Ένα από τα πρώτα AOC που ιδρύθηκαν στη Γαλλία, το Côtes du Rhône διέπεται ήδη από ένα σύνολο κανόνων που θεσπίστηκαν το 1937. Μεταξύ αυτών είναι οι παράμετροι που σχετίζονται με το διαχείριση αμπελώνων, επιτρεπόμενες ποικιλίες αμπέλου, μέθοδοι και πυκνότητα φύτευσης, κλαδέματος και καφασωτού, καθώς και οι επιτρεπόμενες αποδόσεις ανά στρέμμα.
Παράλληλα, όσον αφορά τη διαφάνεια, οι πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στα οινοποιεία και τους αμπελώνες, αντιμετωπίζοντας τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες σε όλους τους τομείς της οινοπαραγωγής. Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, το 2019 οι Côtes du Rhône υπέγραψαν συμφωνία με το γεωργικό παρατηρητήριο για τη βιοποικιλότητα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου για να επιτρέψουν στους αγρότες να μάθουν και να αναπαράγουν μεθόδους που ενισχύουν τη βιοποικιλότητα.
Μια πτυχή του σεβασμού του terroir, που συνδέεται με την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, είναι η αμπελοκτηνοτροφία, η οποία περιλαμβάνει πρακτικές όπως το να βόσκουν τα πρόβατα στους αμπελώνες αντί της χρήσης μηχανών κοπής.
Τέλος, όσον αφορά την τελική υπόσχεση, η περιοχή έχει λάβει πολλά μέτρα για να εξασφαλίσει το μέλλον της οινοποιητικής της κληρονομιάς. Μεταξύ των βημάτων είναι η ενθάρρυνση της επόμενης γενιάς αμπελουργών να εγγραφούν για το Young Farmer Grant, το οποίο προσφέρει απαραίτητη οικονομική στήριξη.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com