Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Παράτολμη» η Ευρώπη αν αρχίσει να αντιμετωπίζει το κρασί σαν τον καπνό

Είναι λίγες μόνο μέρες πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να εγκρίνει μια έκθεση που θα μπορούσε να δει το κρασί να αντιμετωπίζεται σαν καπνός, θέτοντας δυνητικά τέλος στη διαφήμιση και την οικονομική υποστήριξη για τη βιομηχανία.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το συμπέρασμα μιας έκθεσης από την BECA, την Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, η οποία ανέφερε ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κινδύνους για την υγεία.

Με 29 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά (μαζί με τέσσερις αποχές), αυτή η έκθεση πρέπει τώρα να μελετηθεί, πριν από μια νέα ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί των πορισμάτων της στις 14 Φεβρουαρίου.

Μετά από αυτό, εάν εγκριθεί πλήρως η έκθεση, οι οινοπαραγωγοί στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά περιορισμών, οι οποίοι μπορεί να αφορούν τον τρόπο προώθησης του προϊόντος και την τιμή του, ενώ η ΕΕ θα μπορούσε να σταματήσει να χρηματοδοτεί οτιδήποτε σχετίζεται με παρασκευή αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης αμπελώνα.

Είναι μια εξέλιξη που έχει «φοβίσει» και «σοκάρει» τους Δρ Ignacio Sánchez Recarte, ο οποίος είναι ο γενικός γραμματέας της Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV), ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η εστίαση στην Ευρώπη έχει μετατοπιστεί στοχεύοντας στη βλάβη του αλκοόλ, στην προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης για όλους, χρησιμοποιώντας, μέτρα που θα δημιουργούσαν έναν «εντελώς διαφορετικό» κόσμο για την οινοβιομηχανία στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας ότι η έκθεση BECA υιοθέτησε τα ευρήματα μιας «ελαττωματικής» επιστημονικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο The Lancet το 2018 – η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει «ασφαλές επίπεδο» κατανάλωσης αλκοόλ, είπε ότι η ΕΕ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται εξετάζοντας όλες τις αξιόπιστες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του ποτού στην υγεία, αποκαλώντας την τρέχουσα προσέγγιση «ένα δόγμα που βασίζεται στον καρκίνο».

Πράγματι, το συμπέρασμα ότι η πρόσληψη ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο «αντίκειται σε επιστημονικές αποδείξεις ενός αιώνα ότι η μέτρια κατανάλωση έχει οφέλη για την υγεία».

Ωστόσο, ο Δρ Ignacio είπε ότι μια νέα, πιο δογματική προσέγγιση για το αλκοόλ βρίσκεται πίσω από πολιτικές που «θα περιορίσουν την πρόσβαση και την παρουσία αλκοολούχων προϊόντων στην κοινωνία μας, αντί να στοχεύουν τα επιβλαβή πρότυπα κατανάλωσης».

Πρόσθεσε, «υπάρχει κίνδυνος μετατροπής των αλκοολούχων ποτών σε ισοδύναμο προϊόντος καπνού», υποδηλώνοντας ότι ένας οινοποιός μπορεί να απαγορευτεί να διαφημίζει το προϊόν του, να αναγκαστεί να φέρει προειδοποιήσεις για την υγεία στις ετικέτες του και να υιοθετήσει απλή συσκευασία. καθώς αντιμετωπίζουν περιορισμένη παρουσία στα καταστήματα.

Επιπλέον, αναμένεται ότι η φορολογία στο αλκοόλ θα αυξηθεί, ωθώντας τις τιμές, προσθέτοντας σε ένα σύνολο μέτρων τα οποία, όπως λέει, «σχεδιάστηκαν για να μειώσουν την κατανάλωση και όχι την επιβλαβή κατανάλωση».

Και εάν τα αλκοολούχα ποτά αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο, θα τα καταστήσει «σχεδόν σαν παράνομο προϊόν», οδηγώντας σε «στιγματισμό του κλάδου μας», που θα βάλει τέλος στην «υποστήριξη ή βοήθεια για τις εταιρείες κρασιού».

«Δεν θα υπάρξει άλλη διευκόλυνση του εμπορίου μας», δήλωσε.

Είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική πρόβλεψη για τον αμπελοοινικό τομέα στην Ευρώπη, ο οποίος είναι ένας κατακερματισμένος κλάδος, με πολλούς μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι βασίζονται σε μια σειρά από ενισχύσεις της ΕΕ.

«Ο τομέας του κρασιού λαμβάνει χρήματα για καινοτομία, για προώθηση και για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη», προειδοποίησε ο Δρ Ignacio.

Και αυτό γιατί, όπως κατέγραψε, «ορισμένα τμήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιέζουν για τον αποκλεισμό των αλκοολούχων ποτών από την πολιτική προώθησης».

Ουσιαστικά, υπάρχει μια κίνηση δαιμονοποίησης της ευρύτερης βιομηχανίας ποτών, είπε, μιλώντας γι’ αυτήν «σαν τον μεγάλο αλκοολικό εχθρό».

Στην πραγματικότητα, «Ο κλάδος του κρασιού είναι ένας από τους πυλώνες της κοινωνικοοικονομικής βιωσιμότητας στις αγροτικές περιοχές μας», προτού προσθέσει ότι «το κρασί είναι το κλειδί για την αγροτική ανάπτυξη», ενώ, τόνισε, «το κρασί που καταναλώνεται με μέτρο είναι μια χαρά και μια πολιτιστική προσφορά».

Ωστόσο, εάν η τελική ψηφοφορία στις 14 Φεβρουαρίου εγκρίνει την έκθεση BECA στο σύνολό της, τότε «θα είναι μια λευκή επιταγή για την Επιτροπή να τροποποιήσει τις πλήρεις πληροφορίες για τη ρύθμιση της κατανάλωσης», είπε.

Αυτό θα απαιτήσει από αυτούς να εξετάσουν τα μηνύματα υγείας σχετικά με το αλκοόλ, τα οποία προβλέπει ότι «θα μετατραπούν σε προειδοποιήσεις υγείας που μπορούν να συνδέσουν κάθε είδους κατανάλωση αλκοόλ και καρκίνο… βλάπτοντας την εικόνα του προϊόντος μας».

Μετά από αυτό, προβλέπει αναθεώρηση της οικονομικής στήριξης για τον κλάδο, δηλώνοντας ότι «η ΕΕ βρίσκεται επίσης σε διαδικασία αναθεώρησης ορισμένων δημοσιονομικών οδηγιών τα επόμενα 2-3 χρόνια… και ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε την ακύρωση της στήριξης για τον αμπελοοινικό τομέα. προωθήσουμε τα προϊόντα μας».

Εν ολίγοις, εάν η έκθεση εγκριθεί σε δύο εβδομάδες, τότε, φοβάται ο Δρ Ignacio, θα δώσει «σε αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν τον κλάδο μας την ηθική εξουσία να προτείνουν εξαιρετικά περιοριστικά μέτρα (για τον αμπελοοινικό τομέα στην Ευρώπη)».

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανία του κρασιού και της ευρύτερης βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών έχει μόλις λίγες μέρες για να πείσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι είναι ένας «βιώσιμος και υπεύθυνος τομέας» και «να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με ένα πλήρες όραμα αυτού που λέει η επιστήμη (σχετικά με το αλκοόλ και υγεία).»

Προς το παρόν, ωστόσο, ο Δρ Ignacio είπε: «Οι οινοποιοί και οι αμπελουργοί μας κοιτάζουν τα φυτά τους, τα κρασιά τους και τους καταναλωτές τους, και δεν συνειδητοποιούν τον κόσμο που τους φτάνει, καθώς είναι επικεντρωμένοι στη φούσκα τους, η οποία ναι μεν είναι φανταστική, ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι το τι συμβαίνει έξω απ αυτήν και που αν κάποια στιγμή εκραγεί είναι δυνατόν να διαλύσει όλον μικρόκοσμο τους.»

Καταλήγοντας, είπε: «Είτε είναι Διευθύνων Σύμβουλοι είτε καλλιεργητές, δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει… τους χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούν τον κλάδο τους».

 

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...