Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε καμπή ο κλάδος στη Γερμανία κινδυνεύει το 30% των αμπελώνων

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός Thomas Schaurer στη Ρηνανία-Παλατινάτο, έως και το 30% των αμπελουργικών εκτάσεων και, στο χειρότερο σενάριο, μέχρι και τα μισά οινοποιεία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Η ομάδα απευθύνει μια απλή έκκληση στους καταναλωτές: «αγοράστε μία ακόμη φιάλη γερμανικού κρασιού τον χρόνο» για να στηριχθεί ο κλάδος.

Ο Schaurer, που διαχειρίζεται κτήμα 33 εκταρίων, λέει πως κινητοποιήθηκε βλέποντας συναδέλφους να λυγίζουν υπό την οικονομική πίεση, ακόμη και με περιστατικά βαριάς ψυχολογικής επιβάρυνσης. Κατηγορεί επαγγελματικούς φορείς για αδράνεια και «γερασμένες» ηγεσίες που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Όπως υποστηρίζει, χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, με ορατό τον κίνδυνο να αλλοιωθούν και τα αγροτικά τοπία που έχουν διαμορφώσει οι αμπελώνες.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δίνουν το εξής πλαίσιο: Η Γερμανία παράγει 8–9 εκατ. εκατόλιτρα κρασιού κάθε χρόνο, ενώ η κατανάλωση για το 2024 εκτιμάται στα 17,8 εκατ. εκατόλιτρα, σύμφωνα με τον OIV. Αυτό σημαίνει ότι η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει ούτε το μισό της ζήτησης, με τα γερμανικά κρασιά να έχουν συρρικνωθεί περίπου στο 42% της αγοράς. Ο Schaurer καταλογίζει μέρος της πτώσης στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα discount, όπου οι τιμές πιέζονται μέχρι και στα 0,99 € ανά φιάλη, λιγότερο από το εμφιαλωμένο νερό.

Παράλληλα, η Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau αριθμεί σήμερα 164 ενεργά μέλη και δηλώνει στήριξη από εκατοντάδες οικογενειακά οινοποιεία σε όλη τη χώρα. Η καμπάνια τους προκάλεσε αντίδραση από τους καθιερωμένους φορείς: στα τέλη Αυγούστου, ο Deutscher Weinbauverband (DWV), η κύρια ένωση αμπελουργών, αναγνώρισε ότι «εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, μπορεί να χαθεί έως και το 30% των εκτάσεων». Αν και διαφωνεί πως απειλείται «το μισό των οινοποιείων», μιλά για «δραματική» κατάσταση και ζητά άμεσες πολιτικές παρεμβάσεις.

Ο DWV επισημαίνει την αλλαγή στο δημογραφικό και την κάμψη της κατανάλωσης ως βασικούς παράγοντες. Χαιρετίζει, παράλληλα, τις προτάσεις της υπουργού Αμπελουργίας της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Daniela Schmitt, για νέο πακέτο στήριξης το 2025, ενώ επαναφέρει πιο ευέλικτα, αν και αμφιλεγόμενα εργαλεία, όπως επιδοτήσεις για εκρίζωση πρέμνων, «πράσινο τρύγο» και αποστάξεις πλεονασμάτων.

Σε αντίθεση με άλλες αγροτικές ομάδες, η πρωτοβουλία του Schaurer δεν ζητά νέες επιδοτήσεις. Επικαλείται το «κοινωνικό συμβόλαιο» μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή: αν κάθε κάτοικος της Γερμανίας επέλεγε μία επιπλέον φιάλη εγχώριου κρασιού τον χρόνο αντί για εισαγόμενο, το σωρευτικό οικονομικό αποτύπωμα θα έδινε «ανάσα» σε πολλούς μικρούς παραγωγούς. «Δεν είμαι αντίθετος στα εισαγόμενα κρασιά», λέει. «Αλλά όπου γίνεται, ας δώσουμε προτεραιότητα στους δικούς μας».

Έπειτα, όσον αφορά το ζήτημα της δίκαιης τιμολόγησης διατρέχει όλη την ευρωπαϊκή αλυσίδα: «Δεν είναι δυνατόν οινοποιοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί να αμείβονται με 30–40 λεπτά το λίτρο», τονίζει ο Schaurer, σημειώνοντας ότι στη Γερμανία πολλοί δουλεύουν 60–90 ώρες εβδομαδιαίως για κρασιά που πωλούνται κάτω από 1 ευρώ.

Μια εθνική ημέρα ευαισθητοποίησης στις 30 Αυγούστου δεν έπιασε τόπο λόγω περιορισμένου χρόνου προετοιμασίας, όμως η ομάδα δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει. Θέλει να κάνει σαφές ότι η επιλογή μιας φιάλης στο ράφι επηρεάζει τις συνθήκες εργασίας στο αμπέλι και το κελάρι. Παράλληλα, ζητά αναθεώρηση κανόνων στο διεθνές εμπόριο που θα προστατεύουν το περιβάλλον και όσους εργάζονται στη γη.

Εν κατακλείδι, η κρίση στη Γερμανία, εντέλει, καθρεφτίζει ευρύτερες προκλήσεις της ευρωπαϊκής γεωργίας: τιμές υπό πίεση, μεταβαλλές καταναλωτικές συνήθειες και ισχυρότερος ανταγωνισμός από εισαγωγές. Για πολλούς Γερμανούς οινοποιούς, η επιβίωση μπορεί να κριθεί από ένα φαινομενικά μικρό πράγμα: εάν ο καταναλωτής αποδεχθεί να πληρώσει λίγο παραπάνω και να προτιμήσει τοπικό κρασί αντί για το φθηνότερο εναλλακτικό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...