Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν η έλξη γίνεται ακαταμάχητη μέσα από το μοσχοφίλερο του Οινοποιείου Πυργάκη

Η ΕΛΞΗ είναι ένα Mοσχοφίλερο ΠΓΕ Κορινθία που παράγεται σε ένα µικρό οροπέδιο της ορεινής Κορινθίας, τον Ασπρόκαµπο, 65 χλµ. µακριά από τη Μαντινεία, που είναι και το ορεινότερο σύνορο της ζώνης ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ. Η ΕΛΞΗ είναι ένα ιδιαίτερο Mοσχοφίλερο µε έντονα αρώµατα λουλουδιών και φρούτων. Έχει ισορροπηµένη οξύτητα, ώστε να µπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά µεγάλη ποικιλία γευµάτων.

Η ΕΛΞΗ του 2019 απέσπασε ειδική διάκριση στο ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Οίνου και Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης ως ο καλύτερος ξηρός µονοποικιλιακός οίνος από την ποικιλία Μοσχοφίλερο και διακρίθηκε µε Χάλκινο Μετάλλιο το 2022 και Ασηµένιο το 2023.

Ο Κωνσταντίνος Πυργάκης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, κατάλαβε γρήγορα τη δυναµική και το ξεχωριστό terroir της περιοχής, γι΄αυτό και επένδυσε σε ποικιλίες µε έντονο αρωµατικό και γευστικό δυναµικό όπως το Μοσχοφίλερο. Στα 100 στρέµµατα του ιδιόκτητου αµπελώνα η οικογένεια φροντίζει µε µεράκι καλλιεργώντας µε πιστοποιηµένη βιολογική καλλιέργεια τα τελευταία 22 χρόνια κρατώντας τις στρεµµατικές αποδόσεις κάτω από τα 950 κιλά/στρέµµα, πολλές φορές και κάτω από 600 κιλά/στρέµµα δίνοντας στα φυτά τη δυνατότητα να παράξουν την ανώτερη ποιότητα σεβόµενοι ταυτόχρονα τη φύση, το οικοσύστηµα και τη µοναδικότητα της περιοχής που µοιάζει ανέγγιχτη από την επέλαση της βιοµηχανικής και χηµικής καλλιέργειας του παγκόσµιου αµπελώνα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Οινοποιείο Πυργάκη είναι Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Cab. Sauvignon, Merlot και Sauvignon Blanc. Oι ετικέτες που διαθέτει το οινοποιείο είναι Νεµέα Αγιωργίτικο, ΕΛΞΗ Μοσχοφίλερο, Sampi Μοσχάτο-Ροδίτης, Χάρη Μαλαγουζιά, Aitheras Cabernet Sauvignon, Ethos Μerlot, Digamma Αγιωργίτικο-Μerlot, Koppa Αγιωργίτικο, Stigma Αγιωργίτικο, Κρυφή Λίµνη Sauvignon Blanc, Sly Fox Sauvignon Blanc και Sweet Rozzy Mοσχοφίλερο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η επέκταση του οινοποιείου,  φιλικού προς το περιβάλλον µε ειδική πτέρυγα για αφρώδεις οίνους,αλλά και ο εµπλουτισµός του αµπελώνα µε ιδιαίτερες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Το οινοποιείο είναι διαθέσιµο κατόπιν συνεννόησης για γευσιγνωσία.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ελαφρά μείωση τιμών, κυριαρχία της Βουργουνδίας στις δημοπρασίες και αύξηση του μεριδίου μικρότερων περιοχών καθώς και ανοδική πορεία των λευκών οίνων αποτελούν τις κύριες...

REPORTS

Το αμερικανικό ουίσκι και κρασί βρίσκονται στον δοκιμαστικό δεύτερο κατάλογο αντιποίνων σε απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ που αποκάλυψε την Πέμπτη 8 Απριλίου η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η εξέταση, ανάλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, όπως η αλυσίδα παραγωγής, η βελτίωση...