Η Νάνσυ Μάζου και ο Στέφανος Στάντε αποφάσισαν το 2020 να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην παραγωγή αφρώδους οίνου, δημιουργώντας το οινοποιείο Milia Riza. Οι δύο παραγωγοί με έδρα τη Νεμέα παράγουν ετικέτες που βασίζονται στην παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας. Η αρχή έγινε με έξι ετικέτες: Μοσχοφίλερο blanc de gris, Mοσχοφίλερο rosé de gris, Αγιωργίτικο blanc de noir, το “The Experiential” blanc de gris από Μοσχοφίλερο που η ζύμωσή του έχει ολοκληρωθεί σε βαρέλι, το “The Experiential” μία ετικέτα από Chardonnay και μία από Pinot Noir που επίσης έχουν ζυμωθεί σε βαρέλι.
«Θεωρήσαμε ότι οι ποικιλίες που είχαμε στους αμπελώνες μας ήταν ιδανικές για να αναδείξουν όλες τους τις εκφάνσεις σε αφρώδες κρασί. Πιστέψαμε στις δυνατότητες που έχουν το Chardonnay, το Pinot Noir και το Αγιωργίτικο, το οποίο αποτελεί μία πολυδύναμη ποικιλία και ταυτίζεται απόλυτα με το οινικό δυναμικό της περιοχής που δραστηριοποιούμαστε. Ταυτόχρονα, είδαμε τις προοπτικές που υπάρχουν και θα εκδηλωθούν τα επόμενα χρόνια ακόμα περισσότερο ως προς τη ζήτηση για αφρώδεις οίνους», εξηγεί η Νάνσυ Μάζου.
Οι δύο οινολόγοι ανέλαβαν τους οικογενειακούς αμπελώνες στη Νεμέα και αποφάσισαν να τους αξιοποιήσουν δημιουργώντας ένα καινούργιο οινοποιείο. «Δεν υπήρχε προηγούμενη δραστηριότητα στην οινοποίηση, εκτός από την οικογενειακή μας περιουσία που ήταν τα αμπέλια μας. Τόσο εγώ όσο και ο Στέφανος είχαμε εργαστεί το προηγούμενο διάστημα σε οινοποιεία, ωστόσο αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας». Όλα τα κρασιά που παράγουν είναι ξηρά με περιεκτικότητα σε σάκχαρα μικρότερη από 1 γραμμάριο.
Περίπου 2,5 στρέμματα καλλιέργειας από κάθε ποικιλία
Διαθέτουν περίπου 2,5 στρέμματα από την κάθε ποικιλία με περιορισμένες στρεμματικές αποδόσεις. Λίγο μεγαλύτερη είναι η έκταση που διαθέτουν για την καλλιέργεια του Αγιωργίτικου που αποτελεί και την κύρια ποικιλία στην περιοχή της Νεμέας. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Ολλανδία και τις μεγαλύτερες ποσότητες στην ελληνική αγορά. «Δεν μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε πολύ τις ποσότητες που παράγουμε. Αυτή τη στιγμή η ετήσια παραγωγή μας ανέρχεται στις 12.000 φιάλες, ενώ το 2020 ξεκινήσαμε με 5.000 φιάλες. Σκοπός μας για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να μην υπερβούμε τις 20.000 φιάλες ανά έτος».
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή