Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έως 1η Δεκεμβρίου αιτήσεις για άδειες φύτευσης αμπελώνων 2023

Ξεκίνησε η διαδικασία αιτήσεων για τις άδειες φύτευσης αμπελώνων 2023, με τις σχετικές διαδικασίες και τα κριτήρια προτεραιότητας να είναι εκείνα που προβλέφθηκαν με την περασμένη ΥΑ που ίσχυσε το 2022.

Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) μέσω της Ψηφιακής Υπηρεσίας Υποβολής αιτήσεων νέων φυτεύσεων. Σημειώνεται πως το μέγιστο όριο αιτούμενης έκτασης για άδεια νέας φύτευσης που ορίζεται στα 100 στρέμματα δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια με ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο το ένα (1) στρέμμα.

Κατάταξη των αιτήσεων/Βαθμολογία ανά Περιφέρεια:

Ανατολική Μακεδονία Θράκη:

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι): 3,5 βαθμοί

Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. ∆ηλαδή, βιολογικοί αµπελώνες, αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, αναβαθµίδες κ.λπ: 1 βαθμός

Εκτάσεις που αντιµετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισµούς: 1 βαθμός

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων.

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 5-20 στρμ.: 1,75 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 20-50 στρμ.: 2,45 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 50-100 στρμ.: 3,50 βαθμοί

Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού: 1 βαθμός

Κεντρική Μακεδονία:

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι): 3,5 βαθμοί

Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. ∆ηλαδή, βιολογικοί αµπελώνες, αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, αναβαθµίδες κ.λπ: 1 βαθμός

Περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων: 1 βαθμός

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων.

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 5-30 στρμ.: 2,45 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 30-50 στρμ.: 3,50 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση άνω των 50 στρμ.: 1,75 βαθμοί

Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού: 1 βαθμός

Δυτική Μακεδονία:

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι): 3 βαθμοί

Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. ∆ηλαδή, βιολογικοί αµπελώνες, αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, αναβαθµίδες: 1 βαθμός

Περιοχές με ριζοφυΐα μικρού βάθους μικρότερου από 30 εκατοστών: 1,5 βαθμός

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων.

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 5-30 στρμ.: 2,45 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 30-75 στρμ.: 3,50 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση άνω των 75 στρμ.: 1,75 βαθμοί

Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού: 1 βαθμός

Κεντρική Μακεδονία:

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι): 3,5 βαθμοί

Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. ∆ηλαδή, βιολογικοί αµπελώνες, αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, αναβαθµίδες: 1 βαθμός

Περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μ.: 1 βαθμός

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων.

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 5-30 στρμ.: 2,45 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 30-50 στρμ.: 3,50 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση άνω των 50 στρμ.: 1,75 βαθμοί

Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού: 1 βαθμός

Περιφέρεια Θεσσαλίας:

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι): 3 βαθμοί

Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. ∆ηλαδή, βιολογικοί αµπελώνες, αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, αναβαθµίδες κ.λπ: 1 βαθμός

Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς: 1,5 βαθμός

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων.

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 75 στρμ. και άνω: 1,75 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 30-75 στρμ.: 3,50 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 5-30 στρμ.: 2,45 βαθμοί

Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού: 1 βαθμός

Αττική-Στερεά Ελλάδα:

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι): 3 βαθμοί

Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. ∆ηλαδή, βιολογικοί αµπελώνες, αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, αναβαθµίδες κ.λπ: 1 βαθμός

Περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων: 1,5 βαθμός

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων.

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 75 στρμ. και άνω: 1,75 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 30-75 στρμ.: 3,50 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση άνω των 5-30 στρμ.: 2,45 βαθμοί

Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού: 1 βαθμός

Δυτική Ελλάδα:

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι): 3 βαθμοί

Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. ∆ηλαδή, βιολογικοί αµπελώνες, αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, αναβαθµίδες κ.λπ: 1 βαθμός

Περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων: 1,5 βαθμός

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων.

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 50 στρμ. και άνω: 2,45 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 20-50 στρμ.: 3,50 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση άνω των 5-20 στρμ.: 1,75 βαθμοί

Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού: 1 βαθμός

Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Ήπειρος:

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι): 3 βαθμοί

Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. ∆ηλαδή, βιολογικοί αµπελώνες, αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης: 1 βαθμός

Περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους: 1 βαθμός

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων.

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 3-30 στρμ.: 3,50 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση άνω των 30 στρμ.: 2,45 βαθμοί

Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού: 1,5 βαθμός

Πελοπόννησος:

Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι): 4 βαθμοί

Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. ∆ηλαδή, βιολογικοί αµπελώνες, αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, αναβαθμίδες: 1 βαθμός

Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων.

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 75 στρμ. και άνω.: 2 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 50-75 στρμ.: 3,20 βαθμοί

Για αμπελουργική εκμετάλλευση 5-50 στρμ.: 4 βαθμοί

Διαδικασία αίτησης

  • Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) μέσω της Ψηφιακής Υπηρεσίας Υποβολής αιτήσεων νέων φυτεύσεων.
  • Η αίτηση υποβάλλεται για το ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου που καταγράφεται στη φόρμα : «προσωπικά στοιχεία» με επισήμανση «Φυσικό Πρόσωπο» Σημειώνεται ότι το πεδίο ΑΦΜ είναι προσυμπληρωμένο, μετά την είσοδο του ενδιαφερομένου στην εφαρμογή με τους κωδικούς που έχουν χορηγηθεί για χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ. Για την περίπτωση αιτούντα νομικού προσώπου, η αίτηση υποβάλλεται για το ΑΦΜ του νομικού προσώπου που αντιστοιχεί στην επωνυμία του και προσυμπληρώνεται το ΑΦΜ του στη φόρμα: «προσωπικά στοιχεία» με επισήμανση «Νομικό Πρόσωπο». 1 Αρ. Πρωτ: 3295/326424 ΠΡΟΣ: όπως Π.Δ. Μετά τη συμπλήρωση της φόρμας «Στοιχεία Νομικού προσώπου» συμπληρώνεται η φόρμα «Στοιχεία Επικεφαλή Νομικού Προσώπου», στην οποία απαιτείται η καταχώρηση του ΑΦΜ του επικεφαλή (δεν προσυμπληρώνεται κατά τη σύνδεση με τους κωδικούς του αιτούντα παραγωγού) Τα στοιχεία του επικεφαλή νομικού προσώπου χρησιμοποιούνται μόνο, κατά την επιβεβαίωση του κριτηρίου «νεοεισερχομένου νομικού προσώπου»
  • Η χαρτογράφηση των τεμαχίων, ο εντοπισμός τους και η αυτόματη απόδοση χαρτογραφικού κωδικού, πραγματοποιείται από τις ΔΑΟΚ μέσω του συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών ΑΔΕΙΕΣ – εφαρμογή παράλληλα με το Αμπελουργικό Μητρώο, που διασυνδέεται με το υποστηρικτικό περιβάλλον αξιολόγησης.
  • Κατά την υποβολή της αίτησης υποβάλλονται οι συντεταγμένες (Χ,Υ), σε ΕΓΣΑ’87, της πλήρους περιμετρικής αποτύπωσης (όλων των κορυφών) κάθε τεμαχίου προς αδειοδότηση. Δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση συντεταγμένων άλλων συστημάτων όπως (φ, λ) γεωγραφικό μήκος, γεωγραφικό πλάτος, κλπ
  • Τα τεμάχια που εντοπίζονται σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, από την Περιφερειακή Ενότητα της αίτησης αξιολογούνται με τα κριτήρια της Περιφέρειας ή της ομάδας Περιφερειών που εντοπίζονται.

H σχετική απόφαση για το καθεστώς αδειοδότησης νέων φυτεύσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες
ποικιλίες διαθέσιμη εδώ

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Η σημαντική κάμψη του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος αντιμετωπίζει προσωρινές διαταραχές ή αν...