στο χυμό, μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από μερικές ώρες έως δύο ημέρες, πριν τα σταφύλια συμπιεστούν και ζυμωθούν.

Ωστόσο, ενώ αυξάνει το ροζέ χρώμα, η παρατεταμένη διαβροχή μπορεί να προκαλέσει οξείδωση ορισμένων ενώσεων στο κρασί, με αποτέλεσμα μια πικρή γεύση και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Εδώ μπαίνει ο υπέρηχος. Η υπερήχηση με υπερήχους προκαλεί τη διάσπαση των κυττάρων του φλοιού των σταφυλιών, επιτρέποντας την εκχύλιση των επιθυμητών ενώσεων μέσα σε σημαντικά μικρότερο χρόνο διαβροχής, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις της οξείδωσης.

Η αισθητηριακή ανάλυση των κρασιών που διεξήχθη από εκπαιδευμένο πάνελ με πολυετή πείρα στις αισθητηριακές αξιολογήσεις κρασιού αποκάλυψε ότι το ροζέ κρασί που έχει υποστεί επεξεργασία με υπερήχους έχει ανώτερο άρωμα.

«Η υπερήχηση προκάλεσε κρασιά με έντονες οσμές κόκκινων μούρων και λουλουδιών, με βαθμολογίες υψηλότερες από αυτές του κρασιού από βρεγμένα σταφύλια», σημείωσαν οι συγγραφείς.

Η ανάλυση της χημικής σύνθεσης υποστήριξε αυτό η επεξεργασία με υπερήχους ενίσχυσε την εκχύλιση πολλών πτητικών ενώσεων που βελτιώνουν το άρωμα, όπως τα τερπένια, τα οποία μπορούν να εκπέμπουν ένα άρωμα λουλουδιών ή εσπεριδοειδών.

Τέλος, η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η μελέτη εφιστά την προσοχή στις δυνατότητες της τεχνολογίας υπερήχων για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ροζέ κρασιών. Τώρα αναζητούν άλλες εφαρμογές υπερήχων υψηλής ισχύος στη βιομηχανία κρασιού.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τις γνώσεις μας για την επίδραση των υπερήχων στα οινοποιεία. Ερευνούμε πώς να λύσουμε προβλήματα που εμφανίζονται μερικές φορές κατά την οινοποίηση και τη χημεία πίσω από αυτή τη συμπεριφορά», σημείωσε ο καθηγητής Gomez Plaza.

ΠΗΓΗ: phys.org

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...