Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς το κρασί της Καμπάνιας μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Brexit

Στην προεπισκόπηση του VitignoItalia στη Νάπολη, υπήρξε πολλή συζήτηση για την αυξανόμενη παρουσία των κρασιών της Καμπανίας στο εξωτερικό και πώς το Brexit έχει δημιουργήσει προβλήματα στους παραγωγούς που επιθυμούν να εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Wine Monitor που παρουσιάστηκαν κατά την παρουσίαση, το 2021 τα κρασιά από την Καμπανία αποτελούσαν μόλις το 1% της αξίας των ιταλικών εξαγωγών κρασιού, σε αντίθεση με την Τοσκάνη, που ήταν 16% και το Βένετο, που είχε το μεγαλύτερο μερίδιο με 35%. 
Ωστόσο, η περιοχή βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Από το 2016 έως το 2021, η αξία των εξαγωγών κρασιού από την Καμπανία αυξήθηκε από 41,3 εκατομμύρια ευρώ σε 57,2 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση 38% (η αξία των εξαγωγών από ολόκληρη την Ιταλία αυξήθηκε μόνο κατά 26% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου).
Από πέρυσι, οι τέσσερις μεγάλες διεθνείς αγορές για τα κρασιά της Καμπανίας είναι, κατά φθίνουσα σειρά: ΗΠΑ (30%), Γερμανία (7,6%), Ισπανία (7,4%) και Ηνωμένο Βασίλειο (6,8%). Ο Giorgio dell’Orefice, ένας αγροτικός δημοσιογράφος που μιλούσε στο πάνελ, σημείωσε: «Υπάρχουν νέες αγορές στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε, όπως η Νότια Κορέα και η Αυστραλία».
Μεταξύ 2016 και 2021, η αξία των εξαγωγών κρασιού της Καμπάνιας στο πρώτο αυξήθηκε κατά 58% για το δεύτερο και ένα εκπληκτικό 184% για το πρώτο. Από τις πέντε διεθνείς αγορές ειδικότερα για το κρασί της Καμπανίας που αναπτύχθηκε περισσότερο μεταξύ 2016 και 2021, μόνο μία, η Γερμανία, βρίσκεται στην ΕΕ (78%).
Όταν επρόκειτο για συζήτηση σχετικά με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, το φάσμα του Brexit φαινόταν μεγάλο παρά την ανάπτυξη των αγορών εκτός ΕΕ για τα κρασιά της περιοχής. Η Gabriella Migliore, από τη Νάπολη, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα πριν ενταχθεί στην ιταλική επιτροπή εμπορίου στο Λονδίνο για να εργαστεί στο γραφείο του Brexit.
Μιλώντας σε ένα διεθνές κοινό, αφηγήθηκε πώς η εξαγωγή κρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε γίνει «πιο δύσκολη» λόγω της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πριν από μερικούς μήνες, ένα οινοποιείο από την Καμπανία με κάλεσε για να με ρωτήσει πώς να επενδύσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. και ρώτησα ποια ήταν η εμπειρία τους με τις εξαγωγές σε διεθνείς αγορές και μου είπαν «Γαλλία και Βέλγιο». Τους εξήγησα ότι στην ΕΕ δεν πρόκειται για εξαγωγή, αλλά για ανταλλαγή… το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια διαφορετική χώρα, και αυτό κάνει τη διαφορά όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα».
Πράγματι, το θέμα των καθυστερήσεων στη ναυτιλία τέθηκε κατά την πρόσφατη συζήτηση με τον οινοποιό της Τοσκάνης Brando Baccheschi Berti.
Όμως, αν και υπάρχουν υλικοτεχνικές δυσκολίες, ο Migliore ήταν αισιόδοξος ότι το Brexit δεν θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη επιδείνωση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών: «Είναι ακόμα μια πολύ σημαντική αγορά… οι σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ παλιές και πολύ ισχυρές».
Για τη Migliore, η λύση βρίσκεται τελικά στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και εξέφρασε την πίστη ότι είναι εφικτό ένα θετικό αποτέλεσμα, λέγοντας στους παρευρισκόμενους: «Ο Πρωθυπουργός, Rishi Sunak, αναπτύσσει μια συμφωνία με την Ευρώπη παρόμοια με αυτή μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας».
Αυτή την αισιοδοξία δεν τη συμμερίστηκαν όλοι. Ένας παραγωγός από την Emilia-Romagna εκφράστηκε ωμά στην στην έκθεση ότι το Brexit είχε δημιουργήσει έναν «εφιάλτη», αναγκάζοντάς τον να σταματήσει τις δραστηριότητές του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους παραγωγούς που ήταν παρόντες, κυρίως από την Καμπανία, εξακολουθούσαν να εξέφραζαν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τέλος, στο πάνελ συζητήθηκε επίσης το πώς η Καμπανία με την πάροδο του χρόνου θα  εξελιχθεί σε προορισμό για οινοτουρισμό.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

To WSPC σε συνεργασία με τη Winebox διοργανώνει ένα μοναδικό masterclass με τον Charles Duval-Leroy, επικεφαλής του φημισμένου οίκου Champagne Duval-Leroy την Τετάρτη 29...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...