Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο όρος «καθαρό κρασί» αποτελεί παραπλάνηση λένε οι ΗΠΑ

Το «Καθαρό κρασί» είναι μια φράση που γίνεται ολοένα και πιο κοινή στο μάρκετινγκ των αλκοολούχων ποτών τα τελευταία χρόνια, παρά την έλλειψη πιστοποιημένων προτύπων, όπου ένα φθηνό κρασί μπορεί αυτομάτως να υιοθετήσει τον όρο «καθαρό». Τώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τους οίκους να μην χρησιμοποιούν τον «παραπλανητικό» αυτόν όρο.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την έκρηξη του μάρκετινγκ του «καθαρού κρασιού» είναι πόσο ασαφής είναι πραγματικά ο όρος. Τα βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια για να επισημαίνονται ως τέτοια, αλλά τα λεγόμενα καθαρά κρασιά δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους φραγμούς εισόδου.

Ως εκ τούτου, το Γραφείο Φορολογίας και Εμπορίου Αλκοόλ και Καπνού (TTB) έκρινε σκόπιμο να προειδοποιήσει τις επωνυμίες να μην χρησιμοποιούν τη φράση στις ετικέτες ή στη διαφήμιση, καθώς αποτελεί έναν «παραπλανητικό» ισχυρισμό σχετικά με τα αντιληπτά οφέλη για την υγεία.

«Είμαστε υπεύθυνοι να διασφαλίσουμε ότι οι ετικέτες δεν παραπλανούν το κοινό», σχολίασε ο Tom Hogue του TTB.

Σε ανακοίνωσή του το TTB αναφέρει:

«Οι κανονισμοί TTB δεν ορίζουν τη λέξη «καθαρός» και δεν έχουμε πρότυπα για τη χρήση του όρου στις ετικέτες ή στις διαφημίσεις.

«Επομένως, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ερμηνεύουν τον όρο ότι σημαίνει ότι το ποτό είναι βιολογικό ή ότι πληροί άλλα πρότυπα παραγωγής που ορίζει η TTB. Αντίθετα, εξετάζουμε τις ετικέτες και τις διαφημίσεις στο σύνολό τους για να προσδιορίσουμε εάν δημιουργούν μια παραπλανητική εντύπωση.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όρος «καθαρό» χρησιμοποιείται απλώς ως περιγραφέας της γεύσης του ροφήματος και θεωρείται φουσκωτός. Για παράδειγμα, «το οινοποιείο X κάνει ένα καθαρό, τραγανό κρασί», ανέφερε το TTB. «Σε άλλες περιπτώσεις, ο όρος χρησιμοποιείται μαζί με άλλη γλώσσα για να δημιουργήσει την παραπλανητική εντύπωση ότι η κατανάλωση του αλκοολούχου ποτού θα έχει οφέλη για την υγεία ή ότι οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται διαφορετικά με την κατανάλωση αλκοόλ θα μετριαστούν».

Ενώ πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, «προφανώς θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους καμία ποσότητα αλκοόλ δεν θα είναι εντάξει», είπε ο Tom Hogue.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...