Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η οινική ζώνη DO Penedès ανακοινώνει τα πρώτα κρασιά «Vi de Mas»

Τα πρώτα πέντε κρασιά «Vi de Mas» έχουν πιστοποιηθεί μετά από αλλαγή του καταστατικού της ζώνης DO Penedès.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Τον Νοέμβριο του 2021, η ισπανική ζώνη DO Penedès ανακοίνωσε μια μαζική αναθεώρηση του καταστατικού της με πολλές αλλαγές που στοχεύουν στον επαναπροσανατολισμό της περιοχής μέσω ενός «10ετούς σχεδίου». Μία από τις βασικές πτυχές ήταν ένα νέο σύστημα ταξινόμησης για τα κτήματα της περιοχής που ονομαζόταν «Vi de Mas», τα πρώτα πέντε από τα οποία μόλις πιστοποιήθηκαν.

Ενώ οι περισσότερες αμπελοοινικές περιοχές που θέλουν να εφαρμόσουν ένα σύστημα χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «Βουργουνδική πυραμίδα» ως δομή, η Penedès υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση που συγχώνευσε μέρος του συστήματος της Βουργουνδίας μαζί με κάποιο από το σύστημα του Μπορντό, όπου είναι ένα κτήμα που κατέχει το ταξινόμηση.

Δεν θα σχηματίσουν ούτε σε επίπεδο χωριού ούτε μεμονωμένη ταξινόμηση αμπελώνων όπως αυτό που έκαναν οι Priorat, Rioja και άλλοι στην Ισπανία. Αντίθετα, η μόνη μεμονωμένη ταξινόμηση είναι, «Vi de Mas» που στα καταλανικά σημαίνει «κρασί του αγροκτήματος».

Χρησιμοποιούν τις καθιερωμένες masias που ήταν ιστορικές αγροτικές περιουσίες σε όλη την Καταλονία και, εν προκειμένω, στην Ισπανία. Στο κέντρο μιας μασίας βρίσκεται το mas, ένα παλιό, μεγαλοπρεπές σπίτι με τα χωράφια της μασίας τριγύρω. Στη Γαλλία, αυτό θα ήταν γνωστό ως “domaine”. Για να ταξινομηθεί ένα κρασί σε ένα από αυτά τα επίπεδα, το σπίτι με τα χωράφια του πρέπει να υπήρχε πριν από την άφιξη της φυλλοξήρας, πριν από το τέλος του 19ου αιώνα.

Σε αυτήν την ταξινόμηση, υπάρχει το “Vi de Mas” για οποιοδήποτε κρασί που παράγεται εντός της ταξινομημένης περιουσίας (έως πέντε αναφορές συνολικά) και, στη συνέχεια, το “Gran Vi de Mas” που μπορεί να ισχύει μόνο για ένα κρασί που έχει γνωρίσει σταθερή διεθνή αναγνώριση στο τουλάχιστον μια δεκαετία. Αυτά είναι κρασιά που πρέπει να θεωρηθούν παρόμοια με την έννοια του Μπορντό για το «Grand Vin».

Ενώ τα κρασιά μπορούν να παραχθούν από οποιαδήποτε από τις επιτρεπόμενες ποικιλίες εντός του DO, τα αμπέλια πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 ετών για τα κρασιά Vi de Mas και 25 ετών για το Gran Vi de Mas, με αποδόσεις συγκομιδής 15% μικρότερες από τις μέγιστες DO. Τα κρασιά Gran Vi de Mas πρέπει να παλαιώνονται τουλάχιστον οκτώ μήνες για τα λευκά και 20 μήνες για τα ερυθρά.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

12 παραγωγοί της Μεσσηνίας, με όχημα το στρατηγικό έργο Messinia Terroirs, ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και παίρνουν τη θέση τους στον 21ο Χάρτη των...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...