Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με νεύρο στο ποτήρι και πολύμορφες εκφράσεις το Ασύρτικο

Όσα αρώματα μπορείς να αισθανθείς, άλλα τόσα μπορείς να πεις για το Ασύρτικο, για πολλούς την κορυφαία ελληνική ποικιλία. Το Ασύρτικο αποτελεί την ατμομηχανή του ελληνικού αμπελώνα και του επώνυμου ελληνικού κρασιού.

Επιμέλεια Ζήσης Πανάγος

Πολύμορφο, πολύπλοκο και πάντα χαρακτηριστικό, οι εκφράσεις που μπορεί να παρουσιάσει είναι όσα και τα οινοπέδια όπου καλλιεργείται. Εκτός του ότι κυριαρχεί στον οίνο ΠΟΠ Σαντορίνη, όπου οδηγεί σε πολύ πυκνά λευκά κρασιά, με λεπτότητα και ορυκτώδη χαρακτήρα, αξίζει να αναφερθεί πως η ποικιλία αυτή έχει φυτευτεί στις περισσότερες ελληνικές αμπελουργικές περιοχές, από άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους, έως τη Μακεδονία (ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα), την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Ο πολυδυναμικός της χαρακτήρας έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, με αρχικό προορισμό την Χαλκιδική και έπειτα την Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Σε αυτές τις περιοχές μας χαρίζει κρασιά με εντονότερα πρωτογενή αρώματα φρούτων και λιγότερο πυκνή δομή, που μπορεί να μην έχουν το terroir Σαντορίνης, αλλά δεν υστερούν καθόλου σε ποιότητα και ενδιαφέρον.

Το Ασύρτικο απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν λευκά κρασιά με αντισυμβατικό, έντονο στυλ και εστιάζουν στη δομή και την πυκνότητα. Χαρακτηρίζεται από έντονο πρασινόλευκο χρώμα με ανοιχτές χρυσές ανταύγειες που θυμίζουν το χρώμα του ροδιού. Προσφέρει εντυπώσεις που ξεφεύγουν πολύ από το μέσο, «εμπορικά θελκτικό» ξηρό λευκό κρασί, ενώ είναι πολύ φιλικό με το φαγητό, ιδίως με το ψητό ψάρι και τα θαλασσινά.

 

  1. MEGA SPILEO Assyrtiko 2021
    Με τη δύναμη του ορεινού αμπελώνα

Σε ένα μοναδικό αμπελοτόπι, στα 900 μ. υψόμετρο, στα Καλάβρυτα, παράγεται και το Ασύρτικο του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο. Γεμάτο, πληθωρικό με τραγανή οξύτητα και φρουτώδη επίγευση το 100% Ασύρτικο ΠΓΕ Αχαΐα του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο προσφέρει αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, με βοτανικές νύξεις και ορυκτότητα. Η πρώτη ύλη προέρχεται από ορεινούς αμπελώνες της επαρχίας Καλαβρύτων και ο τρύγος γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με έμφαση στην προσεκτική παραλαβή και μεταχείριση των σταφυλιών. Μετά από 48 ώρες στο οινοποιείο γίνεται στατική απολάσπωση και στη συνέχεια αλκοολική ζύμωση από επιλεγμένες ζύμες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το κρασί ωριμάζει για δύο μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές και δρύινα βαρέλια με τις λεπτές λάσπες της ζύμωσης. Συνοδεύει ψάρια, θαλασσινά, λευκά κρέατα με λευκές σάλτσες.

 

2. Κάναβα Χρυσού Λαούδια Σαντορίνη 2020
Oξύτητα, συνδυασμένη με εκρηκτικά αρώματα και βουτυράτο, πλούσιο σώμα, για την πολυβραβευμένη ΠΟΠ Σαντορίνη Λαούδια.

Λαούδια λένε στη Σαντορίνη τις τρύπες που φωλιάζουν οι λαγοί. Από εκεί εμπνεύστηκε και το όνομά της η Σαντορίνη της Κάναβας Χρυσού – Τσέλεπου, μία πολυβραβευμένη ετικέτα που φέτος για την εσοδεία 2020 απέσπασε το βραβείο του Καλύτερου Οίνου του Διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης. Τα σταφύλια προέρχονται από ένα μόνο αμπελοτόπι στον Πύργο, με υπεραιωνόβια κλήματα Ασύρτικου, φυτεμένα σε πεζούλες. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά μόνο όταν τα σταφύλια έχουν υπερωριμάσει. Η ζύμωση λαμβάνει χώρα σε αμφορείς και
το κρασί παραμένει εκεί να ωριμάσει με τις λεπτές οινολάσπες για οκτώ μήνες. Στη συνέχεια εμφιαλώνεται και μένει για τουλάχιστον 10 ακόμη μήνες στη φιάλη. Κρασί με εντονότατη την τυπικότητα της ποικιλίας αλλά και του terroir. Πολυεπίπεδη μύτη με ευδιάκριτη παρουσία ώριμων εσπεριδοειδών -ενίοτε ζαχαρωμένων- γλυκά αρώματα ανθέων και δροσιά από βότανα με
επίμονη εμφάνιση κερήθρας, θεμελιωμένα στη διαρκή αίσθηση της τσακμακόπετρας. Στόμα ισορροπημένο, ογκώδες, εξαιρετικής δομής, με επίμονο και ιωδιούχο τελείωμα. Συνδυάζεται με λιπαρά ψάρια, όστρακα, κρέατα με άσπρες σάλτσες.

3. ΚLIMA KLIMA Organic 2021
Όταν το κλήμα δένει με το κλίμα

Πηγή έμπνευσης του brand είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στις λέξεις «κλήμα» και «κλίμα». Αν και ομόηχες, σημαίνουν δύο στοιχεία τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά και τόσο σημαντικά στην αμπελοκαλλιέργεια. Με τη συνεχή προσοχή και φροντίδα του αμπελουργού, η σωστή επιλογή του κλήματος βάσει του κλίματος και άλλων συνθηκών θα δώσει σταφύλια υψηλής ποιότητας. Το κλήμα σε συνεχή αλληλεπίδραση με το κλίμα θα προσφέρει οίνους με ξεχωριστό χαρακτήρα που θα αποτυπώνουν μοναδικά τον τόπο προέλευσής τους. Η σειρά KLIMA KLIMA ORGANIC της TSANTALI περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έναν μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ασύρτικο. Τα σταφύλια καλλιεργούνται βιολογικά στον ιδιόκτητο αμπελώνα 170 στρμ. της οικογένειας Τσάνταλη στον Άγιο Παύλο της Χαλκιδικής. Εκεί, επιπλέον της πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας, εφαρμόζεται και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγής (ICP), μια ολιστική προσέγγιση με στόχο την αειφόρο γεωργική ανάπτυξη. Η κατά κύριο λόγω μεσημβρινή έκθεση του αμπελώνα, το ανάγλυφο του εδάφους καθώς και η γειτνίαση με τη θάλασσα
διαμορφώνουν ένα τυπικό μεσογειακό κλίμα που χαρακτηρίζεται από ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι διατηρώντας ένα μεγάλο ημερήσιο θερμομετρικό εύρος. Όλα αυτά και πολλοί ακόμη παράγοντες του μικροκλίματος της περιοχής αποτελούν εξαιρετική βάση για την ανάπτυξη των σταφυλιών, οδηγώντας τα σε πλήρη ωρίμανση και ενισχύοντας τα αρώματα των κρασιών που παράγονται από αυτά, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του γευστικού τους χαρακτήρα.

4. Crispy Αssyrtiko 2021
Με τις χάρες των Μουσών

Η πρώτη ύλη για το 100% Crispy Assyrtiko 2021 του Κτήματος Μουσών προέρχεται από τους παλαιότερους κυπελλοειδείς
αμπελώνες Ασύρτικου (bush vines) της οικογένειας, που βρίσκονται στη δυτική πλαγιά στης Κοιλάδας των Μουσών σε υψόμετρο 560 μέτρων με κλίση 4%. Η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της ολοκληρωμένης γεωργίας που διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, του καταναλωτή και των ανθρώπων που εργάζονται στους αγρούς. Σε ό,τι αφορά
τη διαδικασία της οινοποίησης λαμβάνει χώρα κρυοεκχύλιση για 15 ώρες στους 8°C σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο και στη συνέχεια ψυχρή ζύμωση με γηγενείς ζύμες (wild fermentation) σε σταθερή θερμοκρασία στους 18°C ενώ το κρασί παραμένει στις οινολάσπες (sur lie) για 8 μήνες πριν την εμφιάλωση. Το αποτέλεσμα είναι ένα φρέσκο και ζωντανό κρασί, με ωραία τραγανή οξύτητα, λεμόνι, πράσινο μήλο και πικάντικη επίγευση με στοιχεία ορυκτότητας που συνδυάζεται άψογα με νωπά οστρακοειδή, λευκό κρέας με ελαφριές σάλτσες, πιάτα ζυμαρικών, ελληνική σαλάτα και μεσογειακή κουζίνα.

5. Γυμνή Βασίλισσα 2017 Πιέρια Ερατεινή 
Ολύμπια δροσιά στην Πιερία

Ψυχή και κοσμοθεωρία του Kτήματος Πιερία Ερατεινή ήταν και είναι η πεποίθηση πως κάθε ποικιλία, προσαρμοζόμενη στον ιδιαίτερο τόπο, αφηγείται τις δικές της μοναδικές και διακριτές οινικές ιστορίες. Στον Κολινδρό Πιερίας, εκεί που καλλιεργούνται οι ποικιλίες του Κτήματος, το Ασύρτικο καταλαμβάνει περίπου το 1/3 των αμπελώνων, δηλαδή 50 στρέμματα. Το Ασύρτικο Πιερίας φέρει την ολύμπια δροσιά και μυρίζει ευφορία. Χωρίς να χάνει το χαρακτήρα της ποικιλίας εμπλουτίζεται από μια πρωτοφανή τροφαντότητα, γεμάτη και καθοριστική. Υπό το βλέμμα του Όλύμπου, ενσαρκώνεται σε νύμφη κι ο σκονισμένος, στεγνός χαρακτήρας της ποικιλίας, εξομαλύνεται και ανατρέπεται. Το πιερικό Ασύρτικο αποτυπώνει ένα παιχνίδι τόπων και γεύσεων. Και γι’ αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Συμβάλλοντας με το δικό του αφήγημα, στην δημιουργία της οινικής ιστορίας του μοναδικού Ασύρτικου.

 

6. Σαντορίνη 2021- Οινοποιείο Άνυδρους
Όλη η αλμύρα του Αιγαίου

Το πρώτο κρασί που δημιούργησε ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας είναι η Σαντορίνη. Αποτελεί τη βασική ετικέτα του Οινοποιείου Anhydrous, που προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια από τα χωριά Φηρά, Καρτεράδος, Καμάρι και Εμπορείο. Εκφράζει πλήρως το ηφαιστειακό terroir και χαρακτηρίζεται από οξύτητα, έντονη ορυκτότητα και
διακριτική αλατότητα, όλα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής προέλευσης του νησιού. Τα αρώματά του κινούνται μεταξύ φρεσκοκομμένου λεμονιού, λεμονανθών & μοσχολέμονου, με αίσθηση χαμομηλιού πλαισιωμένο από ορυκτό χαρακτήρα. Το στόμα είναι ξηρό με αναζωογονητική οξύτητα, κομψή δομή και υφάλμυρη επίγευση. Μπορεί να παλαιώσει 5-6 χρόνια. Συνδυάζεται με θαλασσινά, οστρακοειδή και ψάρι.

7. Aslanis Ασύρτικο 2021
Χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα της ποικιλίας η Μακεδονική εκδοχή του Ασύρτικου προβάλλει τη δυναμική και στιβαρή προσωπικότητά της

Με ένα «φόρεμα» σε χρώμα θαμπού λεμονιού «ντύνεται» το Ασύρτικο Ασλάνη
στη σοδειά του 2021. Το ισορροπημένο άρωμα κλείνει γοητευτικά το μάτι σε ένα συνδυασμό μέτρια έντονων αρωματικών στοιχείων, στον οποίο υπάρχουν χωρίς να κυριαρχούν τα λεμονάτα χαρακτηριστικά, που στη γεύση παίρνουν το χαρακτήρα του περγαμόντου. Η τρίμηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια ενισχύει διακριτικά την ορυκτότητα της ποικιλίας και χαρίζει έναν πλούσιο όγκο στο στόμα. Στη γεύση λοιπόν το κρασί είναι ατίθασο, ενώ στην πολύ μεγάλη επίγευση που του επιτρέπει να ταιριάζει με πολύ πλούσια φαγητά, το πιπεράτο και
πικρό περγαμόντο, συνδυάζονται με μαεστρία με πικάντικα χαρακτηριστικά και μαζί δημιουργούν τη δυναμική και στιβαρή προσωπικότητα -αλλά και τόσο χαρακτηριστική- της Μακεδονικής εκδοχής του Ασύρτικου.

8. Emphasis Assyrtiko 2021 Κτήμα Παυλίδη

Ενα φρέσκο κρασί που όσο μένει στη φιάλη τόσο πιο έντονα διαφαίνεται ο στιβαρός χαρακτήρας του Ασύρτικου
Απαλό, κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονη μύτη ροδάκινου και λευκόσαρκων φρούτων που  με τον καιρό αποκτά περισσότερη ορυκτότητα χαρακτηρίζουν το μονοποικιλιακό Emphasis
Ασύρτικο του Κτήματος Παυλίδη. Το στόμα είναι γεμάτο με κυρίαρχη την οξύτητα, ενώ δίνει αίσθηση φρεσκάδας, με ικανοποιητικό όγκο. Η επίγευση έντονα φρουτώδης και με διάρκεια. Προέρχεται από γραμμικό αμπελώνα στην περιοχή της Περαχώρας που καλλιεργείται με Ολοκληρωμένη Διαχείριση. Μετά από οργανοληπτική και αναλυτική εξέταση των σταφυλιών, επιλέγεται η κατάλληλη ημερομηνία τρύγου. Τα σταφύλια μαζεύονται νύχτα, ώστε να έχουν κατά το δυνατόν μικρότερη θερμοκρασία. Η απευθείας πίεση σε χαμηλές πιέσεις και η ζύμωση υπό συγκεκριμένες συνθήκες συντελούν στην πλήρη εκμετάλλευση του δυναμικού των σταφυλιών. Ο αποζυμωμένος οίνος ωριμάζει σε ανοξείδωτη δεξαμενή με τις λεπτές οινολάσπες για έξι μήνες.

9. Ασύρτικο 2021 Κτήμα Ψαρούλη

Το οινικό θαύμα της λίμνης

Ασύρτικα που λάτρεψε και έφερε ο πατέρας του Μιχαήλ από τη Σαντορίνη στα μέσα της δεκαετίας του ’80 πλαισίωσαν στον αμπελώνα της Μεσσηνίας τα ντόπια Φιλέρια και Ροδίτες
που είχε φυτεύσει το 1948 ο παππούς Κωνσταντίνος, εγκαινιάζοντας την ενασχόληση της οικογένειας Ψαρούλη με το αμπέλι. «Το 1986 έφερε ο πατέρας μου μπόλια από τη Σαντορίνη. Στη συνέχεια, σαν γεωπόνος πλέον, το συντήρησα και το βελτίωσα εφαρμόζοντας ιδιαίτερες τεχνικές κλαδέματος και άλλες φροντίδες» εξηγεί ο επικεφαλής σήμερα της Οινοποιίας,
Κωνσταντίνος Ψαρούλης. Από την πρώτη οινοποίηση ως σήμερα έχει εξελιχθεί το αποτέλεσμα από αυτά τα 30 στρέμματα με Ασύρτικο «στη λίμνη» όπως χαρακτηρίζει ο κ. Ψαρούλης
την τοποθεσία του αμπελώνα, αφού αποδείχθηκε ότι εκεί βρίσκεται ο βυθός προϊστορικής λίμνης και πλέον ξεθάβει όστρακα κάθε φορά που οργώνει. Χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, με τον καρπό να συγκομίζεται νύχτα και ολοκληρωμένη διαχείριση όλο το προηγούμενο διάστημα, μετουσιώνονται σε ένα λαμπερό κρασί με διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών.

 

10. Antara 2020 Οινοποιείο Vaptistis

Λεμονάτη, τραγανή, βουτυρένια γεύση σεορυκτό φόντο με πολύ καλή επίγευση για το μονοποικιλιακό Ασύρτικο Antara του boutique Οινοποιείου Vaptistis από την Τήν0.

Ένα 100% Aσύρτικο που παράγεται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι του ιδιόκτητου αμπελώνα του boutique Οινοποιείου Vaptistis στην Τήνο, το οποίο δημιουργήθηκε όταν ο Ιωάννης Βαπτιστής Μωραΐτης το 2012 αποφάσισε να ξαναζωντανέψει τον αμπελώνα του παππού του, όπου δεσπόζει ένας παραδοσιακός περιστεριώνας. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία παραγωγής του γίνεται στατική απολάσπωση στους 14ο C και ακολουθεί αλκοολική ζύμωση στους 17ο C διάρκειας 20 ημερών. Στη συνέχεια
το κρασί ωριμάζει για έξι μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή με την παρουσία των οινολασπών και συχνή ανάδευσή τους (batonnage) και μετά παραμένει για τέσσερις μήνες στη φιάλη πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Ένα κρασί με ανοικτόχρωμο κι αχυροκίτρινο χρώμα, που χαρακτηρίζεται από ένα ελαφρύ άρωμα από αλμυρή θαλασσινή πέτρα, ξύσμα και ανθό λεμονιού, εσπεριδοειδή και μαύρο πιπέρι. Λεμονάτη, τραγανή, βουτυρένια γεύση σε ορυκτό φόντο με πολύ καλή επίγευση για μία ετικέτα με πολύ καλή δυνατότητα παλαίωσης. Συνοδεύει μερικά μεγάλα ψάρια ψητά στα κάρβουνα, καπνιστά ψάρια, οστρακόδερμα ωμά καθώς και σκληρή Φέτα και σερβίρεται στους 8 – 9οC.

11. Σιγάλας Σαντορίνη 2021

Από επιλεγμένα αμπελοτόπια της Σαντορίνης ηλικίας άνω των 60 ετών η ΠΟΠ Σαντορίνη του Κτήματος Σιγάλα.

Μέτριας έντασης λεμονί χρώμα και μύτη αυστηρή, σύνθετη με άνθη εσπεριδοειδών, ροδάκινο και λεμόνι που συνδυάζονται με ορυκτές και βοτανικές
νότες ενώ το στόμα είναι γεμάτο, αυστηρό με υψηλή οξύτητα, έντονη μεταλλικότητα χαρακτηριστική του terroir της Σαντορίνης. Η ΠΟΠ Σαντορίνη Σιγάλα, που έχει βραβευθεί επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς, συνοδεύει θαλασσινά, οστρακοειδή, σαλάτες, λευκά κρέατα και ελαφριές σάλτσες

12. CAVALIERI LAZARIDI 2021
Ένα από τα νεότερα οινικά προϊόντα της NICO LAZARIDI

TO ΟΝΟΜΑ CAVALIERI παραπέμπει στον τίτλο του Cavaliere που έχει απονεμηθεί σε μέλη της οικογένειας του Νίκου Λαζαρίδη, ως αναγνώριση της συμβολής τους στην Ιταλική Δημοκρατία. Το CAVALIERI LAZARIDI Λευκό 2021 με ανανεωμένο χαρμάνι από 100% Ασύρτικο προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, ΠΓΕ Δράμα. Η ιδιαίτερη οινοποίησή του το κάνει μοναδικό: Η αλκοολική ζύμωση στο CAVALIERI LAZARIDI Λευκό γίνεται σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες από 12 ως 17ο C σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ένα ποσοστό του Ασύρτικου ολοκληρώνει τη ζύμωση σε καινούργια βαρέλια ακακίας όπου ωριμάζει για 6 μήνες εφαρμόζοντας battonage. Η υπόλοιπη ποσότητα του οίνου παραμένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές με τις λεπτές οινολάσπες. Το αποτέλεσμα είναι ένας οίνος γοητευτικός, που συναρπάζει με τα γευστικά χαρακτηριστικά του: Διαθέτει βαθύ λεμονί χρώμα, έντονη μύτη με αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκα φρούτα, βοτανικές νότες σε συνδυασμό με νότες μελιού και γιασεμιού που φανερώνουν την εξάμηνη παραμονή σε βαρέλια ακακίας με παρουσία των λεπτών οινολασπών. Διαθέτει πλούσιο σώμα, με ευχάριστα υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Θα συνοδεύσει άριστα φρέσκα λαχανικά, λιπαρά ψάρια και θαλασσινά με όξινες σάλτσες, καθώς και πιάτα με μανιτάρια, λευκά κρέατα, hummus και sushi.

13. Geometria Ασύρτικο 2020 Λαφαζάνη

Packaging, ποιότητα και αρωματικός χαρακτήρας για την ετικέτα Geometria Ασύρτικο

Το οινοποιείο της οικογένειας του Σπύρου Λαφαζάνη στη Νεμέα δημιούργησε τo 2018 και λάνσαρε στην αγορά την ετικέτα Ασύρτικο, κάτω από το brand Geometria. Η ετικέτα Geometria Ασύρτικο, με την εξαιρετική αισθητική της προσέγγιση, το άκρως ελκυστικό packaging, την κορυφαία ποιότητά της και τον αρωματικό της χαρακτήρα, προέρχεται κατά κόρον, από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας. Διαλέγεται σταφύλι προς σταφύλι χειρωνακτικά, και παράγεται με τις πλέον σύγχρονες πρακτικές οινοποίησης και τη φιλοσοφία της βιώσιμης
καλλιέργειας. Η ετικέτα Geometria Ασύρτικο παρέχει χρήσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές σε τέσσερις κοινοτικές γλώσσες, αλλά και σε κώδικα Braille. Μια ετικέτα που κερδίζει συνεχώς πιστούς καταναλωτές και μερίδια αγοράς σε χώρες του εξωτερικού (βρίσκεται ήδη σε 10 αγορές παγκοσμίως). Παράλληλα, οι εξαιρετικές αξιολογήσεις και οι βραβεύσεις της από Διεθνείς Διαγωνισμούς εγνωσμένης φήμης την τελευταία διετία, δίνουν επιπλέον διαπιστευτήρια για την περαιτέρω προώθησή της. Ενδεικτική η βράβευση με Χρυσό Μετάλλιο στο διαγωνισμό Greek Export Forum & Awards 2021, με τίτλο Top Export Packaging.

14. Venetsanos Santorini 2021

Ένα µονοποικιλιακό 100% Ασύρτικοαπό αµπελοτόπια στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης που ανήκουν στην οικογένεια Βενετσάνου.

Λευκά σταφύλια προερχόµενα κυρίως από τα ιδιόκτητα αµπελοτόπια «Γιαννάς», «Μελισσοτόπι» και «Λιβάδια» δίνουν ένα κρασί µε λαµπερό κίτρινο χρώµα και πράσινες ανταύγειες. Στη µύτη αναδύονται ντελικάτα, έντονα και πολύπλοκα αρώµατα από αχλάδι, λευκά λουλούδια και εσπεριδοειδή. Στο στόµα υπάρχει ισχυρός χαρακτήρας ορυκτότητας και αίσθηση λιπαρότητας. Η παρουσία της οξύτητας δίνει φρεσκάδα. Έντονη και ευχάριστη διάρκεια στην επίγευση. Ιδανικός ο συνδυασµός της ετικέτας µε ψάρια, θαλασσινά, ψητά λαχανικά και φρέσκα ή αλµυρά τυριά Σερβίρεται στους 16-17°C.
Το Σαντορίνη Ασύρτικο είναι το πρώτο προϊόν µε το οποίο το Οινοποιείο Βενετσάνου εξυπηρετεί τον στόχο του για αντανάκλαση της ιδιαιτερότητας και του οινοπεδίου που ονοµάζεται «Σαντορίνη». Μέσα απο τα κρασιά που παράγει αναζητά να µυήσει τον καταναλωτή στον οινικό πολιτισµό και την απόλαυση ποιοτικών οίνων. Το κρασί είναι προϊόν αγάπης, σεβασµού και µακροχρόνιας προσπάθειας. Με οδηγό τούτο το τρίπτυχο οι άνθρωποι του οινοποιείου συνεχίζουν το έργο του ιδρυτή Γ. Βενετσάνου µε το ίδιο πάθος και όραµα.
Το Οινοποιείο Βενετσάνος, σµιλεσµένο πάνω ακριβώς από το λιµάνι του Αθηνιού, στο φρύδι της Καλντέρας είναι το πρώτο οργανωµένο οινοποιείο που φτιάχτηκε στο νησί, µε ιστορία από το 1947. Επαναδραστηριοποιήθηκε το 2014 όταν και άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο ευρύ κοινό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Η Βουργουνδία βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» με θετική ανάπτυξη τόσο στη γαλλική όσο και στην εξαγωγική αγορά, παρά τη χαμηλή απόδοση της εσοδείας 2024,...

REPORTS

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι σφοδρές χαλαζοθύελλες και οι παγετοί συνέβαλαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων για πολλούς οινοπαραγωγούς του Chablis το 2024, αν και η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...