Αν και οι ρίζες του βρίσκονται βαθιά στη Γαλλία και η προέλευσή του μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαία Ρώμη, Η ποικιλία Malbec έχει ταυτιστεί με την Αργεντινή. Μεταφέρθηκε εκεί στα μέσα του 19ου αιώνα, όπου έγινε η κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία της χώρας.
Η καθιέρωση της 17ης Απριλίου ως μέρα αφιερωμένη στο Malbec, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου 2011 και κατάφερε να τοποθετηθεί ως ιστορικό γεγονός στην προώθηση του κρασιού στον κόσμο και σήμερα είναι μέρος του ημερολογίου των διεθνών εορτασμών.
Γιατί 17 Απριλίου;
Στις 17 Απριλίου 1853 ιδρύθηκε το πρώτο γεωργικό σχολείο στην Αργεντινή, με την ελπίδα να προσαρμοστούν τα γαλλικά σταφύλια στα εδάφη της Μεντόζα.
Η συγκεκριμένη ημέρα είναι, για τα Κρασιά της Αργεντινής, όχι μόνο το σύμβολο του μετασχηματισμού της Αργεντινής αμπελουργίας, αλλά και η αφετηρία για την ανάπτυξη αυτού του στελέχους, το έμβλημα της χώρας μας παγκοσμίως.
Χρόνο με το χρόνο, τα κρασιά της Αργεντινής προβλέπουν μια πλούσια ατζέντα δραστηριοτήτων στις κύριες αγορές αλλά και σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από αντιπροσωπείες της Αργεντινής στο εξωτερικό.
Το Malbec έχει την καταγωγή της στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Το σταφύλι Malbec είναι ένα σταφύλι με λεπτό δέρμα και χρειάζεται περισσότερο ήλιο και θερμότητα από ό,τι το Cabernet Sauvignon ή το Merlot για να ωριμάσει. Έχει μεσαίο μέγεθος ως σταφύλι με βαθύ μπλε έως μαύρο χρώμα και είναι κατάλληλο για την παραγωγή κρασιών με πλούσια γεύση και αρώματα φρούτων του δάσους. Μπορεί να φέρει πολύ βαθύ χρώμα, άφθονη τανίνη και αρωματικά συστατικά που προσθέτουν πολυπλοκότητα στο κόκκινο κρασί.
Η Αργεντινή που παράγει το 75% του Malbec παγκοσμίως φημίζεται για κρασιά με βαθύ πορφυρό χρώμα, μέτρια προς υψηλή οξύτητα, βελούδινες τανίνες και γεύση από έντονα ζουμερά φρούτα όπως μαύρο κεράσι, το μύρτιλο, το δαμάσκηνο. Στη μύτη παρατηρούμε τα μαύρα κεράσια το δαμάσκηνο και την βιολέτα. Ανάλογα την παλαίωση και τον τύπο του βαρελιού έχουμε αρώματα κανέλας, πιπεριού, σοκολάτας, δέρματος ακόμα και καπνού. Μπορούμε να το καταναλώσουμε φρέσκο αλλά αν είναι από περιοχή με υψηλό υψόμετρο και έχει ωριμάσει σε βαρέλι όπως στην περιοχή της Mendoza, αποκτούν μεγάλη δυναμική παλαίωσης.
Στην Ελλάδα, η ποικιλία αυτή δεν συναντάται συχνά σε καλλιέργειες, και συνήθως το εντοπίζουμε σε blend με άλλες ποικιλίες σε ελληνικές ετικέτες.
Μια πρώτη γνωριμία με την ποικιλία μπορεί να γίνει μέσω της ετικέτας «Christiana» του κτήματος Χαρλάυτη. Πρόκειται για ένα και μοναδικό μονοποικιλιακό κρασί παραγόμενο στην Ελλάδα από 100% Μalbec. Το κρασί ζυμώνει σε ξύλινα βαρέλια, και ωριμάζει σε δρυ για 12 μήνες. Έχει αρκετά φρέσκο χαρακτήρα, βαθύ χρώμα και βελούδινο στόμα. O αρωματικός του χαρακτήρας είναι φρουτώδης και ανθικός.
Περνώντας στα blend, η πολυσυζητημένη «Μπλε Αλεπού» του Κτήματος Κυρ Γιάννη, περιέχει ανάμεσα σε άλλες ποικιλίες και Malbec, ανάλογα τη χρονιά, καθώς πρόκειται για ένα κρασί που παράγεται ύστερα από πολύ αυστηρή διαλογή πρώτης ύλης. Τέλος, η μεγάλη ετικέτα «Άρμακας» του κτήματος Αϊβαλή. Ένα εμβληματικό κρασί της Πελοποννήσου, από τον αριστοτεχνικό συνδυασμό των ποικιλιών Syrah, Αγιωργίτικο, Merlot, και Malbec. Οίνος περασμένος 28 μήνες από δρύινο βαρέλι και συμπυκνωμένο, με μεγάλη ικανότητα παλαίωσης.