Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η προσαρμογή της βιομηχανίας του οίνου στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής

«Η βιομηχανία κρασιού πρέπει να μάθει από την κλιματική αλλαγή και να μην είναι απλώς θεατής κάθε χρόνο», θεωρεί ο ο Bernard Angelras, πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου (IFV).

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η βιομηχανία που έχει πλήρη επίγνωση της κλιματικής αλλαγής είναι η γεωργία γενικά και η αμπελουργία ειδικότερα, ισχυρίστηκε ο Bernard Angelras, πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου (IFV). «Είμαστε ένα ρεαλιστικό επάγγελμα όπου η μη προσαρμογή στην αλλαγή, απλώς δεν αποτελεί επιλογή». Καθώς ο τρύγος της Γαλλίας το 2022 υφίσταται ένα κύμα καύσωνα, το τελευταίο σε μια μεγάλη σειρά, ο Angelras τόνισε ότι λίγοι αμπελουργοί γνωρίζουν τις πολλαπλές και απροσδόκητες επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στο επάγγελμά τους.

Ως αμπελουργός στην Costières-de-Nîmes, σχολίασε τη διαταραχή στις εργασίες αμπελώνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που προκλήθηκαν από την άνοδο της θερμοκρασίας. Ο υδράργυρος είναι πολύ υψηλός κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δεν πέφτει το πρωί ή ακόμα και το βράδυ. «Η ημερήσια βάρδια είναι χαμηλότερη. Θα χρειαστεί να βρούμε νέους τρόπους διαχείρισης των αμπελώνων το καλοκαίρι, τρόπους που να λαμβάνουν υπόψη τα γειτονικά σπίτια και να μειώνουν τον θόρυβο και τις πιθανές εντάσεις. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί για να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες», είπε, προσφέροντας μια πρόχειρη εκτίμηση των μελλοντικών απαιτήσεων.

Ο Angelras πιστεύει ότι «η βιομηχανία κρασιού πρέπει να μάθει από την κλιματική αλλαγή και να μην ανακαλύπτει κάθε χρόνο ότι υπάρχει παγετός την άνοιξη, ότι οι χαλαζοθύελλες ακολουθούν θερμές περιόδους, ότι υπάρχει ξηρασία το καλοκαίρι κ.λπ. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα είναι πλέον εφάπαξ». Αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή, «έχουμε πλέον αποδείξει τα δεδομένα και έχουμε κάποιες ιδέες για να προχωρήσουμε», τόνισε ο Angelras.

 

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...