Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μείωση λόγω δασμών στις ισπανικές εξαγωγές κόκκινου κρασιού προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι νέοι βρετανικοί δασμοί για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εξαγωγών ισπανικού κόκκινου κρασιού προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2025, απαιτεί από τους εισαγωγείς να καταβάλλουν υψηλότερους δασμούς για τα κρασιά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η αλλαγή αυτή έπληξε ιδιαίτερα τα ισπανικά κόκκινα κρασιά, καθώς τα κρασιά αυτά συχνά υπερβαίνουν το 12,5% αλκοόλ λόγω του θερμότερου κλίματος της Ισπανίας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα σταφύλια με υψηλότερα επίπεδα σακχάρων και, μετά τη ζύμωση, υψηλότερο αλκοόλ.

Ειδικότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί εδώ και πολύ καιρό την κύρια αγορά για τους ισπανικούς μη αλκοολούχους οίνους. Ωστόσο, τα στοιχεία της ισπανικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου δείχνουν ότι οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 7,5% σε αξία κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, φθάνοντας τα 111 εκατομμύρια ευρώ (127,32 εκατομμύρια δολάρια). Η μείωση αυτή είναι εντονότερη από εκείνη που σημείωσαν η Γαλλία και η Ιταλία, των οποίων οι εξαγωγές προς τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 6% και 6,7% αντίστοιχα την ίδια περίοδο.

Πριν από τις φετινές αλλαγές, οι βρετανικοί δασμοί στο κρασί βασίζονταν στον όγκο υγρών και όχι στην περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το νέο σύστημα ευνοεί πλέον ποτά όπως η μπύρα και ορισμένα αφρώδη κρασιά, τα οποία έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ. Ο Χοσέ Λουίς Μπενίτεθ, διευθυντής της Ισπανικής Ομοσπονδίας Οίνου, δήλωσε ότι τα ισπανικά κόκκινα κρασιά «είναι τα πιο τιμωρημένα από την αύξηση των φόρων». Σημείωσε ότι οι νέοι κανόνες καθιστούν δυσκολότερο για τους Ισπανούς παραγωγούς να ανταγωνιστούν στη βρετανική αγορά, ιδίως δεδομένου ότι το κόστος μετά το Brexit είχε ήδη διαβρώσει την ανταγωνιστικότητά τους.

Παράλληλα, οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς αισθάνονται άμεσα τον αντίκτυπο. Η Nicola Thornton, ιδρύτρια του Spanish Palate στο Toro της βορειοδυτικής Ισπανίας, δήλωσε ότι οι τιμές των ισπανικών κρασιών στη Βρετανία έχουν αυξηθεί απότομα. «Αυτό ανεβάζει τις τιμές μας πολύ, πολύ ψηλότερα», τόνισε. «Ο φόρος είναι σίγουρα μια συζήτηση που βρίσκεται στο προσκήνιο. Όλοι ρωτούν: ποιο είναι το επίπεδο αλκοόλ;»

Ο Richi Arambarri, διευθύνων σύμβουλος του οινοποιείου Vintae με έδρα τη Rioja, εξήγησε ότι οι Βρετανοί εισαγωγείς πληρώνουν τώρα περίπου 20% περισσότερο για πολλά ισπανικά κόκκινα κρασιά που επηρεάζονται από τη νέα εισφορά. Περιέγραψε την Αγγλία ως «μεγάλη και ιστορική αγορά για τα ισπανικά κρασιά» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των αλλαγών.

Ορισμένοι εισαγωγείς προσπαθούν να προσαρμοστούν, στρεφόμενοι προς ελαφρύτερα κρασιά με επίπεδα αλκοόλ μεταξύ 11,5% και 12% για να μειώσουν το κόστος. Ωστόσο, τα προϊόντα αυτά αντιμετωπίζουν αντίσταση από τους καταναλωτές που προτιμούν τα πιο γεμάτα κρασιά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. «Τελικά, στους ανθρώπους αρέσουν τα κρασιά που έχουν ένα συγκεκριμένο σώμα, και γι’ αυτό, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Arambarri.

Ενώ, οι εξαγωγές προς τη Βρετανία έχουν μειωθεί, οι πωλήσεις ισπανικών κρασιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 9% σε 119,6 εκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ζήτηση των εισαγωγέων εν αναμονή πιθανών αυξήσεων των δασμών στις ΗΠΑ.

Τέλος, οι Ισπανοί οινοπαραγωγοί εξακολουθούν να ανησυχούν για το μέλλον τους στη βρετανική αγορά, καθώς αντιμετωπίζουν τόσο τις κανονιστικές αλλαγές όσο και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι νέοι δασμοί έχουν προσθέσει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας σε ένα ήδη δύσκολο εξαγωγικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από το Brexit και τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ενίσχυση της κεφαλαιακής της...

REPORTS

Στη σειρά Micro Batch, κάθε οίνος είναι ένα πείραμα - με μια γηγενή ποικιλία, έναν άγνωστο τόπο ή μια νέα προσέγγιση.

REPORTS

Στη Γαλλία, η συζήτηση σχετικά με την άρδευση των αμπελώνων έχει ενταθεί καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο συχνές και έντονες ξηρασίες.

REPORTS

Οι δύο σπουδαιότερες οινικές περιοχές της Ιταλίας κυριάρχησαν στις διεθνείς πωλήσεις κρασιών υψηλής ποιότητας το 2024, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή αξία και την παγκόσμια απήχησή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι οίνοι με περιορισμένο ή χωρίς αλκοόλ αναμφίβολα αποτελούν μια νέα τάση παγκοσμίως, που υιοθετείται κυρίως από την νέα γενιά καταναλωτών. Υπό αυτό το...

REPORTS

Η οικογένεια Λαζαρίδη αύξησε στο 80,047% τη συμμετοχή της στην «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη Α.Ε.», έπειτα από την αποχώρηση του Θωμά Κωνσταντινίδη.

REPORTS

Οι δύο σπουδαιότερες οινικές περιοχές της Ιταλίας κυριάρχησαν στις διεθνείς πωλήσεις κρασιών υψηλής ποιότητας το 2024, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή αξία και την παγκόσμια απήχησή...

REPORTS

Τα κρασιά Cabernet Sauvignon είναι μεταξύ των πρώτων κυκλοφοριών κάτω από μια μη κερδοσκοπική ετικέτα που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, ένα...