Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν πληρώνεται το σταφύλι παίρνει αξία και το κρασί

Μπορεί να λέµε ότι ο κλάδος του κρασιού στην Ελλάδα έχει προοδεύσει αρκετά, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, αυτά που χρειάζεται ακόµα να γίνουν είναι πολλά.

Άλλωστε δεν θα µπορούσε να µην ληφθεί υπόψη ο οξύς ανταγωνισµός που αναπτύσσεται διεθνώς.
Αναµφίβολα, αυτήν τη στιγµή, στον ευρύτερο αµπελοοινικό κλάδο καταγράφεται µια ανισοµέρεια.
Σε απλά ελληνικά, οι συντελεστές του κλάδου έχουν βάλει µπροστά το κάρο και πίσω το άλογο.
Έτσι, ακόµα και αν στο πεδίο της οινοποίησης και ειδικά σε επίπεδο τεχνολογίας και υποδοµών έχουν γίνει αρκετά πράγµατα, η υπόθεση του αµπελώνα δείχνει να «πονάει». Κι αυτό, όταν όλοι συµφωνούν ότι δεν γίνεται το ελληνικό ποιοτικό κρασί να στηρίζεται αποκλειστικά στους ιδιόκτητους αµπελώνες των οινοποιητικών µονάδων, ιδιαίτερα όταν αυτές χρόνο µε το χρόνο πληθαίνουν και µεγαλώνουν.

Προς το παρόν οι «ελεύθεροι» αµπελουργοί, δηλαδή, όσοι δεν διαθέτουν δικό τους οινοποιείο ή δεν εµφιαλώνουν κρασί µε δική τους ετικέτα (φιλοξενούµενοι), έχουν κυρίως στο µυαλό τους τις στρεµµατικές αποδόσεις. Μ’ αυτή την έννοια επιλέγουν τις πλέον παραγωγικές ποικιλίες, ακολουθούν την πλέον επιθετική πολιτική διαχείρισης εισροών (θρέψη, φυτοπροστασία, άρδευση κ.ά.) και µετρούν µόνο το τονάζ.  Προφανώς και έχει συµβάλλει σ’ αυτό η ισοπεδωτική τιµολογιακή πολιτική που ακολουθούν και µάλιστα σε ένα πολύ µεγάλο εύρος, οι οινοποιητικές µονάδες (προµηθευτές πρώτης ύλης).

Τον τελευταίο καιρό δείχνει να θεµελιώνεται µια πολιτική συνεργασίας, εν είδει συµβολαιακής, ανάµεσα σε επαγγελµατίες αµπελουργούς και σε οινοποιητικές µονάδες. Σηµειωτέον ότι ο µεγάλος όγκος της πρωτογενούς παραγωγής κινείται εκτός κανονιστικού πλαισίου, µε µικρό ενδιαφέρον για τα κριτήρια ποιότητας. Αντίθετα, έχει ως αποκλειστικό γνώµονα τις µεγάλες αποδόσεις.

Η τιµολόγηση της ποιότητας µε στόχο την ενίσχυση της ποιοτικής παραγωγής δείχνει να έχει ακόµα πολύ δρόµο. Βρίσκει εµπόδια και στο γερασµένο σύστηµα κατοχύρωσης αδειών φύτευσης αµπέλου. Σε κάθε περίπτωση για το τάνγκο χρειάζονται δύο των οποίων η σχέση δεν έχει αρκούντως καλλιεργηθεί.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π2-58.5 «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες» στο πλαίσιο του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....