Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η επόμενη μέρα για τον Συνεταιρισμό Αγχιάλου μετά την καταστροφή

Κινήσεις ανασυγκρότησης και επιστροφής στην παραγωγική δραστηριότητα κάνει ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του στο τέλος Ιουλίου από την πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή.

Ο Γιάννης Κίτσιος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, αναφέρει στην Agrenda ότι ήδη επισκέφθηκαν τον Συνεταιρισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων εντός της χρονιάς. «Έγινε μία πρώτη εκτίμηση από τα δύο κυβερνητικά στελέχη με την πρόθεση να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η αποκατάσταση των ζημιών. Είμαστε ένας συνεταιρισμός 105 ετών με μεγάλη ιστορία, ο οποίος δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Αγχίαλο το 1906 και στη συνέχεια το 1918 ίδρυσαν τον συνεταιρισμό».

Σύμφωνα με τον κύριο Κίτσιο ο φορέας απαρτίζεται από 135 μέλη – παραγωγούς, ενώ απασχολεί 45 άτομα προσωπικό. «Πρόκειται για έναν Συνεταιρισμό με τον οποίο το σύνολο των κατοίκων της περιοχής διατηρεί στενή σχέση. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι δεν είναι συνεταιριστές, ωστόσο οι πρόγονοί τους υπήρξαν κάποια στιγμή μέλη του. Ταυτόχρονα ενισχύεται το σύνολο της τοπικής οικονομίας από την δραστηριότητά που ασκεί».

Διακοπή της δραστηριότητας

Ο Συνεταιρισμός έχει διακόψει τη λειτουργία του, δεδομένου ότι έχει καεί μεγάλο μέρος των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο έχουν διατηρηθεί αποθέματα το μεγαλύτερο μέρος αυτών στις δεξαμενές, τόσο σε τσίπουρο όσο και σε κρασί. Η συνολική έκταση αμπελώνων που αξιοποιεί ο Συνεταιρισμός υπερβαίνει τα 2.000 στρέμματα. Κάθε χρόνο παραλαμβάνει 4.000 τόνους σταφύλια για να παράγει από αυτά τσίπουρο και κρασί. Τα αποθέματα που διατηρούσε βρίσκονταν σε γειτονικά κτίρια στη συνολική έκταση 10 στρεμμάτων που διατηρεί και δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. Ετησίως καταγράφει τζίρο περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που παράγει διατίθενται στην Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ποσότητες τσίπουρου διατίθενται και στην κυπριακή αγορά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Central Wine Fair έρχεται τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum...

REPORTS

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα φιλοξενήσει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για την διάλεξη «Ποιος είμαι; Γιατί γράφω; Πώς γράφω;».

REPORTS

Οι Αμερικανοί εισαγωγείς κρασιού, οι σομελιέ και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή των δασμών στο κρασί μετά τις προεδρικές εκλογές στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...