Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε αναζήτηση στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης οι αμπελουργοί της Σαντορίνης

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

Το κρασί στη Σαντορίνη αποτελεί παράδοση χιλιάδων ετών. Ο αμπελώνας της, ένας από τους μοναδικούς στον κόσμο που είναι απρόσβλητος από την φυλλοξήρα, συνεχίζει αδιάλειπτα να παράγει κρασί διαμέσου των αιώνων. Η οινική ιστορία της Σαντορίνης, σε συνδυασμό με την απόκοσμη ομορφιά του νησιού και τα εξαιρετικά της προϊόντα την έχουν φέρει στο επίκεντρο της προσοχής των οινόφιλων στις μεγαλύτερες αγορές, με ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για τα κορυφαία κρασιά της. Σήμερα, διαθέτουν ένα φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος στις προσπάθειες των Wines of Greece να προσεγγίσουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές αγορές.

Οι συντονισμένες μάλιστα προσπάθειες των Θηραϊκών οινοποιείων κατά τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει ακόμα περισσότερο τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού κοινού πάνω στο μικρό νησί των Κυκλάδων, με πλήθος αφιερωμάτων για τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη στον Τύπο σε ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία και αλλού.

Μάλιστα, μόλις τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε επίσκεψη από 15 σομελιέ και οινογράφων υψηλού προφίλ από τη Γερμανία, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα οινοποιεία του νησιού στο πλαίσιο του έργου Heroes of Europe: Volcanic Agriculture (HEVA). Μέσα από ένα εντατικό και περιεκτικό πρόγραμμα οινογνωσίας, οι καλεσμένοι επισκέφθηκαν τόσο τα οινοποιεία όσο και τους αμπελώνες του νησιού, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την εμπειρία και εκ του σύνεγγυς εξοικείωση με τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη. Αποτελούν τον πιο πρόσφατο κρίκο μιας μακράς σειράς όμοιων ταξιδιών προς τη Σαντορίνη, τα οποία διοργανώνονται τόσο στο πλαίσιο του HEVA όσο και άλλων έργων, και έχουν ως στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του διεθνούς κοινού προς τα θηραϊκά προϊόντα. Τα τελευταία τρία έτη, περισσότεροι από 100 αναγνωρισμένοι σομελιέ, οινογράφοι, διαμορφωτές γνώμης και επαγγελματίες έχουν επισκεφθεί το νησί, επιστρέφοντας στις χώρες καταγωγής τους ως πρεσβευτές του Σαντορινιού κρασιού.

Το success story όμως του σαντορινιού αμπελώνα έχει μια μεγάλη πρόκληση: τις ολοένα δυσκολότερες κλιματικές συνθήκες. Σε έναν τόπο όπου η αμπελουργία εξ ορισμού αποτελεί μια πράξη αντίστασης των ανθρώπων αλλά και του ίδιου του αμπελιού απέναντι στις αντίξοες συνθήκες, οι συνεχείς κλιματικές προκλήσεις έχουν θέσει βαρύ το αποτύπωμά τους στην τοπική παραγωγή.

Για ακόμα μία χρονιά, ο τρύγος της Σαντορίνης υπόσχεται εξαιρετικά κρασιά, η φετινή όμως απόδοση έφτασε στο ναδίρ της ιστορίας του νησιού. Η πρωιμότητα του τρύγου, αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας, ο ήπιος χειμώνας με λιγοστές βροχοπτώσεις, η ζεστή άνοιξη με ισχυρούς ανέμους και χαλαζόπτωση και ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων 100 ετών είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 70%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προωθητικές δράσεις των οινοποιών της Σαντορίνης προς το οινικό κοινό άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, αποκτούν νέο νόημα: την εκπαίδευση και ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες παραγωγής στο νησί, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα νέα δεδομένα για τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη.

Η Σαντορίνη αγωνίζεται να αυξήσει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά της στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες, καθώς οι παγκόσμιες προβλέψεις δεν αφήνουν περιθώριο για εθελοτυφλία. Ομοίως, οι ντόπιοι καλλιεργητές αναζητούν τρόπους και στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη του σαντορινιού αμπελώνα, ενώ πολλά οινοποιεία του νησιού ήδη επενδύουν στην έρευνα προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στη νέα πραγματικότητα.

Ως πραγματικοί ήρωες της ευρωπαϊκής γεωργίας, διαφυλάττουν την αμπελοοινική κληρονομιά του νησιού σχεδιάζοντας ένα βιώσιμο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ώρα που ο τρύγος πλησιάζει στο τέλος του, θα είχε ενδιαφέρον µια ανασκόπηση, όχι µόνο γι’ αυτά που επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες αλλά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...

REPORTS

Την άρση των περιορισμών που απέτρεπαν την μεταφορά σταφυλιών μικρών τοπικών οίνων σε άλλη περιοχή εντός της ευρύτερης ΠΓΕ για την παραγωγή διαμερισματικού οίνου,...