Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε Βουκουρέστι, Μόναχο και Θεσσαλονίκη ταξίδεψε το Wine & Wisdom της ΕΘΕΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει ως στόχο την ανάδειξη της υπεύθυνης κατανάλωσης οίνου και την προβολή των οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) των Κυκλάδων και της Ηπείρου.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα:

  • Παρασκευή 29 Αυγούστου 2025 στη Θεσσαλονίκη, στο εστιατόριο «Ο Στάβλος»,
  • Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2025 στη Βουκουρέστι της Ρουμανίας, στο εστιατόριο «D&L Cuisine» (Șos. București Nord nr. 10.
  • Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2025 στο Μόναχο της Γερμανίας, στο εστιατόριο «NOSTOS» (Schleißheimer Str. 303.

Την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κος Γιαννακάκης Χρήστος, ο βραβευμένος sommelier Μπουζίκας Αλέξανδρος ο οποίος παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος και ενημέρωσε το κοινό για τα χαρακτηριστικά των ΠΓΕ οίνων των Κυκλάδων και της Ηπείρου και η  κα Κική Εμμανουηλίδου γευσιγνώστρια ,συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και μέλος της Ένωσης επαγγελματιών Ελλάδας.

 

Γιαννακάκης Χρήστος, Αντιπρόεδρος ΕΘΕΑΣ

Την εκδήλωση στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, τίμησαν με τη παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο κος Δίκαρος Κωνσταντίνος  επικεφαλής του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία, και ο κος Άγγελος Φράγκος γενικός διευθυντής του Ελληνορουμανικού επιμελητηρίου. Ο δημοσιογράφος οίνου κος Ted Leleka παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρασιού και μίλησε για τους στόχους του προγράμματος.

Επίσης την εκδήλωση του Μονάχου τίμησε με τη παρουσία της η επικεφαλής  του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων του Ελληνικού προξενίου στο Μόναχο κα Τσιτσάνη Ρέα, η κα Μαρία Δημήτραινα Εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ ,και ο δημοσιογράφος οίνου κος Ted Lelekas.

 

Ρέα Τσιτσάνη , επικεφαλής του γραφείου Οικονομικών και εμπορικού υποθέσεων του επίσημου προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο.

Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η «Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνων», αναδεικνύοντας τη σημασία της ισορροπίας, της γνώσης και του σεβασμού κατά την κατανάλωση κρασιού. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις βασικές αρχές – όπως η αποφυγή υπερβολής, η κατανάλωση πάντα με φαγητό, η ενυδάτωση με νερό και η αποχή από το αλκοόλ πριν την οδήγηση – αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για μια υγιή σχέση με το κρασί.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οίνων ΠΓΕ Κυκλάδων και Ηπείρου. Οι Κυκλάδες ξεχωρίζουν για το ηφαιστειογενές και πετρώδες έδαφος, τη ξηρασία και τα μελτέμια που χαρίζουν στα κρασιά ορυκτότητα, καθαρότητα και κομψότητα. Ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Μαυροτράγανο εκφράζουν αυθεντικά τη νησιώτικη γη και τον πολιτισμό της φιλοξενίας.

Δίκαρος Κωνσταντίνος, επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρουμανία

Στην Ήπειρο, οι αμπελώνες αναπτύσσονται σε ορεινές και ημιορεινές πλαγιές με ψυχρό και υγρό μικροκλίμα, προσδίδοντας δομή και πολυπλοκότητα στους οίνους. Κύριες ποικιλίες όπως η Ντεμπίνα, το Βλάχικο και το Μπεκάρι, αλλά και διεθνείς όπως το Cabernet Sauvignon, δημιουργούν κρασιά με έντονα αρώματα, ισορροπία και δυνατότητα παλαίωσης.

Η πιστοποίηση ΠΓΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει εγγύηση αυθεντικότητας και ποιότητας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εμπορική αξία των προϊόντων. Οι εκδηλώσεις ανέδειξαν το πώς η προέλευση, το terroir και η τοπική παράδοση αποτυπώνονται σε κάθε ποτήρι κρασί, συνδέοντας τον πολιτισμό με τη γεύση και την υπεύθυνη απόλαυση.

Με το σύνθημα «Ταξίδι στην υπεύθυνη απόλαυση», το πρόγραμμα Wine & Wisdom συνεχίζει να προάγει το κρασί ως πολιτιστικό αγαθό, καλλιεργώντας την κουλτούρα της μέτριας και συνειδητής κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τη μοναδικότητα των ΠΓΕ οίνων των Κυκλάδων και της Ηπείρου σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην ΚΕΟΣΟΕ το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιώνπου αφορούν το Μέτρο 23 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη ρευστότητας στους γεωργούς που έχουν πληγεί...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...

REPORTS

Ο τρύγος του 2025 ολοκληρώθηκε καταγράφοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά πτώση στην παραγωγή της Σαντορίνης που αναμένεται να πλησιάσει συνολικά τους 450 τόνους σταφυλιού,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικού οίνου Wine Enthusiast προτείνει την Κρήτη ως μια από τις 7 πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές παγκοσμίως

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην 30η του σεζόν ετοιμάζεται να μπει το Wine Club Thessaloniki’ 96. Στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της νέας περιόδου που θα πραγματοποιηθεί στο...

REPORTS

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 16:00 έως τις 22:00, το Makedonia Palace φιλοξενεί τη Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition: μια μεγάλη...