απόδοση Ζήσης Πανάγος
Αυτή η ατυχής τριάδα καιρικών φαινομένων προκάλεσε τελικά προβλήματα μέχρι τη συγκομιδή, με τις χαμηλές αποδόσεις να αναγκάζουν πολλά σπίτια σαμπάνιας να απελευθερώσουν τις αποθεματικές τους εμφιαλώσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις να μην παράγουν καθόλου σαμπάνια από τη συγκομιδή τους το 2021. Αν και οι πωλήσεις σαμπάνιας ανέκαμψαν εκθετικά το 2022, η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή πράγμα που σημαίνει ότι οι ανησυχίες για τον ανοιξιάτικο παγετό και το χαλάζι παρόμοια με το 2021 είναι στο επίκεντρο των παραγωγών του γαλλικού αφρώδους οίνου.
Σύμφωνα με αναλυτές οι πωλήσεις αφρώδους κρασιού θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια και σε πιο δροσερές περιοχές, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κλιματική αλλαγή βοήθησε ουσιαστικά τους αμπελώνες που παράγουν αφρώδες κρασί, με τις θερμοκρασίες να παρουσιάζουν σταθερή άνοδο, σε σχέση με τις αντίστοιχες της Καμπανίας πριν από 60 χρόνια.
Πριν από την πανδημία, η σαμπάνια θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό ένα κρασί που καταναλώνονταν μόνο σε ειδικές περιστάσεις και, ως εκ τούτου, αρκούνταν σε μερικές εορταστικές περιπτώσεις το χρόνο. Καθώς πλησίαζε η πανδημία, η σαμπάνια κατά τη διάρκεια των διακοπών του 2021 είχε λιγοστέψει, μια έλλειψη που επέτρεψε σε άλλα αφρώδη κρασιά να κερδίσουν έδαφος. Το κλειδί είναι η διατήρηση της δυναμικής, η ενθάρρυνση των καταναλωτών να σκεφτούν έξω από το κουτί, όταν πρόκειται για αφρώδες κρασί, υπενθυμίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο στους ανθρώπους ότι ένα κρασί δεν ταιριάζει σε όλα τα γούστα.
Το Prosecco είναι δημοφιλές στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια και με την πρόσφατη προσθήκη των ροζέ Prosecco στην αγορά, η κατηγορία στο σύνολό της γνώρισε έκρηξη. Πάνω από το 80% του ροζέ Prosecco DOC εξάγεται στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς οι πωλήσεις ροζέ κρασιών συνεχίζουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτή η κατηγορία αναμένεται να συνεχίσει την ανάπτυξή της στην αγορά καθώς ο κόσμος είναι σε θέση να συγκεντρωθεί ξανά.
Έπειτα, η Cava, ο αφρώδης οίνος από την Ισπανία, έχει κάνει σημαντικά βήματα για να εφαρμόσει νέους κανονισμούς για τα κρασιά του. Το 2020, το Ρυθμιστικό Συμβούλιο της Cava ενέκρινε νέες κατευθυντήριες γραμμές και τον καθορισμό ζωνών για το Cava DO και το 2021 δημιούργησε ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας Cava για την παρακολούθηση του κρασιού σε κάθε βήμα από τη συγκομιδή, την παραγωγή και την απομάκρυνση των σταφυλιών, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η τήρηση της παραδοσιακής μεθόδου , ελάχιστες απαιτήσεις γήρανσης και επίπεδα σακχάρου. Αυτοί οι νέοι κανόνες, σχετικά με την Cava θα βοηθήσουν στην παραγωγή αφρώδους οίνου καλύτερης ποιότητας.
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός αφρώδης οίνος συνεχίζει να είναι καινοτόμος χωρίς τους αυστηρούς κανόνες και κανονισμούς, σαν αυτούς που επιβάλλονται στους ευρωπαϊκούς ομολόγους του. Ο εγχώριος αφρώδης οίνος συνεχίζει να διατηρεί την έλξη καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας χαλαρώνουν και οι λάτρεις του κρασιού αποτολμούν να επισκεφθούν τοπικά οινοποιεία. Η Καλιφόρνια είναι ηγέτης στον αφρώδη οίνο εδώ και χρόνια, διαθέτοντας δημοφιλείς μάρκες όπως οι Domaine Carneros, Schramsberg, Gloria Ferrer και Roederer Estate. Το 2021, το Caraccioli Cellars Brut Rosé 2015 κέρδισε τον καλύτερο αφρώδη οίνο των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σαμπάνιας και αφρώδους οίνου. Αυτά τα πρωταθλήματα κρίνουν τη σαμπάνια και τα αφρώδη κρασιά από όλο τον κόσμο και παρουσιάζουν το εύρος και τη γκάμα των αφρωδών οίνων.
Τέλος, ο αφρώδης οίνος συνεχίζει να κερδίζει δυναμική, ωστόσο θα πρέπει να κερδίσει την θέση του καθημερινού ροφήματος, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες στον χώρο των αλκοολούχων ποτών.
ΠΗΓΗ: vinepair.com