Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βελγική παραγωγή οίνου μειώθηκε κατά σχεδόν δύο τρίτα το 2024 λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Η βελγική παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 64% το περασμένο έτος, με έναν στους πέντε αμπελοκαλλιεργητές να έχει χάσει σχεδόν ολόκληρη τη σοδειά του λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Η παραγωγή μειώθηκε σε περίπου 1,226 εκατομμύρια λίτρα κρασιού, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2017. Η απότομη μείωση οφείλεται στις εξαιρετικά κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι. Ο νυχτερινός παγετός χτύπησε στα τέλη Απριλίου, σκοτώνοντας τα φυτά που είχαν ήδη βγάλει μπουμπούκια. Η εξαιρετικά υγρή άνοιξη μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχε επίσης ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη αποτυχία ανθοφορίας και τα υψηλά επίπεδα μούχλας.

«Ωστόσο, η μείωση είναι σχετική», δήλωσε ο Lien Meurisse, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας. «Μας κακομάθαμε με εξαιρετικές αποδόσεις το 2023 και το 2022. Αν το συγκρίνουμε με τα προηγούμενα έτη, η απόδοση το 2024 θα παραμείνει χαμηλή, αλλά η μείωση θα φανεί λιγότερο απότομη. Είναι σημαντικό να τονίσουμε: τα σταφύλια ήταν εξαιρετικής ποιότητας». 

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση επηρέασε όλους τους τύπους οίνου, αλλά ο ροζέ αφρώδης οίνος δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με πτώση 78%. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι αμπελουργοί επικεντρώνονται κυρίως στα βασικά τους προϊόντα λόγω της χαμηλής απόδοσης και στο Βέλγιο αυτό είναι ακόμα το λευκό (αφρώδες) κρασί. Ενώ, στην συνέχεια ακολουθεί το κόκκινο κρασί με πτώση 76%.

Το 2023, η παραγωγή οίνου της Βαλλονίας ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τη φλαμανδική (53,5% έναντι 46,5%). Το 2024, ωστόσο, η αναλογία αυτή αντιστράφηκε πλήρως: Οι Φλαμανδοί αμπελουργοί παρήγαγαν 672.171 λίτρα, 21% περισσότερο από τους αντίστοιχους Βαλλονέζους, οι οποίοι παρέμειναν στα 553.576 λίτρα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ο αριθμός των Βέλγων αμπελουργών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Το 2024 καταγράφηκαν 321 αμπελουργοί αύξηση σε σύγκριση με 290 το 2023 και 259 το 2022. Αυτό αφορά τόσο τους επαγγελματίες αμπελουργούς όσο και τους ερασιτέχνες.

Τέλος, το 2024, 958 εκτάρια ήταν φυτεμένα με αμπέλια, σε σύγκριση με 891 εκτάρια το 2023 και 801 εκτάρια το 2022.

ΠΗΓΗ: brusselstimes.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.