Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αποκλείοντας κλασσικούς ζυμομύκητες πετυχαίνεται χαμηλότερη αλκοόλη

Έρευνες γίνεται από Γάλλους μελετητές για τις δυνατότητες ορισμένων στελεχών ζυμών να φέρουν εις πέρας την οινοποίηση, παράγοντας λιγότερο αλκοόλ.

Όταν o Antoine Gobert ξεκίνησε τη διατριβή του υπό την επίβλεψη του Hervé Alexandre στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου της Ντιζόν το 2016, οι μελέτες σχετικά με την ικανότητα των ζυμών να παράγουν μικρότερα ποσοστά  αλκοόλης  ήταν ελάχιστες.

Μια δημοσίευση ήταν που έπεσε στα χέρια του Gobert, στην οποία απαριθμούνταν στελέχη με ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες  δυνατότητες. Ο ίδιος, μελέτησε αυτή τη δημοσίευση και ξεκίνησε να κάνει δικούς του ελέγχους  χρησιμοποιώντας τις ζύμες που είναι διαθέσιμες στο εργαστήριο. Με την χρηματοδότηση από την  Sofralab, στην οποία ο ερευνητής πλέον απασχολείται, η μελέτης συνέχισε, εξαλείφοντας οποιοδήποτε στέλεχος ζύμης απέδιδε την ίδια αλκοόλη με την κλασσική ζύμη του  Saccharomyces cerevisiae.

«Κοίταξα επίσης πώς απέδωσαν σε διαδοχικό εμβολιασμό. Φρόντισα να μην επέμβουν στο τέλος της ζύμωσης και να παράγουν κρασιά χωρίς σφάλματα». Μετά από ένα χρόνο, επέλεξε μια ζύμη non-Saccharomyces, που ονομάζεται Starmerella bacillaris. «Εκείνη την εποχή, είχαμε μειώσεις μεταξύ 1 και 1,5% ABV. Μετά από μια ολόκληρη σειρά δοκιμών σε βιοαντιδραστήρες 3 λίτρων, με ελεγχόμενη ανάδευση, οξυγόνωση και θρέψη, κατάφερα να πετύχω μείωση 2,5% ABV». Η Sofralab θα δοκιμάσει τη νέα της ζύμη «Starbella» σε μεγαλύτερους όγκους κατά την επόμενη οινοποιητική περίοδο. Η εταιρεία θα το προσφέρει σε πολλά συνεργαζόμενα οινοποιεία και βελτιώνει τη μέθοδο παραγωγής και τον εμβολιασμό με ξηρή ζύμη, προκειμένου να το λανσάρει επίσημα πριν από τη συγκομιδή του 2023.

Πηγή: Vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...