Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε μίνιμαλ τσιμεντένια αυγά ωριμάζουν κρασιά όλου του κόσμου

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία έτη, ολοένα και περισσότεροι οινοπαραγωγοί επιλέγουν τσιμεντένιες δεξαμενές για τη ζύμωση αλλά και την ωρίμανση των κρασιών τους.

Προφανώς ξεκίνησε από το Pomerol του Bordeaux η ζύμωση των οίνων σε τσιμέντο και συγκεκριμένα, από το Petrus. Ανέκαθεν, η ζύμωση του μεγαλύτερου κρασιού υλοποιούνταν με αυτό τον καινοτόμο τότε τρόπο.

Οι τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού ευνοούν την κίνηση των στεμφύλων και κατά συνέπεια την μεγαλύτερη τριβή, λόγω του ιδιαίτερου σχήματος, προκαλώντας καλύτερη εκχύλιση χρώματος στο γλεύκος. Γενικά, η παλαίωση των ερυθρών οίνων σε τσιμέντο είναι ένα θέμα που διχάζει τους οινολόγους. Κάποιοι ισχυρίζονται πως το οξυγόνο δεν καταφέρνει να εισβάλει στο εσωτερικό των δεξαμενών, ενώ άλλοι θεωρούν πως τα ερυθρά που δοκιμάζουν από τέτοιου είδους παλαίωση δεν δείχνουν στερημένα αναπνοής.
Μεγάλα οινοποιεία πλέον όπως το Cheval Blanc στο St. Emilion ή το Masseto στο Bolgheri, πλέον έχουν αρχίζει να πειραματίζονται με τέτοιου τύπου δεξαμενές σε ποικίλα σχήματα και μεγέθη.

Στην Καλιφόρνια, το οινοποιείο Frog’s Leap, o John Williams, ευγνωμονεί την νέα αυτή ‘μόδα’ και ενθουσιασμένος  από τα αποτελέσματα, αναφέρει πως  μετά την επιτυχία των λευκών κρασιών που ωρίμασαν σε ολόκληρα δωμάτια τσιμέντου 13.000 γαλονιών,  παρήγαγαν εκπληκτικό Chardonnay και Sauvignon Blanc. Συνέχισαν λοιπόν με μικρότερα τετραγωνισμένα δοχεία, όγκου 240 γαλονιών, για να ωριμάσει εκεί η ποικιλία Zinfandel.

Το πλεονέκτημα που έχει το υλικό είναι ότι διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του οίνου που περιβάλλει, κερδίζοντας την εκτίμηση των οινοπαραγωγών.
Από οικολογικής απόψεως, προτιμάται, φυσικά από ένα ξύλινο βαρέλι, χωρίς να σπαταλά δέντρα ή να χρήζει αντικατάστασης κάθε -το πολύ- πέντε έτη.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, οι Ισπανοί είναι διατεθειμένοι να αντικαταστήσουν όλη την κουλτούρα του βαρελιού με τη νέα μινιμαλιστική τάση, με το γκρίζο χρόνο και την επιβλητική μορφή.
Άλλοι πάλι οινοπαραγωγοί όπως ο Γάλλος Michel Chapatier προτιμούν να περιορίζουν τους τύπους των κρασιών που κάνουν, και να παντρεύουν το κρασί με το τσιμέντο μόνο όταν πρόκειται για συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιού, ανάλογα με την αλληλεπίδραση που παρουσιάζουν αυτές με το οξυγόνο. Υπάρχει μεγάλη γκάμα γνωμών από τους ειδικούς, με τον Sebastian Zucardi στην Λατινική Αμερική να προτιμάει τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας παρθένα, χωρίς να τα μπλέκει με τα αρώματα του ξύλου. Και η ωρίμανση σε τσιμέντο είναι παράγοντας που σίγουρα συμβάλλει για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: financial times.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την περασμένη Παρασκευή 16 Μαΐου ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η επίσκεψη 9 Master Sommeliers από διάφορες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πελοπόννησο, που διοργάνωσε...

REPORTS

Ο Alexandre Arnault, ο 33χρονος γιος του προέδρου της LVMH Bernard Arnault, ανέλαβε μια δύσκολη αποστολή: να αναζωογονήσει την Moet Hennessy, το τμήμα ποτών...

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ετικέτα «Μπλε Τρακτέρ» από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ο πρωταγωνιστής της πρώτης καμπάνιας βιωσιμότητας στο ελληνικό κρασί. Μέσω της καμπάνιας αυτής το γνωστό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ “Οινοξένεια” κλείνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας, έχοντας καταφέρει να καταξιωθεί σε ένα αγαπημένο θεσμό που προωθεί και...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου...

REPORTS

Στα 45,6 δισ. ευρώ ακολουθώντας διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης ανήλθε η αξία του παγκόσμιου οινοτουρισμού το 2024 σύμφωνα με νέα έρευνα. Βασικός παράγοντας αυτής της...