Η Νότια Αφρική κάνει μια μεγάλη επιστροφή στην παγκόσμια αγορά χύδην φέτος, ειδικά με τα λευκά, αλλά η Ισπανία εξακολουθεί να οδηγεί τις μεγάλες τάσεις.
“Συνολικά, η αγορά χύδην έχει καλή πορεία φέτος”, λέει ο Rafael del Rey, Ισπανός αναλυτής. “Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, το παγκόσμιο εμπόριο παρουσίασε ελάχιστη πτώση 0,2% σε όγκο, έναντι -1,3% στο τέλος του 2020”. Η βελτίωση εξηγείται από την αύξηση των ροών μεταξύ των χωρών παραγωγής, μετά τους παγετούς και λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές συγκομιδής για το 2021. Κύριος εκφραστής της τάσης: η Ισπανία, η οποία εξάγει περισσότερα από 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου χύμα κάθε χρόνο – σχεδόν 3 φορές περισσότερο από την Ιταλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά – και επομένως παίζει καθοριστικό ρόλο στο εμπόριο. «Οι παγετοί στη Γαλλία και την Ιταλία έχουν δώσει ώθηση στις ισπανικές εξαγωγές, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό. Διότι στο τέλος εξαρτάται από τις κατηγορίες προϊόντων που επηρεάζονται περισσότερο». Σύμφωνα με τον διεθνή μεσίτη Ciatti, η άνοδος έχει μεταφραστεί σε αύξηση 20% των τιμών του ισπανικού κρασιού, αλλά η αύξηση θα μπορούσε να είναι βραχύβια.
Χωρίς να μπορέσει να προβλέψει αυτή τη στιγμή, ο Rafael del Rey παραδέχεται ότι «ο καιρός ήταν μάλλον ευνοϊκός για την παραγωγή κρασιού στην Ισπανία φέτος. Υπήρξαν μερικοί παγετοί τον Ιανουάριο, αλλά αποφύγαμε τον πιο καταστροφικό Απρίλιο και Μάιο. Επιπλέον, οι βροχοπτώσεις είναι αρκετά καλές ». Από την πλευρά του, ο Ciatti προβλέπει μία από τις μεγαλύτερες ισπανικές συγκομιδές των τελευταίων πέντε ετών. Αρκετή για να τροφοδοτήσει τους φόβους για υπερπαραγωγή και απαιτήσεις για απόσταξη κρίσεων. «Μόνο η απόσταξη είναι αποτελεσματική στη μείωση των όγκων», λέει ο Rafael del Rey. «Πρέπει ακόμη να βρούμε τη χρηματοδότηση για να το πετύχουμε». Η μείωση των ισπανικών αποθεμάτων από τις αρχές του τρέχοντος έτους οδήγησε σε βελτίωση της κατάστασης: «τον Μάρτιο του 2021, τα αποθέματα ήταν 5 εκατομμύρια εκατόλιτρα υψηλότερα από ό, τι το 2020, αν και η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12 Mhl, κάτι που δείχνει ότι τα κρασιά πωλούνται καλά . Οι ανησυχίες για το επίπεδο των αποθεμάτων είναι πολύ λιγότερες από ό, τι στο τέλος του περασμένου έτους “.
Όγκοι σε αναζήτηση νέων αγορών
Το χύδην εμπόριο διατηρείται καθώς η Ισπανία έχασε τη σημαντική ρωσική αγορά, μετά την έναρξη ισχύος του ομοσπονδιακού νόμου τον Ιούνιο του 2020. Σημαντικοί όγκοι μεταφέρθηκαν στην Πορτογαλία, και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά όχι στην Ιταλία, λέει ο Ισπανός αναλυτής. . «Το μέλλον του ισπανικού κρασιού στη Ρωσία φαίνεται ιδιαίτερα διακυβευμένο. Στο τέλος, θα μπορούσε να είναι καλό. Θα μπορούσαν να υπάρξουν αγορές με μεγαλύτερη αξία αλλού, με αύξηση των εμφιαλωμένων εξαγωγών στη Ρωσία ». Σε σχετική σημείωση, τι γίνεται με τα αυστραλιανά κρασιά που κάποτε προορίζονταν για την Κίνα; «Τελικά, καταλήγουμε πάντα να βρούμε νέες αγορές. Το ερώτημα είναι με ποιο κόστος; ”
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χιλή ήταν ο μεγάλος ευνοημένος αυτής της κατάστασης: «Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Αυστραλίας προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 6,2 εκατομμύρια λίτρα, ενώ οι αποστολές της Χιλής αυξήθηκαν κατά 6,8 εκατομμύρια λίτρα». Απομένει να δούμε αν άλλες χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την μετατόπιση των χιλιανών όγκων στην Κίνα. “Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες σε άλλες προμηθεύτριες χώρες”, αναγνωρίζει ο Rafael del Rey. «Ωστόσο, η Ισπανία είναι απίθανο να ωφεληθεί. Δεν είναι οι ίδιοι διανομείς, ούτε τα ίδια προϊόντα. Δεν αντικαθιστούμε το Cabernet sauvignon”. Όσο για την Κίνα, ο αναλυτής δεν είναι πολύ αισιόδοξος εκεί: “Οι φιλοδοξίες της Ισπανίας στην Κίνα είναι περισσότερο επιθυμία παρά πρόγνωση. Γενικότερα, η κινεζική αγορά φαίνεται να ανακάμπτει, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι ο ίδιος με πριν από το 2018 “.
Ένταση στις λευκές ποικιλίες
Τέλος, η μείωση της παραγωγής της Νέας Ζηλανδίας κατά 20 έως 30% φέτος κινδυνεύει να επιδεινώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην αγορά χύμα λευκών οίνων, από την οποία η Νότια Αφρική θα ωφεληθεί αναμφίβολα. Γενικότερα, ο Rafael del Rey αναμένει σταθεροποίηση στις τιμές του χύδην εμπορίου μεταξύ των χωρών παραγωγής και αύξηση του εμπορίου και των τιμών των οίνων premium, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων της Νέας Ζηλανδίας. “Η βιώσιμη ανάπτυξη θα συνεχίσει να οδηγεί την ανάπτυξη στην αγορά χύδην premium”, καταλήγει ο ειδικός.
Πηγή ΚΕΟΣΟΕ