Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Valpolicella Consorzio γιορτάζει τα 100 χρόνια και κάνει ντεμπούτο του στη Wine Paris

Το 2025 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Consorzio Valpolicella και το γιορτάζει με μια παγκόσμια περιοδεία που ξεκινά από το Παρίσι.

Τα γενέθλια είναι δύσκολο να γιορταστούν στον κόσμο του κρασιού. Συχνά, η προέλευση ενός στυλ ή μιας περιοχής χάνεται στην ομίχλη του χρόνου, που χρονολογείται αιώνες ή ακόμη και χιλιετίες πίσω. Μια διοικητική ενέργεια μπορεί έτσι να γίνει το σημείο εκκίνησης, και έτσι να σηματοδοτηθούν οι επόμενες επέτειοι και εορτασμοί. Τέτοια είναι η περίπτωση της Valpolicella. Το Consorzio Vini Valpolicella, που ιδρύθηκε το 1925, γιορτάζει φέτος μια ξεχωριστή επέτειο και έτσι, ξεκινώντας από το Wine Paris, μεταφέρει τα κρασιά του στην παγκόσμια σκηνή.

Αναλυτικότερα, η εμπορική έκθεση είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο οι διοργανωτές της αναμένουν 50.000 επισκέπτες φέτος. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που το Consorzio θα πάρει μέρος. Η αντιπροσωπεία θα προωθήσει 36 οινοποιεία στην έκθεση, την πρώτη διεθνή ευκαιρία να παρουσιάσει τα κρασιά της κατά τη χρονιά της εκατονταετηρίδας της.

Πριν από αυτό, ωστόσο, η Amarone Opera Prima (1-2 Φεβρουαρίου 2025) στη Βερόνα θα εγκαινιάσει τις εορταστικές εκδηλώσεις στην πατρίδα των κρασιών. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο, θα παρουσιαστεί η εσοδεία 2020 του Amarone della Valpolicella DOCG.

Με αφορμή την εκατονταετηρίδα, το Consorzio σκοπεύει στη συνέχεια να επισκεφθεί κάθε μια από τις μεγάλες αγορές του το 2024. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια αμιγώς εορταστική αφορμή. Πράγματι, πολλά σκέλη της ιστορίας του, τόσο αρχαία όσο και σύγχρονα, πρόκειται να προωθηθούν στους καταναλωτές του κόσμου.

Μια κληρονομιά που αξίζει να επικοινωνηθεί

Φυσικά, η ιστορία της περιοχής αποτελεί αφετηρία για κάθε συζήτηση. Η Valpolicella έχει μια μακρά διακεκριμένη κληρονομιά που εξακολουθεί να είναι ορατή στις γενεές της τεχνογνωσίας.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα είναι παλιό και χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Η κληρονομιά της οινοποίησης είναι ακόμη πιο παλιά, με έγγραφα που δείχνουν ότι εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι τον 6ο αιώνα. Επιπλέον, τα κρασιά Rhaetic, τα οποία παρασκευάζονταν γύρω από τη Βερόνα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, αναφέρονται ως αγαπημένα του ποιητή Βιργίλιου (1ος αιώνας π.Χ.) από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο.

Ωστόσο, τα κρασιά δεν στερούνται σύγχρονων οπαδών. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν θαυμαστής, με τον πρωταγωνιστή του μυθιστορήματός του Across the River and Into the Trees να θεωρεί τη Valpolicella «τόσο φιλική όσο το σπίτι του αδελφού σου, αν εσύ και ο αδελφός σου είστε καλοί φίλοι».

Αυτό το μείγμα αρχαίας κληρονομιάς και σύγχρονης ελκυστικότητας είναι ίσως ένας λόγος που το Consorzio πιέζει για την αναγνώριση από την UNESCO. Έχει ολοκληρώσει έναν αρχικό φάκελο, το πρώτο βήμα για την καταχώριση της τεχνικής της τοποθέτησης των σταφυλιών της Valpolicella ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Βέβαια, είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι το Consorzio προσθέτει περαιτέρω κύρος στην περιοχή μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Valpolicella (VEP). Με τρία προοδευτικά επίπεδα σπουδών, δημιουργεί τεχνογνωσία για την περιοχή και τα κρασιά της. Σήμερα υπάρχουν 61 εξειδικευμένοι ειδικοί σε θέματα οίνου Valpolicella που δραστηριοποιούνται σε 24 χώρες, δημιουργώντας ένα δίκτυο για την προώθηση της Valpolicella σε όλο τον κόσμο.

Στροφή στο μέλλον

Το Consorzio κοιτάζει επίσης προς τα εμπρός. Ως εκπρόσωπος περισσότερων από 2.400 επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του 80% των παραγωγών της περιοχής, έχει ιδιαίτερο καθήκον για ένα βιώσιμο μέλλον. Αυτό, στη Valpolicella, περιλαμβάνει τόσο την περιβαλλοντική όσο και την οικονομική βιωσιμότητα.

Η Valpolicella, στο πλαίσιο της δέσμευσής της, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Ποιότητας Παραγωγής (SQNPI).

Επί του παρόντος, σχεδόν τα μισά από τα 8.600 εκτάρια αμπελώνων της καλλιεργούνται με βιώσιμο τρόπο (δηλαδή φέρουν πιστοποίηση αειφορίας, βιολογικής ή βιοδυναμικής καλλιέργειας). Μόνο το 2023, η κάλυψη αυξήθηκε κατά 16%.

Συνεπώς, το Consorzio συμβάλλει στην προώθηση μιας πιο πράσινης, αλλά και ανθεκτικής αμπελοοινικής βιομηχανίας. Παρόλο που η έλλειψη ενδιαφέροντος των νεότερων γενεών για το κρασί αποτελεί πρόσφορο έδαφος για πρωτοσέλιδα, η Valpolicella διαπιστώνει, στην πραγματικότητα, ότι οι νεότεροι οινοποιοί πρωτοστατούν.

Τέλος, τα τελευταία 10 χρόνια, ο αριθμός των ατόμων κάτω των 40 ετών που ηγούνται των οινοποιητικών επιχειρήσεων της Valpolicella έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Η υποστήριξη της επόμενης γενιάς ηγετών του κλάδου έχει επομένως καταστεί σημαντικό μέλημα για το Consorzio. Για το σκοπό αυτό, δημιούργησε την πρώτη «ομάδα νέων» («Gruppo giovani») οποιασδήποτε ιταλικής κοινοπραξίας οίνου.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από αυτούς τους νέους ανερχόμενους της Valpolicella θα ενταχθούν στο Consorzio στο Wine Paris. Η γεμάτη εκατονταετηρίδα της δείχνει ότι η Valpolicella στρέφεται αποφασιστικά προς το μέλλον παρακολουθήστε αυτό το χώρο για το πού θα την οδηγήσουν αυτές οι επόμενες γενιές.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η δεξιά πτέρυγα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να ηγείται της «μάχης ταυτότητας» ενάντια στην πίεση της ΕΕ για περισσότερα κρασιά χωρίς και χαμηλή περιεκτικότητα...

REPORTS

Με στόχο να διατηρήσουν αμπέλια ενός προφυλλοξηρικού κλώνου του Cabernet Sauvignon, ο μηχανικός Max Morales και η Francesca Bridgewater ηγούνται μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας να...

REPORTS

Θέλοντας να κατευνάσει τα αγροτικά συνδικάτα παρά τις πολιτικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας François Bayrou ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκε...

REPORTS

Η Σουηδία εισήγαγε 94,6 εκατομμύρια λίτρα κρασιού το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας μείωση 6,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Το Κτήµα της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αµπελουργία και την οινοποίηση από το 1989, µια κοµβική περίοδος που συµπίπτει µε το ξεκίνηµα του αµπελώνα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» είναι η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι...