Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το 1ο Φεστιβάλ Ξινόμαυρου στις 18 & 19 Νοεμβρίου στο Αμύνταιο

Η 1η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα του Ξινόμαυρου».

Επιπλέον η 12η του ίδιου μήνα έχει οριστεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού». Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, ο Δήμος Αμυνταίου  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την αρωγή του cluster οινοποιών «Αμύνταιον Οίνος», πρόκειται να διοργανώσει το πρώτο φεστιβάλ Ξινόμαυρου!

Το Ξινόμαυρο, μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδύναμες γηγενείς ποικιλίες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή του Αμυνταίου. Η βορειότερη αμπελουργική ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ), με ιδανικό «μικροκλίμα» και αμπελουργικές τεχνικές, καταφέρνει να συγκεντρώνει μερικές από τις πιο αξιόλογες οινικές προσπάθειες του Ελλαδικού χώρου! Ερυθροί παλαιωμένοι οίνοι, ροζέ, αφρώδεις & λευκές οινοποιήσεις αποκλειστικά προερχόμενα από την ποικιλία του Ξινόμαυρου αλλά και συνδυασμοί αυτών με άλλες ποικιλίες, δείχνουν τον πολυδύναμο χαρακτήρα του!

Έτσι, στις 18 & 19 του Νοέμβρη θα λάβει χώρα το πρώτο φεστιβάλ Ξινόμαυρου, με τίτλο «Αμύνταιο-Η γη του Ξινόμαυρου». Η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του επισκέψιμου τμήματος, στο Κτήμα Δημόπουλος. Θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία να λάβει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση τόσο για την ποικιλία, όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου.

Το πρώτο μέρος θα πλαισιωθεί με εισηγήσεις από ειδικούς του οινικού και αμπελουργικού χώρου, έτσι ώστε να καταφέρουν να μας εισάγουν στον κόσμο του Ξινόμαυρου & του Αμυνταίου. Καθηγητές, οινολόγοι, αμπελουργοί, δημοσιογράφοι έντυπου & ηλεκτρονικού τύπου, τηλεοπτικά μέσα, δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου, εκπρόσωποι από κεντρικά όργανα του αμπελοοινικού κλάδου θα δημιουργήσουν μία τράπεζα διαλόγου με στόχο την ανταλλαγή και επικοινωνία πληροφοριών σε ότι αφορά το Ξινόμαυρο & το Αμύνταιο.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα περιλαμβάνει: γευστική δοκιμή οίνων από Ξινόμαυρο & blends-όλων των οινοποιείων του Αμυνταίου-συνδυασμένα με τοπικά εδέσματα από τους επαγγελματίες εστίασης και παραγωγούς της περιοχής! Εκπρόσωποι των οινοποιείων θα είναι στο χώρο έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να συζητήσει μαζί τους. Τέλος, το event θα πλαισιώσει μουσικά το Ωδείο της Φλώρινας (Παράρτημα Αμυνταίου) χαρίζοντάς μας ένα μουσικό ταξίδι που θα παντρέψει το παρελθόν με το σήμερα, και την πολιτισμική  «μικροκουλτούρα» με διεθνείς μελωδίες!

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 19 Νοεμβρίου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους αμπελώνες και να ξεναγηθούν στα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής. Μ΄αυτόν τον τρόπο, σε συνδυασμό με παράλληλες δραστηριότητες, θα καταφέρουν να βιώσουν μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.