Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

∆ιαµάντι στα χέρια του Γ. Καραµήτρου η ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα

Η ιστορία της οικογένειας Καραμήτρου συνδέεται άρρηκτα με τον Μεσενικόλα Καρδίτσας και χάνεται στο βάθος του χρόνου. ∆εν χάνει ωστόσο σε καμιά χρονική στιγμή τη σύνδεσή της με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοτεχνία.

Σύµφωνα µε τις πηγές η οικογένεια κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας µετακινήθηκε από την Ευρυτανία και εγκαταστάθηκε στον Μεσενικόλα, αναζητώντας µια καλύτερη τύχη.

Στο πέρασµα του χρόνου δηµιουργείται η Λίµνη Πλαστήρα και ευεργετεί την ήδη εξαιρετική τοποθέτηση των αµπελώνων ενώ το έδαφος προετοιµάζεται µε προσεκτικά βήµατα από τους προγόνους.

Έτσι όταν ο Γιώργος Καραµήτρος το 1990, µετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Οινοτεχνία, παραλαµβάνει την σκυτάλη, αρχίζει να πραγµατοποιεί το µεγάλο του όνειρο: Τη δηµιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου στο χωριό του, µέσα στη ζώνη ΟΠΑΠ για την παραγωγή κρασιών ποιοτικών, που θα κάνουν τον Μεσενικόλα ξακουστό σε όλο τον κόσµο. Τον ενδιαφέρει εξίσου όµως να διασωθούν οι αρχαίες ελληνικές ποικιλίες, να τονωθεί η αµπελοκαλλιέργεια, να µείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο. Ταξιδεύει σε όλον τον κόσµο. Βλέπει νέους τρόπους καλλιέργειας και οινοποίησης. Ψάχνει τις καλύτερες µηχανές για το Οινοποιείο, αγοράζει βαρέλια από τη Γαλλία.

Το 2000 το Οινοποιείο µε δυναµικότητα 400.000 φιαλών ετησίως ξεκινά µε την εµφιάλωση του ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ ΟΠΑΠ. Είναι µια ηµεροµηνία σταθµός για την οικογένεια Καραµήτρου.

Από τότε τα προσεκτικά βήµατα, η πίστη στην εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη, η συνεχής παρουσία σε εκθέσεις και γευσιγνωσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο εκσυγχρονισµός και ο εµπλουτισµός του µηχανολογικού εξοπλισµού και οι βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς οίνου, έχουν κάνει τα κρασιά «Winery Monsieur Nicolas by G. Karamitros» γνωστά σε όλο τον κόσµο.

Στον ευλογημένο τόπο τις ηδη εξαιρετικες συνθήκες για την παραγωγή διαλεχτών σταφυλιών και θαυμάσιων κρασιών στον Μεσενικόλα βελτίωσε η δημιουργία σε απόσταση αναπνοής της τεχνητής Λίμνης Ν. Πλαστήρα, που ολοκληρώθηκε το 1959. Σήμερα στην ούτως ή άλλως «ευλογημένη» χωροταξία των αμπελώνων (υψόμετρο 700 μ., στις πλαγιές των Αγράφων, έδαφος αργιλοπηλώδες), προστίθεται η αλλαγή του μικροκλίματος κάνοντας τις συνθήκες  ιδανικές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός δεν είναι πια ένα niche χόμπι για μυημένους. Είναι ένας από τους πιο ζωντανούς τρόπους να γνωρίσεις έναν τόπο: από το χώμα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το επώνυμο ελληνικό κρασί αλλάζει… μονοπάτι για να μπορέσει να συναντήσει τους ολοένα και περισσότερους φίλους του στην εγχώρια αγορά, απέραντο το δυναμικό γηγενών...

REPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιώνπου αφορούν το Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί...

REPORTS

Το Οινοποιείο Μπαραφάκα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις των Μεγάλων Ημερών Νεμέας, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ανοίγοντας τις πόρτες...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...