Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα πιο ακριβά κρασιά του Bordeaux και οι επικείμενες αλλαγές

Η αντίληψη ότι τίποτα δεν αλλάζει στο Bordeaux έχει διαταραχθεί από την έκπληξη που προκάλεσε η απόφαση δύο τοπ παραγωγών.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Το σύστημα κατηγοριοποίησης (classification), που υπάρχει από το 1855, διαταράχθηκε αυτή την εβδομάδα με τα αναπάντεχα νέα ότι δύο υψηλού κύρους οινοποιεία της περιοχής αποφάσισαν να μην εμπλέκονται πια με την κατηγοριοποίηση οίνου της περιοχής. Πρόκειται για το Cheval Blanc και το Ausone, που φαίνεται να μην χρειάζονται πια την ένταξη στην κατηγοριοποίηση. Μάλιστα λόγια των δύο οίκων μαρτυρούν την άποψη “ότι τα κρασιά θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο και όχι οι εγκαταστάσεις που αφορούν τον οινοτουρισμό”. Επιπλέον, οι τιμές των κρασιών τους αποδεικνύουν ότι κινούνται πέρα από την κατηγοριοποίηση, ακόμα και την ονομασία προέλευσης.

Αυτό σηκώνει μια ερώτηση – τα μεγάλα ονόματα του Bordeaux χρειάζονται τελικά ακόμα την κατηγοριοποίηση;

Χρειάζονται ακόμα τα οινοποιεία Petrus και Le Pin την ένδειξη «Pomerol» στις ετικέτες τους; Ή το «Pomerol» χρειάζεται την επιβεβαίωση που του δίνει το γεγονός ότι δίνει το όνομά του στα κρασιά των οίκων Petrus και Le Pin; Η μέση τιμή μιας φιάλης Pomerol είναι λιγότερο από 100 δολάρια ενώ τα κρασιά των οινοποιείων Petrus και Le Pin βρίσκονται πολύ πάνω από αυτό τον μέσο όρο και φαίνεται οι εταιρείες να είναι βιώσιμες και έξω από την ονομασία προέλευσης.

Τα πιο ακριβά κρασιά στο Wine-Searcher:

Ο μέσος όρος αύξησης της μέσης τιμής των δέκα κρασιών της παραπάνω λίστας είναι 8% για τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κάτι που αποτελεί ένα πολύ υγιές διάγραμμα.

Ίσως λοιπόν να έχει έρθει η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε ολοκληρωτικά το σύστημα κατηγοριοποίησης. Ούτως ή άλλως, το «Super Tuscan» φαινόμενο προέκυψε όταν καινοτόμοι παραγωγοί, που έφτιαχναν τα κρασιά που ζητούσε ο κόσμος, βγήκαν έξω από την επίσημη ονομασία και έφτιαξαν το δικό τους.

Να περιμένουμε τη γέννηση του πρώτου Super Bordeaux;

 

Με στοιχεία από wine-searcher.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης με δ.τ. ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., πραγματοποίησε ένα διήμερο εκπαιδευτικό και εμπειρικό οινοτουριστικό ταξίδι στο Αμύνταιο, το...

REPORTS

Ο Κρητικός αμπελώνας τα τελευταία 2 χρόνια δέχθηκε τη σφοδρότητά της κλιματικής αλλαγής ή κλιματικής κρίσης και όμως ανταπεξέλθετε και φαίνεται να βγαίνει πιο...

REPORTS

Η «ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της «ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», μέσω της...

REPORTS

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πτώσης, η αγορά των συλλεκτικών κρασιών φαίνεται να σταθεροποιείται, σύμφωνα με νέα έκθεση της επενδυτικής πλατφόρμας Winefi, που ανήκει...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρώτη παραλαβή στο οινοποιείο. Οικοδεσπότης εδώ, ο οινολόγος, Αλέξανδρος Τζαχρήστας. Το παλιό σπίτι του Ανδρέα Καμπά, ένα μικρό μουσείο. Ο εξοπλισμός...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Ένα ισχυρό πλήγμα για τον ισπανικό αμπελώνα: η σοδειά του 2025 δεν θα φτάσει τους αναμενόμενους όγκους. Η ξηρασία, οι καύσωνες και ο περονόσπορος...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.