Ποικιλίες και αµπελοτόπια
Η ιστορία της αµπελοκαλλιέργειας στη ζώνη της Νάουσας στη Β. Ελλάδα χάνεται στο παρελθόν. Ο ρόλος της Οινοποιίας Μπουτάρη υπήρξε καθοριστικός όχι µόνο στη διαφύλαξη της τοπικής ποικιλίας του Ξινόµαυρου, όταν η αµπελοκαλλιέργεια σχεδόν είχε εγκαταλειφθεί, αλλά και στην ανάδειξη και καταξίωση της ποικιλίας και της Π.Ο.Π. ζώνης της Νάουσας, µέσα από εξαιρετικά και ιστορικά κρασιά.
Η Οινοποιία Μπουτάρη δηµιούργησε στην περιοχή µια οµάδα συµβεβληµένων παραγωγών επιλεγµένων αµπελώνων και ανέλαβε τη διαχείρισή τους. Η ενέργεια αυτή οδήγησε στην κατάταξη των αµπελώνων σε ποιοτικά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδοµένα.
Οι αµπελώνες της περιοχής βρίσκονται στις ηλιόλουστες νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερµίου, προφυλαγµένοι από τους κρύους βόρειους ανέµους. Οι άφθονες βροχοπτώσεις και το σχετικά δροσερό κλίµα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη καρποφορία των φυτών. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ασβεστούχα ιδανικά για την παραγωγή κρασιών µε πλούσιο σώµα.
Βασιλιάς το Ξινόµαυρο
Η ερυθρή ποικιλία Ξινόµαυρο (Π.Ο.Π. Νάουσα) δίνει εξαιρετικά ερυθρά κρασιά επιδεκτικά παλαίωσης, καθώς και πολλούς διαφορετικούς τύπους οίνων, µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τη δεκαετία του ‘80 ξεκίνησε και η καλλιέργεια των ξενικών ποικιλιών Merlot και Syrah, τα αποτελέσµατα των οποίων ήταν εντυπωσιακά και οδήγησαν στη δηµιουργία µονοποικιλιακών κρασιών αλλά και σε εξαιρετικά χαρµάνια µε το Ξινόµαυρο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το δυναµικό του αµπελώνα και τις περαιτέρω δυνατότητες αξιοποίησής του.
Το must have εκλεκτό κρασί
Το Grande Reserve Naoussa έχει ταυτιστεί µε την Οινοποιία Μπουτάρη, αφού είναι ένα από τα πρώτα και γνωστότερα κρασιά της. Είναι το πρώτο κόκκινο κρασί, που εισήγαγε στην αγορά την έννοια της περιορισµένης και ελεγχόµενης παραγωγής από σταφύλια επιλεγµένων αµπελώνων.
Είναι το πρώτο κρασί που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και αγαπήθηκε αµέσως από την ελίτ της εποχής. Η πρώτη σηµαντική σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κρασιού έχει γραφτεί µε… κόκκινα γράµµατα. Έχει στο ενεργητικό του σηµαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισµούς, ενώ θεωρείται σταθερά από Έλληνες και ξένους γευσιγνώστες ένα από τα πιο υψηλών προδιαγραφών ελληνικά ερυθρά κρασιά.
Η σοδειά του 2013 που κυκλοφορεί ως τρέχουσα σοδειά, είναι ένα εξαιρετικά παλαιωµένο κρασί που αναδεικνύει τις δυνατότητες του Ξινόµαυρου στην παλαίωση και αποδεικνύει την ταυτότητα του προϊόντος, ως ένα κορυφαίο κόκκινο ελληνικό κρασί παλαίωσης. Σηµειωτέον έχει αποσπάσει Χρυσό Βραβείο στο ∆ιαγωνισµό Θεσσαλονίκης ενώ στο Wine & Spirits είχε βαθµολογηθεί από τους δηµοσιογράφους µε 94/100.
Πλούσιο κρασί µε βαθυκόκκινο χρώµα και κεραµιδί ανταύγειες. Τα γλυκά αρώµατα αποξηραµένων φρούτων, µε κυρίαρχα την ντοµάτα και το σύκο, συνδυάζονται µε αυτά της παλαίωσης, όπως η κανέλλα, η βανίλια, το ξύλο και τα µπαχαρικά. Στιβαρό κρασί µε σώµα που χαρακτηρίζεται από πολλές και ώριµες ταννίνες, γεγονός που µαρτυρούν την πολύχρονη παλαίωση. Επίγευση που διαρκεί.